Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturminne til besvær for reinsdyr

Reinen hadde tredd geviret sitt fast i metallramma på en generator fra krigens dager, og var svært stresset. Heldigvis kom det folk forbi som fikk befridd det fra den livstruende situasjonen. FOTO: Charlotte Caffrey

Kulturminne til besvær for reinsdyr

Reinsdyret hadde satt geviret fast i rester av en gammel generator i Signehamna. Heldigvis fikk det hjelp.

Tekst:

Publisert:

Jonas Ellehauge, tidligere ekspedisjonsleder i Spitsbergen Travel og skredtekniker ved Unis, fikk øye på reinsdyret da han guidet et følge i land i Signehamna i Lilliehöökfjorden for to uker siden. Dyret var svært stresset.

– Satt godt fast

– Reinsdyret satt godt fast i ramma på en gammel generator. Det hadde dratt ramma med seg flere hundre meter i et forsøk på å komme seg løs, sier Ellehauge.

Guiden har vært i land hundrevis av ganger i Signehamna siden 2002, men han har aldri sett noe lignende. Det har også hatt innvirkning på hans syn på fredete kulturminner som ligger rundt omkring på øygruppa.

– Tidligere syntes jeg det var helt greit at ting fra før 1945 som ligger på bakken på Svalbard er fredet og ikke skal røres. Etter å ha sett dette har jeg fundert på om det er så lurt i alle sammenhenger. Man kan i alle fall stille spørsmål ved om det er så gunstig når en ser hvilke lidelser dyr kan bli utsatt for, sier han.

Løp lykkelig videre

Ellehauge og kollega Charlotte Caffrey hadde ikke tid til å hjelpe reinen med en gang de fikk øye på det, siden de hadde nærmere 30 passasjerer som skulle guides i området. Men da de kom tilbake til stedet et par timer senere var dyret borte.

– Vi hadde ikke tid til å hjelpe da vi kom, men jeg ga beskjed om reinen som satt fast til skipet over VHF.

– Mens vi var borte hadde kapteinen og førstestyrmannen på skipet «Antigua» som vi reiste med, dratt i land og befridd reinen fra metallrammen. De klarte ikke se på at reinen plagdes og kanskje ville skade seg. Verken dyret eller kulturminnet kom til skade i befrielsen. Reinen løp lykkelig befridd av sted, sier Jonas Ellehauge.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!