Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kystvakten i ny rolle

Sysselmann Odd Olsen Ingerø benekter at Kystvakten har utvidet sin kontrollvirksomhet på Svalbard til også å gjelde turistnæringen.

– Kystvakten har et ønske om å ha et bilde av skipstrafikken rundt Svalbard. De har også en muntlig beskjed om å være oppmerksom på brudd på svalbardmiljøloven, eller mistanke om det, når de er ute på oppdrag, sier Ingerø.

Han understreker at det er Sysselmannen som har primæroppgaven med kontroll av landbaserte aktiviteter på Svalbard, og at dette ikke er endret.

Orlogskaptein Lars Kjøren benekter også at Kystvakten er i ferd med å bevege seg inn i Sysselmannens ansvarsområde.

– Kystvakten er havets politi. Vår oppgave er å overvåke hva som foregår i alle havområder som er under norsk jurisdiksjon, fastslår orlogskapteinen.


Reagerer på overvåkingen

Kjøren kan ikke svare på hvorfor Kystvakten må fly over og kalle opp turistskip «for å skaffe oversikt over hvor mange passasjerer og mannskap» som er om bord i de forskjellige skipene, slik det framgår av en epost til Sysselmannen etter hendelsen på Torellneset hvor hvalross ble skremt på havet. I og med at det er en type informasjon både Sysselmannen og Aeco sitter inne med, og at det er mye enklere å ta en telefon enn å kalle opp de mange fartøyene fra flyet.

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco reagerer på kontrollvirksomheten.

– Kystvakten er satt til å kontrollere fiskeflåten i farvannet rundt Svalbard. At kystvaktflyet også har som oppgave å overvåke turistnæringen, er underlig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!