Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunne blitt en ulykke

Hendelsen med postflyet skjedde i en periode med mye ustabilt vær i Longyearbyen. Vind, plussgrader og regn skapte hålkeføre på rullebanen, og mange fly ble kansellert fordi de ikke kunne lande. FOTO: privat

Kunne blitt en ulykke

Havarikommisjonen velger å klassifisere hendelsen der postflyet skled av rullebanen som alvorlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2010 kl 11:00

– Denne hendelsen kommer inn under den kategorien fordi det på et visst punkt ble så glatt at pilotene ikke klarte å kontrollere flyet. En alvorlig hendelse er noe som kunne ha ført til en alvorlig ulykke, og dette kunne ha blitt det, sier havariinspektør i luftfartsavdelingen i Havarikommisjonen, Inge Arnesen.

En alvorlig luftfartsthendelse blir definert som «en uønsket begivenhet der omstendighetene tilsier at det nesten inntraff en ulykke».

– Det var litt tilfeldig at det gikk bra. Om flyet hadde hatt større fart, kunne det i verste fall ha havnet i fjæra, sier Arnesen.

Ble skadet

Postflyet fra West Air Sweden skled av rullebanen etter landing i Longyearbyen 25. januar. Flyet fikk problemer under oppbremsingen på den siste delen av rullebanen og begynte å skli. Det fikk sladd og stanset først på tvers av skulderen til rullebanen. På ferden tok flapsen på den venstre vingen nedi en lysinstallasjon og ble skadet. Begge pilotene kom uskadd fra hendelsen.

Flyet ble stående i Longyearbyen i nesten to uker mens det ventet på deler og teknikere som kunne reparere flyet.

I lufta

– 3. februar var flyet reparert, og 6. februar hadde det sin første flyvning etter hendelsen, sier assistant managing director i West Air Sweden, Peter Carlsson.

Siden hendelsen blir klassifisert som alvorlig, skal Havarikommisjonen skrive en rapport om den.

– Rapporten vil trolig være ferdig i juni, sier Arnesen. 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!