Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuppet lokalstyret med byste

Robert Hermansen blir hedret med en byste sentralt plassert i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Kuppet lokalstyret med byste

Torbjørn Torkildsen vil plassere en byste av Robert Hermansen foran inngangen til det nye kulturhuset. Problemet er at ingen var orientert om dette på forhånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2009 kl 11:00

Bysten av Robert Hermansen vil bli avduket neste lørdag utenfor Post- og bankbygget i sentrum av Longyearbyen. Mannen bak prosjektet, Torbjørn Torkildsen i Det Norske Svalbardselskap, vil at bysten skal plasseres permanent foran inngangen til det nye kulturhuset, som vil stå ferdig først neste år.

På en sokkel av granitt

«Siden den utmerkede statuen av Gruvearbeideren dominerer øvre torv, er det ønske og enighet om at bysten, montert på en granittsokkel ca. 170 cm høy, blir plassert på nedre torv foran inngangen til det nye kulturhuset,» skriver Torkildsen i et brev til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Samtidig skriver han at han «først nå er blitt gjort oppmerksom på at det må søkes om å få bysten plassert, hvilket det søkes om ved dette brev».

Midlertidig plassering

I et svar til Torkildsen skriver plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i LL: «Det er utarbeidet regler for utsmykking av offentlige bygg som også skal følges av Longyearbyen lokalstyre i forbindelse med bygging av nytt kulturhus. Det vil bli satt ned en utsmykkingskomité som skal se på en samlet utsmykking av kulturhuset inkludert uteområdet i tilknytning til bygget.»

Anerkjent kunstner

Bysten er laget av den meget anerkjente billedhuggeren Per Ung, som opp gjennom årene har utformet byster og statuer av en rekke kjente personer i Norge.

Robert Hermansen, tidligere styreleder og Store Norske-direktør, forteller at han har sittet modell for bysten ved fire-fem anledninger.

– For meg var det en vandring gjennom norsk billedkunsthistorie og de store oppgjør mellom figurativ og nonfigurativ kunst, og jeg har satt enorm pris på de stundene jeg har hatt sammen med Per Ung, sier Hermansen.

Store Norske

Lokalstyreleder Kjell Mork sier at plasseringen foran Post- og bankbygget er høyst midlertidig, og at den etter avdukingen kan bli plassert inne i Næringsbygget inntil endelig plassering er avgjort.

– Dette vil vi fremme som egen sak for lokalstyret i løpet av høsten. En naturlig plassering kan være i nærheten av kontorbygningen til Store Norske, sier Mork.

Les mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!