Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunstpause helt i hundre

Torgarrangementet lørdag samlet en stor del av befolkningen. Mikkel Nikolaisen Ildseth koste seg på et reinsdyrskinn under seansen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kunstpause helt i hundre

Årets Kunstpause var den femte i rekken, og bar preg av at Longyearbyen feirer sitt 100-årsjubileum i år. Mange lokale kunstnere var representert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se flere bilder fra Kunstpause her!

En stor del av Longyearbyens befolkning og mange tilreisende har trosset været, for å delta på arrangementet på Torget. Selv om det ene vindkastet tar det andre og pisker med seg snøen, er det en lun og god stemning utenfor Lompensenteret denne lørdagen. Alle reiselivsbedriftene har stilt opp med egen stand, flere små bål lyser opp plassen, og Kokkelauget serverer helstekt rein rett fra grillen.
– Mange vil smake. Det er ikke alle som har smakt svalbardrein før, sier Tone Løvberg, som har stått over grillen i to timer.

Bowling og valper
Overalt er det aktivitet. Et sted kan man konkurrere om å kaste flest treklosser i en bøtte, et annet sted er det isbjørn-bowling.

Det som nok trekker mest oppmerksomhet, i hvert fall fra den yngre garde, er hundegården som Basecamp har satt opp på hjørnet av Torget. Med valper i.
– De er kjempesøte, men siden jeg bor her oppe, har jeg sett dem før, ute hos Basecamp, sier Mia Brattli Guldberg (12), som har besøk av Solveig Bøgseth (10) fra Steinkjer. Begge sitter de med hver sin valp på fanget.
– Det er veldig artig her, sier Solveig.

Over all forventning
Torgarrangementet er en del av årets Kunstpause, som i år hadde til sammen 16 arrangementer over hele byen. Tidligere på dagen har 42 personer gått hundreårsmarsjen fra Titankrana på Hotellneset til Torget, med isbjørnvakter og innlagt suppestasjon. Aud Andersen i Svalbard Reiselivsråd synes arrangementet har gått over all forventning.
– Det har gått kjempebra, og det har vært en utrolig god oppslutning, til tross for været. På marsjen var det også mange tilreisende, og de var superentusiastiske, smiler Andersen.
Kunstpause ble innledet på Galleri Svalbard torsdag kveld, med åpningen av utstillingen til Synnøve Haga «De nære ting» og smakebiter fra Liv Mari Schei sin kommende plate «Soløde – sanger fra Svalbard». Og så gikk det slag i slag resten av helgen.

For fulle hus
Visningen av Svalbard-filmer i Forskningsparken torsdag var så populær at mange måtte stå fordi det ble fullt. Også urfremføringen av «Soløde» på restauranten i Polarhotellet var utsolgt. De 125 personene som imidlertid hadde fått tak i billett fikk oppleve en magisk kveld, ledet an av stemmen til Liv Mari Schei og med gjenklang fra den gamle gruvehistorien på Svalbard.
– Jeg ville ta meg tid til en konsert, selv om det har vært litt hektisk med CD-innspillingen, og jeg er kjempeglad for at det kom så mange folk. Jeg fikk stemningen helt fra starten, både hos publikum og i bandet, sa Schei etter at konserten var over og hun hadde mottatt stående trampeklapp fra salen.

Kunst over hele byen
Lørdag kveld var det duket for festaften på Polarhotellet med treretters meny og underholdning i form av blant annet fortellinger om Hilmar Nøis. Tidligere på dagen hadde man kunnet nyte opera på Puben og fått ryddet opp i en del misforståelser om sjangeren.

Kunstpause ble avrundet med gregoriansk messe og fest for hele familien i Svalbard kirke søndag. I løpet av helgen var også kunstnersenteret åpent for publikum, og de lokale kunstnerne Aino Grib, Olaf Storø og Ruth Ellingsgaard fikk vist fram sine arbeider, sistnevnte i Blikkhuset til Tina Sølvsten.

Ellingsgaard kom til Svalbard i begynnelsen av august sammen med mannen Terje Leren, som er rektor ved skolen.
– Det har vært hans guttedrøm å komme hit, jeg har aldri vært tiltrukket av polare strøk. Men nå er jeg helt solgt, det er noe med lyset, fargene og de mange fantastiske formasjonene, sier kunstneren.

Reprise
– Vi er veldig fornøyde fra komiteens side, og vi har fått veldig mye fin tilbakemelding. Det har vært stor lokal aktivitet, og jeg tror folk synes det er spennende å se egne kunstnere og aktører i arbeid og hva som blir resultatene, sier kulturkonsulent Roger Zahl Ødegård.
Han er leder for kunstpausekomiteen som også har bestått av Anne-Kristin Rødal, John W. Olsen og Aud Andersen.

Og for de som ikke fikk med seg Svalbard-filmene, kommer det nye sjanser. Komiteen har bestemt seg for å vise dem på nytt, så lenge de har tilgang på dem. De to første allerede i morgen.

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!