Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kystvakten i ny rolle

Sysselmann Odd Olsen Ingerø benekter at Kystvakten har utvidet sin kontrollvirksomhet på Svalbard til også å gjelde turistnæringen.

– Kystvakten har et ønske om å ha et bilde av skipstrafikken rundt Svalbard. De har også en muntlig beskjed om å være oppmerksom på brudd på svalbardmiljøloven, eller mistanke om det, når de er ute på oppdrag, sier Ingerø.

Han understreker at det er Sysselmannen som har primæroppgaven med kontroll av landbaserte aktiviteter på Svalbard, og at dette ikke er endret.

Orlogskaptein Lars Kjøren benekter også at Kystvakten er i ferd med å bevege seg inn i Sysselmannens ansvarsområde.

– Kystvakten er havets politi. Vår oppgave er å overvåke hva som foregår i alle havområder som er under norsk jurisdiksjon, fastslår orlogskapteinen.


Reagerer på overvåkingen

Kjøren kan ikke svare på hvorfor Kystvakten må fly over og kalle opp turistskip «for å skaffe oversikt over hvor mange passasjerer og mannskap» som er om bord i de forskjellige skipene, slik det framgår av en epost til Sysselmannen etter hendelsen på Torellneset hvor hvalross ble skremt på havet. I og med at det er en type informasjon både Sysselmannen og Aeco sitter inne med, og at det er mye enklere å ta en telefon enn å kalle opp de mange fartøyene fra flyet.

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco reagerer på kontrollvirksomheten.

– Kystvakten er satt til å kontrollere fiskeflåten i farvannet rundt Svalbard. At kystvaktflyet også har som oppgave å overvåke turistnæringen, er underlig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!