Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Lance» skal la seg drive med isen

«Lance» skal drifte passivt med isen mens forskere gjør sine målinger. For 120 år siden driften Fridtjof Nansen med «Fram» i samme farvann. FOTO: Birger Amundsen

«Lance» skal la seg drive med isen

Norsk Polarinstitutt planlegger å la forskningsfartøyet «Lance» fryse inn i isen nordøst for Svalbard, og drifte sørvestover med en gjeng forskere om bord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2012 kl 17:49

– Det er et omfattende prosjekt, og interessen er stor blant norske og utenlandske forskningsinstitusjoner. For tiden arbeider vi med søknaden for prosjektet, sier Harald Steen, leder for Norsk Polarinstitutts kompetansesenter for is- og klimaforskning, ICE.

Søknaden ble sendt til Norges forskningsråd onsdag. Går alt som Steen ønsker, vil «Lance» neste høst presse seg nordover i drivisen til rundt 83 grader 25 minutter, i området mellom Nordaustlandet og Kvitøya på rundt 30 grader øst.

– Utgangspunktet vårt er å tilby en forskningsplattform i drivisen gjennom vinteren og smeltesommeren 2014. Skuta må være på plass i isen senest i november-desember 2013. Ut fra siste års isdriftsmodeller, vil skuta etter rundt fire måneders drift sørvestover bli spyttet ut av isen, forklarer Harald Steen.

Planen er da å kjøre «Lance» tilbake til det samme området som ferden startet, slik at forskerne kan fortsette arbeidet.


Stor interesse

Steen forteller at forskere og mannskap regelmessig vil bli skiftet ut ved bruk av helikopter.

Ifølge ham har så langt 14 prosjekter meldt sin interesse for å delta, hvorav Norsk Polar­institutt (NP) er representert med tre prosjekter.

– Meteorologisk institutt ønsker å sette opp en full meteorologisk stasjon for å teste værmodeller, og kommer også til å arbeide med isdrift og isdriftsvarsel. ICE spytter inn mye penger i prosjektet, og EU ønsker gjennom et fransk prosjekt å ha skuta som en testplattform, forteller Harald Steen.


Vår tids «Fram»

Da Fridtjof Nansen i sin tid fikk bygd «Fram», ble det tatt spesielle hensyn til formen på skroget. «Fram» ble tett spantet og rund i formen, for å unngå å bli knust av ispresset. «Lance» er ei stålskute på godt over 30 år.

– «Lance» er solid bygget, rederiet og skipperen har ingen betenkeligheter med prosjektet. Men det er klart at en del om­bygging må til, understreker Steen.

At «Lance» planlegges brukt til et slikt krevende prosjekt, samtidig som det er klart at et nytt spesialfartøy for forskning i polare farvann skal bygges, endrer ikke planene.

– Skuta skal fryse fast og ligge i ro. Da har «Lance» et fortrinn. Hun er billig i drift, sier Steen.

Fordelen med å fryse inn i isen er at forskerne kan holde på med sine målinger over lang tid og få ubrutte, lange dataserier. Ved å gjøre det mulig å komme til og fra uten for store vanskeligheter, tiltrekker prosjektet «a-laget av forskere», som Steen omtaler dem.

Nøkkelord

Se bildet større

Harald Steen i Norsk Polarinstitutt er sentral i planleggingen av prosjektet. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

«Lance»

1978, sjøsatt som kombinert fiske- og selfangstfartøy

Lengde 60,8 meter, bredde 12,6 meter

10-manns besetning

1981, kjøpt av Sjøkartverket, ombygd for sjømåling og forskning. Brukt av Norsk Polarinstitutt (NP) på Svalbard i sommersesongen

1992, ombygd for å bli bedre egnet som forskningsfartøy i polare farvann

1994, overtatt av NP

1995-2000, tjenestegjorde utenom sesongen som kystvaktfartøy (gråmalt)

Siden 2000, utelukkende brukt som forskningsfartøy

2013-2014, innefrosset i drivisen

2015, nytt isgående forskningsfartøy blir sjøsatt

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!