Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic, som blant annet har kontrakt på transport av kull i Svea, varsler stor nedbemanning som følge av kuttene i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic forbereder seg på "kraftig nedbemanning" etter vedtaket i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2014 kl 08:42

– Vi vet veldig lite, men det får store konsekvenser for oss, det er det ingen tvil om, så det blir en kraftig nedbemanning hos oss, sier prosjektleder Svenn Bertelsen i AF Arctic.

Selskapet har kontrakten med Store Norske i Svea og sørger blant annet for transporten av kull. I dag er det et femtitall ansatte, og Bertelsen sier de allerede har vært i møter med oppdragsgiveren.

Det samme gjelder de 24 ansatte i Sodexo, som blant annet tar seg av renhold, kantine og resepsjonstjeneste i Svea. Heller ikke her er det klart hvor mange som må gå, og selskapet venter etter det Svalbardposten forstår på en offisiell beskjed.


Holder igjen
I tillegg sprer nedbemanningen usikkerhet i lokalsamfunnet, og selv om LNSS ikke har større kontrakter med kullselskapet, sier administrerende direktør Frank Jakobsen at de trolig vil utsette byggingen av ei ny boligblokk på Elvesletta. Det kommer ett bygg, men det neste må vurderes grundig.

– Vi må holde an og se hvordan markedet blir framover, sier han.


Venter fall
Banksjef Trond Hellstad i Sparebank1 Nord-Norge tror boligmarkedet kommer til å fryses i en periode og at det kan komme et prisfall når driften i hjørnesteinbedriften tas ned. Samtidig understreker han at det er avhengig av hvordan Store Norske løser det. Han råder også folk som eventuelt måtte få betalingsproblemer om å kontakte banken raskt.

Hellestad tror i tillegg at en del bedrifter vil merke et fall i etterspørelen og omsetningen.

– Men det jobbes veldig bra på politisk hold og næringsforeningen er på banen. Man får håpe
at de som skal bestemme, er sitt ansvar bevisst, sier han.


Redd for flytilbudet
I reiselivsnæringen er det uro for at flytilbudet kan bli redusert. Visit Svalbard rapporterer om frykt blant medlemsbedriftene for at flyselskapene skal innstille flygninger, og at det dermed blir dyrere og mer krevende å komme til Svalbard.

– Blir trafikkgrunnlaget vesentlig svekket, er det grunn til bekymring. For oss er det svært viktig å beskytte trafikkgrunnlaget, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen har kontroll på situasjonen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!