Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturminne til besvær for reinsdyr

Reinen hadde tredd geviret sitt fast i metallramma på en generator fra krigens dager, og var svært stresset. Heldigvis kom det folk forbi som fikk befridd det fra den livstruende situasjonen. FOTO: Charlotte Caffrey

Kulturminne til besvær for reinsdyr

Reinsdyret hadde satt geviret fast i rester av en gammel generator i Signehamna. Heldigvis fikk det hjelp.

Jonas Ellehauge, tidligere ekspedisjonsleder i Spitsbergen Travel og skredtekniker ved Unis, fikk øye på reinsdyret da han guidet et følge i land i Signehamna i Lilliehöökfjorden for to uker siden. Dyret var svært stresset.

– Satt godt fast

– Reinsdyret satt godt fast i ramma på en gammel generator. Det hadde dratt ramma med seg flere hundre meter i et forsøk på å komme seg løs, sier Ellehauge.

Guiden har vært i land hundrevis av ganger i Signehamna siden 2002, men han har aldri sett noe lignende. Det har også hatt innvirkning på hans syn på fredete kulturminner som ligger rundt omkring på øygruppa.

– Tidligere syntes jeg det var helt greit at ting fra før 1945 som ligger på bakken på Svalbard er fredet og ikke skal røres. Etter å ha sett dette har jeg fundert på om det er så lurt i alle sammenhenger. Man kan i alle fall stille spørsmål ved om det er så gunstig når en ser hvilke lidelser dyr kan bli utsatt for, sier han.

Løp lykkelig videre

Ellehauge og kollega Charlotte Caffrey hadde ikke tid til å hjelpe reinen med en gang de fikk øye på det, siden de hadde nærmere 30 passasjerer som skulle guides i området. Men da de kom tilbake til stedet et par timer senere var dyret borte.

– Vi hadde ikke tid til å hjelpe da vi kom, men jeg ga beskjed om reinen som satt fast til skipet over VHF.

– Mens vi var borte hadde kapteinen og førstestyrmannen på skipet «Antigua» som vi reiste med, dratt i land og befridd reinen fra metallrammen. De klarte ikke se på at reinen plagdes og kanskje ville skade seg. Verken dyret eller kulturminnet kom til skade i befrielsen. Reinen løp lykkelig befridd av sted, sier Jonas Ellehauge.

Siste nytt i Nyheter

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Trøblete nattestenging

Svalbard lufthavn skal få ny belysning og en flatere rullebane. Derfor la de opp til nattestengt flyplass i sommer. Det passer reiselivet dårlig.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!