Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lang vei til verdensarvlista

POPULÆRT: Kongsfjorden er et populært reisemål for både turister og forskere. Kanskje blir den enda mer attraktiv hvis Svalbard kommer på Unescos verdensarvliste. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Lang vei til verdensarvlista

Selv om Svalbard skulle komme på Norges tentative liste, er det lenge til øygruppa eventuelt vil stå på Unescos verdensarvliste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag for en uke siden ble det klart at Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning ønsker at Svalbard og Jan Mayen og Bouvetøya skal legges til Norges tenative liste til Unescos verdensarvliste.
Nå skal Miljøverndepartementet avgjøre hvorvidt den tentative listen skal oppdateres med de nye områdene. Forrige gang den ble revidert var i 2004.

Tidligst i 2010
– Den tentative listen er et varsel til Unesco om hvilke områder Norge vurderer til å ha verdensarvstatus, sier direktør for kulturminneavdelingen i Miljøverndepartementet, Einar Holtane.
Han mener det vil ta lang tid før Svalbard eventuelt vil komme på Unescos liste over verdensarvsteder.
– Først må vi eventuelt beslutte at Svalbard er en god kandidat til å stå på den tentative listen. Så skal det utarbeides en nominasjonssøknad, noe som kan ta rundt et år. Deretter bruker Unesco halvannet år på behandle søknaden, sier Holtane.
Med andre ord kan Svalbard komme på Unescos verdensarvliste tidligst i 2010, dersom prosessen settes i gang og forslaget blir godkjent av Unesco.

Ikke større vern
Ifølge Holtane er det ingen umiddelbare konsekvenser knyttet til den tentative listen.
– Den legger ikke nye restriksjoner eller begrensninger til det vernet som allerede er etablert. En forutsetning for å bli nominert er at Svalbard forvaltes på aller beste måte, noe som allerede ligger inne i Svalbard-politikken, sier Holtane.
Dersom Svalbard skulle komme på lista, må imidlertid Norge rapportere jevnlig til Unesco.
– Norge må sørge for at man har et forvaltningsregime som sikrer de verdiene som nomineres, forklarer Holtane.
– Hva vil dette bety i forhold til de næringene som drives her?
– Det er for tidlig å si hvilke konkrete konsekvenser det kan få. Men alt det videre arbeidet vil skje i tett dialog med de lokale partene. Ingen prosesser skal kjøres over hodene på de det gjelder.

Trenger kontroll
Holtane legger til at verdensarvområder generelt er populære reisemål, og at det kreves en strategi og en holdning til å ikke forbruke verdensarven.
– Turismen må tilrettelegges på en bærekraftig måte, og på Svalbard kan det dermed bli enda viktigere å ha kontroll med reiselivet, sier han.

Det kan også oppstå en konflikt mellom Svalbard som energikilde og verdensarvområde.
– Det kommer an på hvordan man avgrenser området. Hvis Svalbard kommer på den tentative listen, kan det bli en relevant faktor i forhold til å vurdere energiutvinnig, sier Holtane.

Blandingsområde
I begrunnelsen for hvorfor man vil ha Svalbard på den tentative listen skriver Riksantikvaren at øygruppa bør oppføres som et blandingsområde med både kultur- og naturarv fordi området «vurderes å ha arealer/verneverdier som samlet gir grunnlag for å oppfylle konvensjonens krav til framstående universell verdi, integritet, autensitet og forvaltning, både med hensyn til kulturarv og naturarv».

Videre legger Riksantikvaren vekt på Svalbards mange kulturminner, gruveområder og historie, den høyarktiske naturen, Svalbards geologiske arv, intakte økosystemer og biomangfold.
– Å komme på Unescos liste over verdensarvsteder er status. Anerkjennelsen kommer oppå de vernevedtakene som allerede finnes, sier Holtane.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!