Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kundene svikter Busen

Karl og Berit Våtvik overtok Busen for halvannet år siden. Nå svikter gjestene den tradisjonsrike kafeen. FOTO: Birger Amundsen

Kundene svikter Busen

Busen har gått dårlig etter at Karl og Berit Våtvik overtok kafeen for halvannet år siden. Folk foretrekker kafeen på Huset, selv om det kan ta lang tid med maten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har ingen økonomiske problemer. Bedriften har solid overskudd, og vi er ikke redd for økonomien, bedyrer Karl Våtvik.
Sammen med kona Berit Våtvik driver han Svalbard Villmarksenter, som overtok den tradisjonelle Kafé Busen i Lompensenteret i januar i fjor. Siden den gang har antall gjester i kafeen gått sterkt tilbake. Noe som igjen har ført til redusert åpningstid.

Dagens middag
På Huset sitter Hans Ole Kornum og Klaus Nilsen fra rørleggerfirmaet Åge Nilsen AS. De er nettopp ferdig med dagens middag.
– Vi spiser her nesten hver dag, sier de og forteller at de har spist på Busen noen ganger, men at maten er bedre og billigere på Huset.
Berit Våtvik mener ikke at prisene på Busen er for høye.
– En dagens koster 98 kroner og da får de spise så mye de vil. Men folk klager, selv om det er med påfyll, sier hun. Også hun mener at dagens middag er et viktig tilbud.
– Vi har en varmrett daglig med kokte poteter og alt, men vi kan ikke ha fire varmretter som det ble servert tidligere. I dag er folk bortskjemt her oppe og oppfører seg som om de er på restaurant og vil ha forskjellige retter, men det går altså ikke, sier Våtvik.

Kjøkkenet viktigst
– Det er kjøkkenet på Busen som er viktig for oss, det er det som skaffer oss inntekter. I løpet av sesongen har vi 1.500-2.000 gjester i Villmarksenteret til bespisning, sier Karl Våtvik.
Ved siden av driver Busen cateringsvirksomhet, og leverer blant annet til SAS sine nattfly og til bedrifter og organisasjoner i Longyearbyen.
– Betyr det at kafeen ikke har noen betydning?
– Den har betydning, men er ikke avgjørende. Nå holder vi åpent fra klokken 12 til 18. Vi ønsker å gjøre om Busen slik at kafeen passer inn i Villmarksenterets filosofi, hvor vi lager all maten selv. Vi ønsker ikke å ha en stor meny, men lage ren, økologisk mat, svarer Berit Våtvik.

Få gjester
– Men det er ikke mange som spiser her?
– Når vi ser på regnskapet så ser det ikke dårlig ut, men det er heller ikke riktig bra. Men ting er ikke gjort på en, to, tre. Det er klart at vi har et stort kjøkken som vi må utnytte, og vi vurderer også å holde lengre åpent enn til klokken 18. Men vi kan ikke åpne klokken halv-ti på formiddagen for de fire-fem som kommer for å kjøpe en kopp kaffe og vafler, det går bare ikke, understreker hun.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!