Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

KV «Svalbard» bryter råk

«Noorderlicht» får hjelp til å komme seg ut av isen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

KV «Svalbard» bryter råk

Kystvakta har sagt seg villig til å bryte råk for «Noorderlicht». Om alt går etter planen vil skuta være på plass i Tempelfjorden i løpet av helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2009 kl 09:22

 – Vi har hatt kontakt med KV «Svalbard» som har sagt seg positive til å bryte råk for oss slik at vi kommer oss ut av Adventfjorden og inn i Tempelfjorden. I henhold til seilingsplanen forventer de å være i Longyearbyen lørdag, sier Geir Arne Månum, daglig leder i Basecamp Spitsbergen, som chartrer «Noorderlicht».

Seilskuta ble overrasket av is like før nyttår, og har ikke kommet seg fra gjestekaia i Adventfjorden.

Har tillatelse

Isbryterhjelpen kommer i siste liten.

– Basecamp har en generell tillatelse til å bryte råk i Tempelfjorden fram til 10. januar. Etter 10. januar er det helt uaktuelt. Det begrunner vi med sikkerheten til vanlige folk som er ute på tur, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.

Han forteller at det er satt et strengt datokrav på å bryte opp råk i Tempelfjorden etter en ulykke der en mann kjørte i ei råk for en del år tilbake.

– Men ei råk vil vel svekke isen nå også?

– Slik jeg har fått det forklart fra forskere på Unis har det svært liten betydning ettersom råka bare blir på noen få hundre meter. Så lenge det er minusgrader vil en råk få minimalt å si. Men om isen hadde ligget lenger ut måtte vi ha tatt en seriøs vurdering, sier Pedersen.

En sjanse

– Hva om KV «Svalbard» blir noen dager forsinket?

– Det må vi vurdere der og da. Men om den ikke kan bryte råk før om morgenen den 11. januar har det ingen ting å si så lenge Basecamp informerer alle om at det skal brytes råk, sier Pedersen.

Basecamp er svært glad for at transporten nå ser ut til å gå i orden, og at KV «Svalbard» vil hjelpe.

– Men det er klart vi synes det er kjedelig at vi ikke kommer oss inn i Tempelfjorden på egenhånd. Det er imidlertid en del av utfordringen med dette produktet, og en av sjansene Basecamp må ta. Isen lever sitt eget liv, sier Månum.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!