Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kystvakten i ny rolle

Sysselmann Odd Olsen Ingerø benekter at Kystvakten har utvidet sin kontrollvirksomhet på Svalbard til også å gjelde turistnæringen.

Tekst:

Publisert:

– Kystvakten har et ønske om å ha et bilde av skipstrafikken rundt Svalbard. De har også en muntlig beskjed om å være oppmerksom på brudd på svalbardmiljøloven, eller mistanke om det, når de er ute på oppdrag, sier Ingerø.

Han understreker at det er Sysselmannen som har primæroppgaven med kontroll av landbaserte aktiviteter på Svalbard, og at dette ikke er endret.

Orlogskaptein Lars Kjøren benekter også at Kystvakten er i ferd med å bevege seg inn i Sysselmannens ansvarsområde.

– Kystvakten er havets politi. Vår oppgave er å overvåke hva som foregår i alle havområder som er under norsk jurisdiksjon, fastslår orlogskapteinen.


Reagerer på overvåkingen

Kjøren kan ikke svare på hvorfor Kystvakten må fly over og kalle opp turistskip «for å skaffe oversikt over hvor mange passasjerer og mannskap» som er om bord i de forskjellige skipene, slik det framgår av en epost til Sysselmannen etter hendelsen på Torellneset hvor hvalross ble skremt på havet. I og med at det er en type informasjon både Sysselmannen og Aeco sitter inne med, og at det er mye enklere å ta en telefon enn å kalle opp de mange fartøyene fra flyet.

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco reagerer på kontrollvirksomheten.

– Kystvakten er satt til å kontrollere fiskeflåten i farvannet rundt Svalbard. At kystvaktflyet også har som oppgave å overvåke turistnæringen, er underlig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!