Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kvinne kan bli tiltalt for mordbrannforsøk etter ildspåsettelse

Klokka 23.15 fredag 20. mars gikk alarmen i Vei 222. En kvinne har erkjent at hun tente på en madrass i en bod i hybelbygget. FOTO: Roger Zahl Ødegård

Kvinne kan bli tiltalt for mordbrannforsøk etter ildspåsettelse

I Vei 222.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 11:42

Kvinnen, som i mars ble tatt for å ha stiftet en brann i Vei 222, kan bli tiltalt etter straffelovens paragraf 148, ofte kalt mordbrannparagrafen.

Den har en strafferamme fra to til 21 års fengsel.

– Saken har vært ferdig etterforsket en stund, og akkurat nå har vi fått sakkyndigrapporten fra den rettspsykiatriske evalueringen. Den sier at siktede anses for å ha vært tilregnelig, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

– Nå blir det en påtalevurdering. Dersom vi går for forsøk på grovt skadeverk, er det statsadvokaten som skal ta stilling til tiltalen. Dersom det blir mordbrannparagrafen, er det riksadvokaten, sier Sæther.

Den siktede kvinnen, som etter kort tid ble sendt til fastlandet og ilagt «restriksjoner som et alternativ til fengsling», erkjente å ha tent på en madrass i en bod i andre etasje på hybelhuset.

Slukket

Mihail Shevchuk, en av beboerne, var først på stedet og tømte flere pulverapparater over flammene.

Se bildet større

En madrass sto i full fyr i boden i Vei 222. Mihail Shevchuk grep resolutt pulverapparatet og stanset branntilløpet i det knusktørre trebygget. FOTO: Geir Barstein

35-åringen hindret trolig at det utviklet seg til en potensielt tragisk storbrann i bygget med 18 boenheter.

Ingen kom fysisk til skade i hendelsen, og Shevchuk – som har arbeidet som brannmann i både Barentsburg og Ukraina – ble i ettertid hyllet som en helt.

– Det er rett og slett fantastisk. Vi er kjempeglade for at han var der og gjorde alt riktig. Slike madrasser er nærmest bensin i fast form og ekstremt brennbare. Vi snakker bare om minutter før det kunne utviklet seg til en uhåndterlig og kaotisk situasjon med spredning, sa brannsjef Jan Olav Sæther til Svalbardposten.

Det er utarbeidet en brannfaglig rapport om hendelsen, som vil være med og danne en del av grunnlaget for om kvinnen tiltales for skadeverk eller etter mordbrannparagrafen.

– Rapporten vil bli sentral i saken, og tar blant annet for seg hva som kunne skjedd om branntilløpet ikke ble slukket, sier Sæther.

– Dette er en prioritert sak, og det vil bli en avklaringen innen 14 dager, sier Sæther.

Gunhild Lærum, kvinnens forsvarer, sier hun tar sakkyndigrapporten i tilregneligspørsmålet til etterettning.

– Jeg har ingen andre kommentarer enn det. Nå skal jeg forberede saken med henne på vanlig måte, sier Lærum, og opplyser at de så langt ikke har diskutert skyldpørsmålet.

– Jeg ville først få unna sakkyndigvurderingen, så skal vi se på det, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!