Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kvinne omkom i Krossfjorden

De tolv passasjerene og føreren i gummibåten ble skylt i land på nordsiden av Fjortende Julibukta mandag. FOTO: Arild Lyssand /Sysselmannen på Svalbard

Kvinne omkom i Krossfjorden

13 personer havnet i vannet. Amerikansk cruiseturist mistet livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.06.2013 kl 11:20

Ulykken skjedde mandag på nordsida av Fjortende Julibukta i Krossfjorden, rett øst for Redingerpynten. Passasjerer fra cruiseskipet «Sea Spirit» var på sightseeing i ni Zodiac-båter. Ifølge vitneforklaringer ble en av båtene tatt av en stor bølge og kastet rundt. Om bord var det tolv passasjerer og en fører.

– Det er ingenting som tyder på at de har truffet land eller ei grunne. Men det er for tidlig å si noe om nøyaktig hva som forårsaket dette, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.


Vendereis
Passasjerene skal ha blitt skylt i land etter kantringen. På et tidspunkt skal en amerikansk kvinne i 60-årene ha mistet bevisstheten.

– Vi fikk beskjed om dette og sendte vårt Super Puma-redningshelikopter med lege ombord. Like før vi landet, fikk vi beskjed om at kvinnen var død, sier Alfheim.

Helikopteret gjorde dermed vendereis for å hente etterforskere. Sysselmannen har avhørt flere vitner, og vil vurdere om det er grunnlag for ytterligere oppfølging av saken senere.


Tre skadede
Den omkomne kvinnen har blitt sendt til sykehuset i Tromsø for obduksjon. Alfheim vil ikke si noe mer om dødsårsaken før obduksjonen er klar.

– Hvordan er tilstanden til de andre som falt i vannet?

– Tre personer ble skadet, to av dem tok vi med oss til Longyearbyen sykehus fordi skadene var av et visst omfang, sier Alfheim.

Cruiseskipet «Sea Spirit» kan ta 114 passasjerer og 94 ansatte. Båten går i cruisetrafikk i Arktis og Antarktis for det amerikanske selskapet Quark Expeditions. På denne turen har skipet for det meste holdt seg på vestsiden av Spitsbergen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!