Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturhus til 18 millioner

Odd Harald Hauge (t.v.) og Stein Storsul la denne uka fram planene for hvordan Huset kan bygges om og bli et allaktivitetshus. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kulturhus til 18 millioner

Eierne av Huset la denne uka fram sitt forslag til hvordan Huset kan bygges om og brukes som kulturhus. Prisen blir 18,4 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

På et lokalstyremøte i slutten av januar kom det fram at det vil koste 88 millioner kroner å bygge et nytt allaktivitetshus i sentrum. Lokalstyret vedtok da at andre alternativer skulle utredes, blant dem Huset.
Siden har en prosjektgruppe bestående av konsulent Stein Storsul i spissen, arkitekt Rolf Gaarde, driftsjef ved Riksteatret, Jens Henrik Andersen og ingeniør Anders Ringheim fra Instanes Svalbard jobbet med mulige løsninger for Huset. Prisen for å bygge det om og modernisere det har de kalkulert til 18,4 millioner kroner.

Nytt tilbygg
Den største jobben må ifølge Storsul gjøres med scenen dersom Huset skal bli oppgradert og få en bra nok standard for et moderne kulturhus.
– Vi høvler scenen helt ned, slik at den blir en moderne teaterscene. Men uttrykket med buen og balkongene blir det samme. Åpningen er på ni meter, noe som er godt nok for en skikkelig scene, men vi skal lage den dypere bakover, forklarer Storsul.
Tilbygget på nordsiden av Huset skal vekk, og det skal bygges nytt tilbygg i tre etasjer, med lagerrom, vareheis og trappeløp.
– På den måten kan man trille utstyr rett inn på scenen, sier den ene eieren av Huset, Odd Harald Hauge.

Plass til 400
Planene innebærer at hele kinosalen beholdes i den størrelsen den har i dag, med et teleskopamfi som bare er 1,30 meter bredt når det er slått sammen. I full størrelse kan det romme 400 mennesker sammen med det faste amfiet bak i salen. Kino vil fortsatt kunne vises i storsalen, med lerretet helt inne ved scenen.
Trappa som møter en når man kommer inn i første etasje skal rives, og i stedet skal det bygges en transparent trapp der det i dag er kontorer, bak kiosken.
– På den måten får vi lyset inn og utsikt mot breen. Det blir også en heis, og garderobene blir i mer ordnede former, sier Storsul.

Beliggenheten er viktig
Haugen vil foreløpig ikke gå inn på hva slags leieavtale som blir aktuelt dersom lokalstyret velger Huset som alternativ.
– Vi må vite hvor store arealer av Huset de eventuelt vil ha før vi kan lage en avtale, sier han.
Mandag ble planene lagt fram for styringsgruppa, som nå skal komme med en anbefaling til lokalstyret.
– Jeg har foreløpig ikke noen kommentar til forslaget annet enn at vi hele tiden har vært klar over at det er mange ting som kan gjøres isolert sett med Huset. Men et av de sentrale kritieriene er fortsatt beliggenheten og at det nye kulturhuset skal være en naturlig møteplass, sier kultursjef i Lokalstyret, Alf Seltveit.

Se flere tegninger her!

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!