Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunne blitt en ulykke

Hendelsen med postflyet skjedde i en periode med mye ustabilt vær i Longyearbyen. Vind, plussgrader og regn skapte hålkeføre på rullebanen, og mange fly ble kansellert fordi de ikke kunne lande. FOTO: privat

Kunne blitt en ulykke

Havarikommisjonen velger å klassifisere hendelsen der postflyet skled av rullebanen som alvorlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2010 kl 11:00

– Denne hendelsen kommer inn under den kategorien fordi det på et visst punkt ble så glatt at pilotene ikke klarte å kontrollere flyet. En alvorlig hendelse er noe som kunne ha ført til en alvorlig ulykke, og dette kunne ha blitt det, sier havariinspektør i luftfartsavdelingen i Havarikommisjonen, Inge Arnesen.

En alvorlig luftfartsthendelse blir definert som «en uønsket begivenhet der omstendighetene tilsier at det nesten inntraff en ulykke».

– Det var litt tilfeldig at det gikk bra. Om flyet hadde hatt større fart, kunne det i verste fall ha havnet i fjæra, sier Arnesen.

Ble skadet

Postflyet fra West Air Sweden skled av rullebanen etter landing i Longyearbyen 25. januar. Flyet fikk problemer under oppbremsingen på den siste delen av rullebanen og begynte å skli. Det fikk sladd og stanset først på tvers av skulderen til rullebanen. På ferden tok flapsen på den venstre vingen nedi en lysinstallasjon og ble skadet. Begge pilotene kom uskadd fra hendelsen.

Flyet ble stående i Longyearbyen i nesten to uker mens det ventet på deler og teknikere som kunne reparere flyet.

I lufta

– 3. februar var flyet reparert, og 6. februar hadde det sin første flyvning etter hendelsen, sier assistant managing director i West Air Sweden, Peter Carlsson.

Siden hendelsen blir klassifisert som alvorlig, skal Havarikommisjonen skrive en rapport om den.

– Rapporten vil trolig være ferdig i juni, sier Arnesen. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!