Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kutter ut mineralleting på fastlandet

Finnmark: Store Norske har i årevis drevet leting etter mineraler i Troms og Finnmark. Her bores det etter gull i nærheten av Karasjok, sommeren 2008. FOTO: STORE NORSKE GULL

Kutter ut mineralleting på fastlandet

Store Norske Gull innstiller all virksomhet på fastlandet inne-værende sesong. Dermed blir det ingen leteboring etter mineraler i Troms og Finnmark i år.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har alvorlige økonomiske problemer, og konsentrerer all innsats om kulldriften, selskapets kjernevirksomhet.

– Store Norske Gull har til nå drevet aktiv mineralleting i Troms og Finnmark, i tillegg til at gullforekomster på Svalbard er kartlagt. Sommerens planlagte leteaktiviteter på Vannøya og Ringvassøya i Troms, samt i Karasjok-området i Finnmark er lagt på is, sier Morten Often, daglig leder i Store Norske Gull, i en pressemelding fra Store Norske.


Kostbar virksomhet

Store Norske har drevet kartlegging av gull og andre mineralforekomster i ti år på Svalbard og fastlandet, og har så langt kun hatt utgifter på virksomheten. Årlig har letevirksomheten belastet Store Norske med 15 millioner kroner.

Store Norske Gull er et datterselskap i Store Norske-konsernet, og har fem ansatte. Disse vil bli berørt av at virksomheten innstilles, sammen med mange andre i Store Norske.

Store Norske skriver i pressemeldingen at det foreløpig ikke er aktuelt å avvikle datterselskapet, og at det kan være aktuelt å bringe inn partnere som vil være med og finansiere aktivitetene videre.

Store Norske har blant annet brukt mange millioner kroner på leteboring etter gull i fjellene ved St. Jonsfjorden. Gullprosjektet har mer eller mindre ligget på is siden 2010, og vil etter all sannsynlighet ikke bli tatt opp med det første.


Nedbemanning

Store Norske gikk i fjor med 234 millioner kroner i underskudd. Svalbardposten skrev forrige uke at tallene for Store Norske så langt i år utvikler seg i samme negativ retning, og at selskapet av den grunn må nedbemanne.

I pressemeldingen forsterker kullselskapet dette med å skrive at antall ansatte må «reduseres betydelig».

Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, vil ikke utdype dette. Han sier, som han har gjort den siste tiden, at han ikke vil gå inn på hvor mange som vil bli berørt av nedbemanningen, at kostnadene i selskapet er for høye og at de må reduseres.

– Hvor i selskapet skal det kuttes?

– Det kommer til å skje jevnt over hele selskapet, svarer han.

Situasjonen er krevende for Store Norske, og skaper ikke minst uro blant de ansatte.

Andersson sier videre at avgjørelsen om nedbemanningen vil kunne være klar innen neste måned.

Se bildet større

Gull: Våren 2010 drev Store Norske Gull leteboring etter gull ved St. Jonsfjorden. Det spørs om undersøkelsene noensinne vil fortsette. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!