Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic, som blant annet har kontrakt på transport av kull i Svea, varsler stor nedbemanning som følge av kuttene i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Kuttene får konsekvenser

AF Arctic forbereder seg på "kraftig nedbemanning" etter vedtaket i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2014 kl 08:42

– Vi vet veldig lite, men det får store konsekvenser for oss, det er det ingen tvil om, så det blir en kraftig nedbemanning hos oss, sier prosjektleder Svenn Bertelsen i AF Arctic.

Selskapet har kontrakten med Store Norske i Svea og sørger blant annet for transporten av kull. I dag er det et femtitall ansatte, og Bertelsen sier de allerede har vært i møter med oppdragsgiveren.

Det samme gjelder de 24 ansatte i Sodexo, som blant annet tar seg av renhold, kantine og resepsjonstjeneste i Svea. Heller ikke her er det klart hvor mange som må gå, og selskapet venter etter det Svalbardposten forstår på en offisiell beskjed.


Holder igjen
I tillegg sprer nedbemanningen usikkerhet i lokalsamfunnet, og selv om LNSS ikke har større kontrakter med kullselskapet, sier administrerende direktør Frank Jakobsen at de trolig vil utsette byggingen av ei ny boligblokk på Elvesletta. Det kommer ett bygg, men det neste må vurderes grundig.

– Vi må holde an og se hvordan markedet blir framover, sier han.


Venter fall
Banksjef Trond Hellstad i Sparebank1 Nord-Norge tror boligmarkedet kommer til å fryses i en periode og at det kan komme et prisfall når driften i hjørnesteinbedriften tas ned. Samtidig understreker han at det er avhengig av hvordan Store Norske løser det. Han råder også folk som eventuelt måtte få betalingsproblemer om å kontakte banken raskt.

Hellestad tror i tillegg at en del bedrifter vil merke et fall i etterspørelen og omsetningen.

– Men det jobbes veldig bra på politisk hold og næringsforeningen er på banen. Man får håpe
at de som skal bestemme, er sitt ansvar bevisst, sier han.


Redd for flytilbudet
I reiselivsnæringen er det uro for at flytilbudet kan bli redusert. Visit Svalbard rapporterer om frykt blant medlemsbedriftene for at flyselskapene skal innstille flygninger, og at det dermed blir dyrere og mer krevende å komme til Svalbard.

– Blir trafikkgrunnlaget vesentlig svekket, er det grunn til bekymring. For oss er det svært viktig å beskytte trafikkgrunnlaget, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!