Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuppet lokalstyret med byste

Robert Hermansen blir hedret med en byste sentralt plassert i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Kuppet lokalstyret med byste

Torbjørn Torkildsen vil plassere en byste av Robert Hermansen foran inngangen til det nye kulturhuset. Problemet er at ingen var orientert om dette på forhånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2009 kl 11:00

Bysten av Robert Hermansen vil bli avduket neste lørdag utenfor Post- og bankbygget i sentrum av Longyearbyen. Mannen bak prosjektet, Torbjørn Torkildsen i Det Norske Svalbardselskap, vil at bysten skal plasseres permanent foran inngangen til det nye kulturhuset, som vil stå ferdig først neste år.

På en sokkel av granitt

«Siden den utmerkede statuen av Gruvearbeideren dominerer øvre torv, er det ønske og enighet om at bysten, montert på en granittsokkel ca. 170 cm høy, blir plassert på nedre torv foran inngangen til det nye kulturhuset,» skriver Torkildsen i et brev til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Samtidig skriver han at han «først nå er blitt gjort oppmerksom på at det må søkes om å få bysten plassert, hvilket det søkes om ved dette brev».

Midlertidig plassering

I et svar til Torkildsen skriver plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i LL: «Det er utarbeidet regler for utsmykking av offentlige bygg som også skal følges av Longyearbyen lokalstyre i forbindelse med bygging av nytt kulturhus. Det vil bli satt ned en utsmykkingskomité som skal se på en samlet utsmykking av kulturhuset inkludert uteområdet i tilknytning til bygget.»

Anerkjent kunstner

Bysten er laget av den meget anerkjente billedhuggeren Per Ung, som opp gjennom årene har utformet byster og statuer av en rekke kjente personer i Norge.

Robert Hermansen, tidligere styreleder og Store Norske-direktør, forteller at han har sittet modell for bysten ved fire-fem anledninger.

– For meg var det en vandring gjennom norsk billedkunsthistorie og de store oppgjør mellom figurativ og nonfigurativ kunst, og jeg har satt enorm pris på de stundene jeg har hatt sammen med Per Ung, sier Hermansen.

Store Norske

Lokalstyreleder Kjell Mork sier at plasseringen foran Post- og bankbygget er høyst midlertidig, og at den etter avdukingen kan bli plassert inne i Næringsbygget inntil endelig plassering er avgjort.

– Dette vil vi fremme som egen sak for lokalstyret i løpet av høsten. En naturlig plassering kan være i nærheten av kontorbygningen til Store Norske, sier Mork.

Les mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!