Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic, som blant annet har kontrakt på transport av kull i Svea, varsler stor nedbemanning som følge av kuttene i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic forbereder seg på "kraftig nedbemanning" etter vedtaket i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2014 kl 08:42

– Vi vet veldig lite, men det får store konsekvenser for oss, det er det ingen tvil om, så det blir en kraftig nedbemanning hos oss, sier prosjektleder Svenn Bertelsen i AF Arctic.

Selskapet har kontrakten med Store Norske i Svea og sørger blant annet for transporten av kull. I dag er det et femtitall ansatte, og Bertelsen sier de allerede har vært i møter med oppdragsgiveren.

Det samme gjelder de 24 ansatte i Sodexo, som blant annet tar seg av renhold, kantine og resepsjonstjeneste i Svea. Heller ikke her er det klart hvor mange som må gå, og selskapet venter etter det Svalbardposten forstår på en offisiell beskjed.


Holder igjen
I tillegg sprer nedbemanningen usikkerhet i lokalsamfunnet, og selv om LNSS ikke har større kontrakter med kullselskapet, sier administrerende direktør Frank Jakobsen at de trolig vil utsette byggingen av ei ny boligblokk på Elvesletta. Det kommer ett bygg, men det neste må vurderes grundig.

– Vi må holde an og se hvordan markedet blir framover, sier han.


Venter fall
Banksjef Trond Hellstad i Sparebank1 Nord-Norge tror boligmarkedet kommer til å fryses i en periode og at det kan komme et prisfall når driften i hjørnesteinbedriften tas ned. Samtidig understreker han at det er avhengig av hvordan Store Norske løser det. Han råder også folk som eventuelt måtte få betalingsproblemer om å kontakte banken raskt.

Hellestad tror i tillegg at en del bedrifter vil merke et fall i etterspørelen og omsetningen.

– Men det jobbes veldig bra på politisk hold og næringsforeningen er på banen. Man får håpe
at de som skal bestemme, er sitt ansvar bevisst, sier han.


Redd for flytilbudet
I reiselivsnæringen er det uro for at flytilbudet kan bli redusert. Visit Svalbard rapporterer om frykt blant medlemsbedriftene for at flyselskapene skal innstille flygninger, og at det dermed blir dyrere og mer krevende å komme til Svalbard.

– Blir trafikkgrunnlaget vesentlig svekket, er det grunn til bekymring. For oss er det svært viktig å beskytte trafikkgrunnlaget, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!