Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kystvakten i ny rolle

Sysselmann Odd Olsen Ingerø benekter at Kystvakten har utvidet sin kontrollvirksomhet på Svalbard til også å gjelde turistnæringen.

Tekst:

Publisert:

– Kystvakten har et ønske om å ha et bilde av skipstrafikken rundt Svalbard. De har også en muntlig beskjed om å være oppmerksom på brudd på svalbardmiljøloven, eller mistanke om det, når de er ute på oppdrag, sier Ingerø.

Han understreker at det er Sysselmannen som har primæroppgaven med kontroll av landbaserte aktiviteter på Svalbard, og at dette ikke er endret.

Orlogskaptein Lars Kjøren benekter også at Kystvakten er i ferd med å bevege seg inn i Sysselmannens ansvarsområde.

– Kystvakten er havets politi. Vår oppgave er å overvåke hva som foregår i alle havområder som er under norsk jurisdiksjon, fastslår orlogskapteinen.


Reagerer på overvåkingen

Kjøren kan ikke svare på hvorfor Kystvakten må fly over og kalle opp turistskip «for å skaffe oversikt over hvor mange passasjerer og mannskap» som er om bord i de forskjellige skipene, slik det framgår av en epost til Sysselmannen etter hendelsen på Torellneset hvor hvalross ble skremt på havet. I og med at det er en type informasjon både Sysselmannen og Aeco sitter inne med, og at det er mye enklere å ta en telefon enn å kalle opp de mange fartøyene fra flyet.

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco reagerer på kontrollvirksomheten.

– Kystvakten er satt til å kontrollere fiskeflåten i farvannet rundt Svalbard. At kystvaktflyet også har som oppgave å overvåke turistnæringen, er underlig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!