Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lang kamp for lærlingplass

Vårin Storø (t.h.) har fått lærlingeplass på Svalbard Hotell. Her er hun sammen med Louise Harbo i resepsjonen på hotellet. FOTO: Christopher Engås

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Tekst:

Publisert:

Det er Vårin Storøs fjerde dag på jobb. Sammen med Louise Harbo sitter hun i resepsjonen og sjekker gjester inn og ut. Hun svarer på mailer og tar telefoner, bestiller drosje til gjestene og gjør alt annet som må gjøres i resepsjonen på en reiselivsbedrift.

– Foreløpig er det mye observering av hva Louise gjør. Men etter hvert skal jeg gjøre det meste selv, sier hun.

Tok grep

I januar skrev Svalbardposten om Storøs store fortvilelse over å ikke klare å få seg lærlingeplass i Longyearbyen. Bak seg har hun to år på reiselivslinje i henholdsvis Hovden og Kristiansand. Men de få lærlingeplassene i byen var opptatt, og det viser seg at mange små bedrifter i bransjen lokalt rett og slett ikke tar inn lærlinger.

Dette provoserte daglig leder ved Svalbard Hotell, Stein-Ove Johannessen.

– Problemet da var at de få lokale lærlingeplassene i bransjen, som Spitsbergen travel har, var opptatt. Men generelt mener jeg at for få bedrifter tar seg bryet verd med å satse på lærlinger, sier han.

Bare kort tid etter åpningen av det nye hotellet, tok hotellsjefen grep for å øke lærling­kapasiteten i byen.

Sikre rekruttering

Vårin Storø hadde nærmest gitt opp håpet om å få gå i lære på Svalbard. Men læreren fra fastlandet ba henne prøve en gang til.

– Så kom jeg over Svalbard adventure group (SAG, selskapet som eier Svalbard hotell, red. anm.), og da jeg ringte Stein-Ove sa han «Ja, det har vi tenkt på». Det var ja, med en gang, sier hun smilende.

Stein-Ove Johannessen utdyper:

– Hovedgrunnen til at vi satser på lærlinger er å sikre rekruttering i bransjen. Derfor mener jeg også at vi burde se på muligheten for å opprette ei reiselivslinje på videregående skole her, sier Johannessen, som også er lokalpolitiker for Høyre.

Han mener større fokus på lærlingeplasser i reiselivsbedrifter, samt et utdanningsløp innenfor bransjen, vil bidra til å styrke norsk tilstedeværelse på Svalbard. Dette vil igjen passe inn i statens målsettinger for øygruppen.

Opplæringsring

Da Svalbardposten skrev om saken sist, ble mangelen på kompetanse i forbindelse med opplæring trukket fram som en hovedårsak til at så få bedrifter tør satse på det. Mye arbeid for å sikre en kvalitetsmessig god nok lærlingetid var også en faktor.

Johannessen mener hindringene er sterkt overdrevet.

– Vi begynte jobben med å bli godkjent opplæringsbedrift i sommer, og man må i starten fylle ut ett skjema. For å bli godkjent må vi ha en ansvarlig person som har fagopplæring og erfaring i grunn. Og det er ikke mye byråkrati involvert, sier Johannessen som selv har ansvaret for Storø. Han er fagutdannet kokk med mange års relevant erfaring fra flere sider av reiselivsnæringen.

Svalbard hotell har blitt med i en såkalt opplæringsring med andre reiselivsbedrifter i Troms. Opplæringsringen har en person ansatt til å holde oppsyn med de som går i lære i medlemsbedriftene.

Utvider

Administrerende direktør i SAG, John Einar Lockert, sier at selskapet vurderer å utvide lærlingesatsingen på flere områder.

– Vi ser på om det lar seg gjøre å legge til rette for lærlinger på kjøkkenet, og så undersøker vi mulighetene på verkstedsiden ved Svalbard snøscooterutleie (eies av SAG, red. anm.), og vi tar også inn praktikanter, sier Lockert.

Han oppfordrer alle bedrifter lokalt til å ta ansvar for rekrutteringen. Lockert og Johannessen tror bestemt at dette på sikt vil føre til mer stabil arbeidskraft, med større insentiver for nordmenn til å jobbe i næringen i Longyearbyen.

Og så er det andre fordeler, som en kanskje ikke tenker på umiddelbart:

– Å ha lærlinger i bedriften gjør at mange ansatte periodevis blir «lærere». Det gir et unikt innblikk i egen arbeidsplass, og fører samtidig til en kompetanseheving hos de det gjelder, sier Stein-Ove Johannessen.

Vasking neste

I resepsjonen er Louise Harbo glad for å få være «lærer» for Vårin Storø.

– Det er deilig å være to her. Nå har jeg noen jeg kan snakke tull med, flirer hun spøkefullt.

– Å lære opp noen gir verdifull innsikt i det jeg holder på med, og så er hun god hjelp i tillegg. Når det skjer fem ting samtidig kan vi fordele oppgavene slik at det går lettere, legger Harbo til.

Storø skal på en turné i bedriften i løpet av de neste to årene.

– Nå skal jeg snart være sammen med renholderne i en periode. Senere skal jeg til andre deler av hotellet. For min del er det viktig å få lære litt om hvordan alt fungerer, og henger sammen, sier hun.

– Er det noe du gruer deg til?

– Kanskje det å sitte alene i resepsjonen. Akkurat nå lurer jeg på om jeg klarer det, sier Vårin Storø.

Se bildet større

Daglig leder Stein-Ove Johannessen ved Svalbard Hotell tok grep og tilbød Vårin Storø lærlingplass. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Svalbardposten har tidligere skrevet om at Vårin Storø slet med å få seg lærlingplass. FOTO: Faksimile Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!