Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunstverk skaper hodeverk

Sure toner: Dette bildet, «Toner over fjellet», kjøpte Thor Fjellvang på Galleri Svalbard i mars. Ennå har han ikke fått bildet hjem. FOTO: Privat/Thor Fjellvang

Kunstverk skaper hodeverk

Thor Fjellvang synes han fikk for dårlig informasjon av Galleri Svalbard da han kjøpte et bilde til 8.500 kroner. Hjemreisen endte med at han ble anmeldt for smugling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2013 kl 14:01

I mars i år var Thor Fjellvang fra Telemark for sjuende gang på besøk i Longyearbyen. På Galleri Svalbard falt han for bildet «Toner over fjellet».

– Prisen var 8.500 kroner. Det var litt mer enn jeg hadde tenkt, men det var veldig fint, så jeg valgte å kjøpe det, sier han til Svalbardposten.

Han hevder at han deretter fikk noen dårlige råd av en ansatt ved galleriet.

– Jeg spurte mannen som stod bak disken om det var mulig å få sendt maleriet hjem til meg. Det anbefalte han absolutt ikke av to grunner. Den første var at det var stor sjanse for at det kunne bli skadet. Å sende det som spesialbagasje måtte jeg ikke

finne på, for det ble behandlet omtrent like hardhendt som vanlig bagasje, sier Fjellvang.

Videre forteller han at mannen bak disken sa at Fjellvang dessuten risikerte at det kom noen avgifter på toppen, om han ønsket å sende det.

– Han sa ikke noe mer om hva slags avgifter det var snakk om, sier kunstkjøperen.

Fjellvang hevder han deretter ble oppfordret til å ta med seg bildet inn på flyet, noe han også gjorde. Vel fremme i Tromsø, på vei hjem til Telemark via Oslo lufthavn Gardermoen, oppsto problemene.

– Ut ifra opplysningene jeg fikk hos Galleri Svalbard, visste jeg ikke at jeg skulle ha gått på rød sone da jeg gikk gjennom tollen. Jeg gikk derfor i god tro på grønn, sier han.


Ble tatt for smugling
Der ble han stoppet av tollerne og måtte vise frem kvitteringen for bildet.

– Da de så kvitteringen på 8.500 kroner, ble maleriet konfiskert og jeg ble anmeldt for smugling. Etter nesten tre måneder har jeg nå fått tilbud om å betale 8.925 kroner, i tillegg til en bot fra Tromsø politidistrikt, for å kunne hente maleriet i Tromsø. Det har jeg valgt å gjøre, selv om totalprisen for meg da nesten har blitt 18.000 kroner, sier Fjellvang.


Kjører til Tromsø
Men det stopper ikke der. Bildet er fortsatt i forvaring hos tollvesenet i Tromsø, for nå får ikke Fjellvang tilatelse til å ta det med seg inn på flyet. Han tør ikke å ta sjansen på å sende det i flyets lasterom.

– Om jeg skal ha bildet, blir jeg nødt til å kjøre opp med bil for å hente det. Det er vel omtrent 180 mil hver vei. Nå har jeg allerede betalt nesten 10.000 kroner mer enn jeg trodde det ville koste, og jeg er blitt anmeldt for smugling. Det har kostet mye, og nettopp derfor vil jeg ha det hjem, sier han.


Kjenner seg ikke igjen
Hele historien har Fjellvang skrevet ned og sendt i et klagebrev til Galleri Svalbard. Enhetsleder Jan Martin Berg ble paff over saksfremstillingen i klagebrevet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Det fremstår som at vi på galleriet har oppfordret til avgiftsunndragelse, og det vil jeg avvise. Jeg vil også avvise at galleriet har uttalt seg om flysselskapets håndtering av spesialbagasje, sier Berg.

– Hva slags informasjon pleier dere å gi kundene?

– Vi pleier ikke å gi noe informasjon i det hele tatt. Jeg har inntrykk av at de fleste er inneforstått med reglene. Dette er noe hver enkelt er nødt til å orientere seg om. Når du tar med deg noe hjem, enten det er fra Svalbard eller andre steder i verden, så skal du klarere det. Det er et ansvar hver enkelt har, sier Berg.

Se bildet større

Uforstående: Enhetsleder Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard kjenner seg ikke igjen i det klageren beskriver. FOTO: Arkivfoto: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!