Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kvinne kan bli tiltalt for mordbrannforsøk etter ildspåsettelse

Klokka 23.15 fredag 20. mars gikk alarmen i Vei 222. En kvinne har erkjent at hun tente på en madrass i en bod i hybelbygget. FOTO: Roger Zahl Ødegård

Kvinne kan bli tiltalt for mordbrannforsøk etter ildspåsettelse

I Vei 222.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 11:42

Kvinnen, som i mars ble tatt for å ha stiftet en brann i Vei 222, kan bli tiltalt etter straffelovens paragraf 148, ofte kalt mordbrannparagrafen.

Den har en strafferamme fra to til 21 års fengsel.

– Saken har vært ferdig etterforsket en stund, og akkurat nå har vi fått sakkyndigrapporten fra den rettspsykiatriske evalueringen. Den sier at siktede anses for å ha vært tilregnelig, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

– Nå blir det en påtalevurdering. Dersom vi går for forsøk på grovt skadeverk, er det statsadvokaten som skal ta stilling til tiltalen. Dersom det blir mordbrannparagrafen, er det riksadvokaten, sier Sæther.

Den siktede kvinnen, som etter kort tid ble sendt til fastlandet og ilagt «restriksjoner som et alternativ til fengsling», erkjente å ha tent på en madrass i en bod i andre etasje på hybelhuset.

Slukket

Mihail Shevchuk, en av beboerne, var først på stedet og tømte flere pulverapparater over flammene.

Se bildet større

En madrass sto i full fyr i boden i Vei 222. Mihail Shevchuk grep resolutt pulverapparatet og stanset branntilløpet i det knusktørre trebygget. FOTO: Geir Barstein

35-åringen hindret trolig at det utviklet seg til en potensielt tragisk storbrann i bygget med 18 boenheter.

Ingen kom fysisk til skade i hendelsen, og Shevchuk – som har arbeidet som brannmann i både Barentsburg og Ukraina – ble i ettertid hyllet som en helt.

– Det er rett og slett fantastisk. Vi er kjempeglade for at han var der og gjorde alt riktig. Slike madrasser er nærmest bensin i fast form og ekstremt brennbare. Vi snakker bare om minutter før det kunne utviklet seg til en uhåndterlig og kaotisk situasjon med spredning, sa brannsjef Jan Olav Sæther til Svalbardposten.

Det er utarbeidet en brannfaglig rapport om hendelsen, som vil være med og danne en del av grunnlaget for om kvinnen tiltales for skadeverk eller etter mordbrannparagrafen.

– Rapporten vil bli sentral i saken, og tar blant annet for seg hva som kunne skjedd om branntilløpet ikke ble slukket, sier Sæther.

– Dette er en prioritert sak, og det vil bli en avklaringen innen 14 dager, sier Sæther.

Gunhild Lærum, kvinnens forsvarer, sier hun tar sakkyndigrapporten i tilregneligspørsmålet til etterettning.

– Jeg har ingen andre kommentarer enn det. Nå skal jeg forberede saken med henne på vanlig måte, sier Lærum, og opplyser at de så langt ikke har diskutert skyldpørsmålet.

– Jeg ville først få unna sakkyndigvurderingen, så skal vi se på det, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!