Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturhøsten er her

Hver gang vi møtes: Anne Grete Preus besøker Kulturhuset i høst. FOTO: Marcel Lelienhof

Kulturhøsten er her

Hva passer bedre enn en mørk stemme i en mørketid?

Tekst:

Publisert:

Mørketida nærmer seg, og folk begynner å bli klare til å trekke innomhus for å få med seg kulturlivet. Først ut var Arve Tellefsen som besøkte Kulturhuset sammen med pianist Sveinung Bjelland i går. Men ikke fortvil om du gikk glipp av det, fortsatt er det mange andre muligheter.

Ukrainsk dans

Allerede i morgen blir det dobbel bluegrasskonsert med Blåmyra og Lucky Lips på Huset. Samtidig er det den årlige kulturutvekslingen fra Barentsburg. Den skulle egentlig blitt arrangert i begynnelsen av juni, men ble avlyst på grunn av manglende helikopterkapasitet. Nå kommer våre naboer i øst for å by på ukrainsk og russisk dans, sang og musikk i Kulturhuset i Longyearbyen.

Om øl er kultur, er det sikkert delte meninger om, men uansett starter Oktoberfestivalen den 26. september. Årets festivalband er Spitzbergen Schnapskapelle, Farriskameratene (!), Store Norske Mandskor, Café Olai og Blindfold.

Et høydepunkt for mange er Dark Season Blues Festival 24.-27. oktober. Alle navnene er ennå ikke offentliggjort, men foreløpig vet vi at blant annet Knut Reiersrud, Southern Hospitality, Junior Watson, Teresa James, Billy T. Band og Sven Zetterberg blir å finne.

Kunstpause

De som ikke synes svette konserter er tingen, kan finne seg et kjølig sete og bare bli sittende når Den store kinodagen begynner ved midnatt, natt til 2. november. Programmet er foreløpig ikke bestemt, men det blir et stort utvalg og halv pris på alt.

Rett før polarnatten senker seg over oss, arrangeres Kunstpause (7.-10. november). Arrangementet tar utgangspunkt i lokale kunstnere, men det blir også bidrag utenfra. Blant annet Anne Grete Preus og Jo Strømgren kompani. I tillegg skal tre nye kunstverk som smykker ut Kulturhuset offisielt åpnes.

– Det er mye gøy i Longyearbyen som vanlig. Vårt mål er å satse på både de brede og smale tilbudene, slik at det er noe for alle, sier kulturhusleder Roger Zahl Ødegård.

Det blir også plass til dans i høst. Elever fra kulturskolen setter opp «Danser med isbjørn» 14. november. Både dansegruppa, dramagruppa, kunstgruppa og musikkelevene er involvert.

Sirkus

18.-23. november er det igjen tid for en uke med Sirkus Svalnardo. Mange trodde at det populære sirkuset holdt sin ellevte og siste forestilling i 2011, men nå er det tilbake med gjøglere, klovner og akrobater.

For andre år på rad inviterer Telenor til julekonsert 28. november, men det er ennå ikke avklart hvem som skal opptre. Noen dager senere, 1. desember, blir det tradisjonell adventsmarkering.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!