Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunstmuseum vurderer Longyearbyen

Ser nordover: Direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum holder til i Tromsø, men har ansvar for kunst i hele landelen. FOTO: Maria Dorothea Schrattenholz

Kunstmuseum vurderer Longyearbyen

Nordnorsk Kunstmuseum brer vingene sine lenger nord, og vurderer en egen avdeling i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 15:20

– Dette er en visjon. Vi er et kunstmuseum for hele Nord-Norge, også Svalbard. Det ansvaret ønsker vi å ta på alvor, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Han forteller at museet og dets samling vokser, og siden de er et museum for hele landsdelen, mener de dette bør komme hele landsdelen til nytte.

– Vi ønsker å begynne med Svalbard fordi dette er en siste utpost før Nordpolen. Det er spektakulær natur som mange kunstnere er opptatt av, men Svalbard har også vært svært synlig politisk. Det kommer til å skje en utvikling og sikkert bli større aktivitet framover. Den synes vi det er viktig å være med på, og vi ønsker å gjøre kunsten synlig, sier Ljøgodt.


Kommer med dronningen

Museet har fra 2010 hatt utstillinger som turnerer i landsdelen. De står blant annet bak utstillingen «Tre reiser - tre landskap» som er 24 dyptrykk utført av dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Dronningen skal åpne utstillingen i Longyearbyen 31. januar.

Ljøgodt forteller at representanter fra Nordnorsk Kunstmuseum vil komme til Longyearbyen i forbindelse med utstillingen.

– Vi kommuniserer med Longyearbyen lokalstyre og Svalbard museum. Det hadde vært fantastisk å kunne gjøre dette til et samarbeid. Vi har uoffisielt vært i kontakt med Kulturdepartementet. De lover ikke økonomisk støtte i forkant av en eventuell søknad, men har vært positive, sier museums­direktøren.


Spennende med Gruve 3

For å starte opp en lokal avdeling må kunstmuseet ha et eget lokale.

– Der er det sikkert mange spennende muligheter. Det må vi se på når vi kommer opp. Jeg ser for meg en fast samling og skiftende utstillinger. Men dette er noe vi vil jobbe videre med sammen med lokale krefter. Vi må også se om det kan munne ut i utstillinger med kunstnere som vil til Svalbard, at vi kan lokke kunstnere til øygruppa, sier Ljøgodt.

I en epost til lokalstyreleder Christin Kristoffersen skriver han at det nye Gruve 3-museet høres spennende ut.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er en fantastisk ting å bygge museum i Gruve 3. Om en kunne tenke at en del av det kunne bli en avdeling for nord-norsk kunst, ville det løse mange problemstillinger. Jeg tror vi må tenke samarbeid med lokale krefter, sier Ljøgodt.

Han tror også at det vil være lettere å få offentlig finansiering, dersom flere lokale krefter går sammen.

– Jeg håper møtet med Svalbard gjør at vi kan bestemme oss for at dette er noe vil gjøre, sier direktøren.


Håper på synnergieffekt

Longyearbyen har et galleri, Galleri Svalbard, som drives av Longyearbyen lokalstyre.

– Det må være mulig at det finnes mer enn én instans som driver med kunst. Her i Tromsø har vi Tromsø kunstforening og et par kunstgallerier. Det styrker kunstinteressen. Vi vil gjerne samarbeide med de lokale kreftene hvis og når vi kommer til Svalbard, sier Ljøgodt.

Det er lokalstyreleder Christin Kristoffersen som har hatt kontakt med museumsdirektøren.

– Jeg syns det er kjempeflott at de kommer opp for å sondere mulighetene for en ordentlig kunstmuseum-satellitt. Det tror jeg kan være et spennende potensielt tilskudd til kunst- og kulturlivet i byen, en ny dimensjon, sier hun.

Hun ser ikke at Galleri Svalbard og et eventuelt kunstmuseum vil komme i konflikt med hverandre.

– Galleriet har helt andre premisser siden de som stiller ut der har salgsutstillinger. Galleriet har ikke plass til et enormt lager med kunst slik som Nordnorsk Kunstmuseum har. Det vil heller ha en synergieffekt, mener Kristoffersen.

Hun legger til at kunstner­hyblene Longyearbyen lokalstyre leier ut i Nybyen kanskje blir mer populære.

– Kan hende får vi enda mer ut av det som også gagner de lokale, sier lokalstyrelederen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!