Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

KV «Svalbard» bryter råk

«Noorderlicht» får hjelp til å komme seg ut av isen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

KV «Svalbard» bryter råk

Kystvakta har sagt seg villig til å bryte råk for «Noorderlicht». Om alt går etter planen vil skuta være på plass i Tempelfjorden i løpet av helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2009 kl 09:22

 – Vi har hatt kontakt med KV «Svalbard» som har sagt seg positive til å bryte råk for oss slik at vi kommer oss ut av Adventfjorden og inn i Tempelfjorden. I henhold til seilingsplanen forventer de å være i Longyearbyen lørdag, sier Geir Arne Månum, daglig leder i Basecamp Spitsbergen, som chartrer «Noorderlicht».

Seilskuta ble overrasket av is like før nyttår, og har ikke kommet seg fra gjestekaia i Adventfjorden.

Har tillatelse

Isbryterhjelpen kommer i siste liten.

– Basecamp har en generell tillatelse til å bryte råk i Tempelfjorden fram til 10. januar. Etter 10. januar er det helt uaktuelt. Det begrunner vi med sikkerheten til vanlige folk som er ute på tur, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.

Han forteller at det er satt et strengt datokrav på å bryte opp råk i Tempelfjorden etter en ulykke der en mann kjørte i ei råk for en del år tilbake.

– Men ei råk vil vel svekke isen nå også?

– Slik jeg har fått det forklart fra forskere på Unis har det svært liten betydning ettersom råka bare blir på noen få hundre meter. Så lenge det er minusgrader vil en råk få minimalt å si. Men om isen hadde ligget lenger ut måtte vi ha tatt en seriøs vurdering, sier Pedersen.

En sjanse

– Hva om KV «Svalbard» blir noen dager forsinket?

– Det må vi vurdere der og da. Men om den ikke kan bryte råk før om morgenen den 11. januar har det ingen ting å si så lenge Basecamp informerer alle om at det skal brytes råk, sier Pedersen.

Basecamp er svært glad for at transporten nå ser ut til å gå i orden, og at KV «Svalbard» vil hjelpe.

– Men det er klart vi synes det er kjedelig at vi ikke kommer oss inn i Tempelfjorden på egenhånd. Det er imidlertid en del av utfordringen med dette produktet, og en av sjansene Basecamp må ta. Isen lever sitt eget liv, sier Månum.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!