Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunstner nektes helikopter

Amerikansk kunstner får ikke bruke helikopter til kunstprosjekt. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Kunstner nektes helikopter

Sysselmannen mener Diane Burko skal på sightseeing. Dermed må hun male isbreer fra bakken.

Tekst:

Publisert:

Den amerikanske kunsteren Diane Burko har fått avslag på søknad om å leie et helikopter for å ta flyfoto av isbreer på Svalbard. Turen er en del av et pågående kunstprosjekt «Politics of Snow», der hun blant annet maler store panoramabilder av isbresmelting. Amerikaneren var på Sydpolen i januar i samme ærend.

Sysselmannen karakteriserer i sitt svarbrev prosjektet som «sightseeing», og vender tommelen ned.

«Å åpne for bruk av helikoptre i slike tilfeller er verken i tråd med svalbardmiljøloven eller målet om å dempe motorisert ferdsel på Svalbard», skriver Sysselmannen.

Burko er en del av en gruppe på 20 forskere, journalister og kunstnere som skal delta på en båttur rundt Svalbard i slutten av september. Noe av tiden vil Burko bruke til å ta bilder på den ordinære flyturen mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund, samt å være med forskeren Jack Kohler på helikopterturer til sitt feltområde i nærheten av Ny-Ålesund.

Dette har Sysselmannen ingenting i mot, så lenge turene ikke avviker fra slik turene ville foregått uten ekstra passasjerer.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!