Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuppet lokalstyret med byste

Robert Hermansen blir hedret med en byste sentralt plassert i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Kuppet lokalstyret med byste

Torbjørn Torkildsen vil plassere en byste av Robert Hermansen foran inngangen til det nye kulturhuset. Problemet er at ingen var orientert om dette på forhånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2009 kl 11:00

Bysten av Robert Hermansen vil bli avduket neste lørdag utenfor Post- og bankbygget i sentrum av Longyearbyen. Mannen bak prosjektet, Torbjørn Torkildsen i Det Norske Svalbardselskap, vil at bysten skal plasseres permanent foran inngangen til det nye kulturhuset, som vil stå ferdig først neste år.

På en sokkel av granitt

«Siden den utmerkede statuen av Gruvearbeideren dominerer øvre torv, er det ønske og enighet om at bysten, montert på en granittsokkel ca. 170 cm høy, blir plassert på nedre torv foran inngangen til det nye kulturhuset,» skriver Torkildsen i et brev til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Samtidig skriver han at han «først nå er blitt gjort oppmerksom på at det må søkes om å få bysten plassert, hvilket det søkes om ved dette brev».

Midlertidig plassering

I et svar til Torkildsen skriver plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i LL: «Det er utarbeidet regler for utsmykking av offentlige bygg som også skal følges av Longyearbyen lokalstyre i forbindelse med bygging av nytt kulturhus. Det vil bli satt ned en utsmykkingskomité som skal se på en samlet utsmykking av kulturhuset inkludert uteområdet i tilknytning til bygget.»

Anerkjent kunstner

Bysten er laget av den meget anerkjente billedhuggeren Per Ung, som opp gjennom årene har utformet byster og statuer av en rekke kjente personer i Norge.

Robert Hermansen, tidligere styreleder og Store Norske-direktør, forteller at han har sittet modell for bysten ved fire-fem anledninger.

– For meg var det en vandring gjennom norsk billedkunsthistorie og de store oppgjør mellom figurativ og nonfigurativ kunst, og jeg har satt enorm pris på de stundene jeg har hatt sammen med Per Ung, sier Hermansen.

Store Norske

Lokalstyreleder Kjell Mork sier at plasseringen foran Post- og bankbygget er høyst midlertidig, og at den etter avdukingen kan bli plassert inne i Næringsbygget inntil endelig plassering er avgjort.

– Dette vil vi fremme som egen sak for lokalstyret i løpet av høsten. En naturlig plassering kan være i nærheten av kontorbygningen til Store Norske, sier Mork.

Les mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!