Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kystvakten i ny rolle

Sysselmann Odd Olsen Ingerø benekter at Kystvakten har utvidet sin kontrollvirksomhet på Svalbard til også å gjelde turistnæringen.

Tekst:

Publisert:

– Kystvakten har et ønske om å ha et bilde av skipstrafikken rundt Svalbard. De har også en muntlig beskjed om å være oppmerksom på brudd på svalbardmiljøloven, eller mistanke om det, når de er ute på oppdrag, sier Ingerø.

Han understreker at det er Sysselmannen som har primæroppgaven med kontroll av landbaserte aktiviteter på Svalbard, og at dette ikke er endret.

Orlogskaptein Lars Kjøren benekter også at Kystvakten er i ferd med å bevege seg inn i Sysselmannens ansvarsområde.

– Kystvakten er havets politi. Vår oppgave er å overvåke hva som foregår i alle havområder som er under norsk jurisdiksjon, fastslår orlogskapteinen.


Reagerer på overvåkingen

Kjøren kan ikke svare på hvorfor Kystvakten må fly over og kalle opp turistskip «for å skaffe oversikt over hvor mange passasjerer og mannskap» som er om bord i de forskjellige skipene, slik det framgår av en epost til Sysselmannen etter hendelsen på Torellneset hvor hvalross ble skremt på havet. I og med at det er en type informasjon både Sysselmannen og Aeco sitter inne med, og at det er mye enklere å ta en telefon enn å kalle opp de mange fartøyene fra flyet.

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco reagerer på kontrollvirksomheten.

– Kystvakten er satt til å kontrollere fiskeflåten i farvannet rundt Svalbard. At kystvaktflyet også har som oppgave å overvåke turistnæringen, er underlig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!