Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunstner nektes helikopter

Amerikansk kunstner får ikke bruke helikopter til kunstprosjekt. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Kunstner nektes helikopter

Sysselmannen mener Diane Burko skal på sightseeing. Dermed må hun male isbreer fra bakken.

Tekst:

Publisert:

Den amerikanske kunsteren Diane Burko har fått avslag på søknad om å leie et helikopter for å ta flyfoto av isbreer på Svalbard. Turen er en del av et pågående kunstprosjekt «Politics of Snow», der hun blant annet maler store panoramabilder av isbresmelting. Amerikaneren var på Sydpolen i januar i samme ærend.

Sysselmannen karakteriserer i sitt svarbrev prosjektet som «sightseeing», og vender tommelen ned.

«Å åpne for bruk av helikoptre i slike tilfeller er verken i tråd med svalbardmiljøloven eller målet om å dempe motorisert ferdsel på Svalbard», skriver Sysselmannen.

Burko er en del av en gruppe på 20 forskere, journalister og kunstnere som skal delta på en båttur rundt Svalbard i slutten av september. Noe av tiden vil Burko bruke til å ta bilder på den ordinære flyturen mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund, samt å være med forskeren Jack Kohler på helikopterturer til sitt feltområde i nærheten av Ny-Ålesund.

Dette har Sysselmannen ingenting i mot, så lenge turene ikke avviker fra slik turene ville foregått uten ekstra passasjerer.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!