Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Lånet var en kjempetabbe

Blant venner: Meningene om Robert Hermansen er delte, også i Longyearbyen, hvor han styrte Store Norske før han ble dømt. Men han har også svært mange venner i gruvesamfunnet. Forrige helg deltok han i Gruverennet mellom Svea og Adventdalen. FOTO: Eirik Palm

– Lånet var en kjempetabbe

Om et år er han kanskje gjeldfri. Men Robert Hermansen angrer dypt på lånet han opptok hos den nå avdøde skipsrederen Atle Jebsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2014 kl 14:46

Den tidligere Store Norske-sjefen har akkurat kommet i mål på Gruverennet, og står og prater med gamle kolleger i gruveselskapet. Stemningen er god denne siste lørdagen i april. I tillegg til skirennet er han her blant annet i forbindelse med salg av hytta på veien ut mot Bjørndalen.

Dagen før gruverennet fikk han sammen med andre deltakere, se den nye Lunckefjell-gruva. Siden adkomsten går gjennom Svea Nord, fikk han sitt første møte med Store Norskes gamle pengemaskin på seks år.

– Det var jævlig interessant og en følelsesmessig sterk opplevelse å møte gamle venner og kolleger inne i fjellet, hvor jeg gjennom ti år tilbrakte flere timer hver eneste uke, sier Hermansen som fra 1999 til 2008 var direktør i gruveselskapet. Før det var han styreleder.

«Kjempetabbe»
I mars i fjor gikk han ut av fengselet i Tromsø som en fri mann. Han hadde da sonet dommen fra tingretten i oktober 2011. Straffen fikk han for å ha mottatt fire millioner kroner fra Kristian Jebsen Rederi, en av underleveranørene til Store Norske. I tillegg til fengsel ble han idømt inndraging på fire millioner kroner.

– Jeg kommer til å fortsette å arbeide. Noe annet valg har jeg ikke, for jeg har en del gjeld. Men om ett års tid er jeg ferdig med gjelda. Det skal bli bra sier 75-åringen.

Da er sannsynligvis hytta solgt og det siste gjort opp etter saken som fikk stor oppmerksomhet da den ble kjent. Det startet med en serie innslag i TV2, som førte til at styret bestilte en granskingsrapport. I denne rapporten ble avtale med LNS, Kristian Jebsens Rederi og Oxbow kritisert fordi de ikke hadde vært ute på anbud. Økokrim tok siden ut siktelse mot Hermansen for grov korrupsjon. Under etterforskningen kom dokumentene om overføringene for dagen.

– Det ble jo gjort beslag hjemme, på hytta og andre steder, så jeg skjønte jo at det var alvorlig. Lånet hos Jebsen var en kjempetabbe av meg. De fant det i papirene mine.
1. juli 2006 tilsto han å ha lånt penger av nå avdøde skipsreder og forretningsforbindelse Atle Jebsen.

I dag ser han at det var en gigantisk tabbe og innrømmer å ha begått feil.

– Hva tenkte du da dommen falt?

– Jeg ble overrasket over den. Jeg ønsket å bli fedig med det. Min forvarer ville at jeg skulle anke, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli sittende så lenge. Jeg hadde sett for meg at jeg fikk en betinget dom, men jeg hadde bestemt meg for å bli ferdig med det.

– Men hvorfor anket du ikke?

– Jeg bestemte meg for å ikke anke i erkjennelsen av at lånet var ulovlig. Når du er så gammel, kan du heller ikke holde på med det, men jeg er glad for at alt det andre jeg var tiltalt for, ikke ble pådømt.

Omstridt monument
Om oppholdet i fengselet sier han at «timene gikk sakte, men tiden gikk fort». Bak murene innførte han strenge rutiner med dagsplaner for at «ufriheten ikke skulle bli total», blant annet med trening, tegning og lesing faglitteratur og lyrikk.

Han vil helst bli husket for omleggingen av Store Norske og Longyearbyen, først som styreleder, siden som direktør. I 1987 hadde selskapet store underskudd, og den første viktige oppgaven ble å splitte opp selskapet i enheter som siden ble solgt, slik at Store Norske kunne konsentrere seg om kjernevirksomheten, og Longyearbyen få en normalisering fra Company town.

– Staten var en god og krevende eier, sier han om arbeidet.

I dag har han ikke lyst tl å mene noe offentlig om Store Norske og gruvedrift på Svalbard, men peker på at det er tre steder verdiene skapes i et slikt selskap: Hovedstollen, oppfaringa og ved strossa. Alle andre driver service for disse og produktiviteten avhenger av hvordan man tilrettelegger.

– Det ville vært arrogant av meg om jeg hadde noen meninger om dagen situasjon. Store Norske har verdens absolutt beste gruvefolk. De kan det, og jeg kan ikke bidra med noe.
Med rettigheter i Troms har han likevel ikke lagt mineralsiden bak seg.

Den såkalte bystesaken i Longyearbyen har imidlerid fått sin foreløpige avslutning etter vedtaket om å overlate den til Svalbard Museum, men også denne ble en betent sak i lokalsamfunnet, og la for dagen en splittelse i spørsmålet om hva som burde skje med den etter at administrasjonssjefen i Longyearbyen varslet at den skulle ut og heller ikke Store Norske ville ha den. Hermansen vil heller ikke ha noen offisiell mening om det, og nøyer seg med å si at han har humoristisk sans.

Fall
Derimot har han opplevd et fall fra toppen til en fengselcelle, det første halvåret i lukket avdeling.

– Det er klart, de hadde det ikke særlig godt, men de taklet det bra. De kjenner meg jo, sier han om familien.

– Er det noe du ville gjort annerledes når du ser tilbake?

– Jeg ville nok gjort veldig mye likt når det gjelder å utvikle samfunnet her. Men da jeg opptok lånet av Jebsen under brannen, så ville jeg nok ikke gjort det. Jeg ville nok lånt penger av banken. Det var en stor ubetenksomhet.

Sist helg deltok han for andre gang i Gruverennet som går fra Svea til mål ved utløpet av Bolterdalen. I målområdet er det prat med venner fra gruvetiden.

– Jeg har ikke opplevd at jeg har mistet én venn, jeg har ikke merket at jeg har mistet noe.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!