Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tid for pause

Aggie E. Peterson inviterer alle babyene i Longyearbyen til en sanseopplevelse. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Tid for pause

Kunstpause byr på fotografier, foredrag og alle dyrene i Hakkebakkeskogen og enda mye mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2012 kl 14:57

Overalt i Longyearbyen jobbes det på spreng for å legge siste hånden på verket før årets Kunstpause åpner i kveld i Galleri Svalbard.
Kunsthelgen starter allerede i ettermiddag når barna i Kulturskolen presenterer en Egner-pot-pourri i kulturhuset. Det blir mange smakebiter fra Egners univers, krydret med en utstilling av en stor skog som barna i Longyearbyen barnehage har laget.


Skog for babyer

I samme hus jobber Aggie E, Peterson for tiden med å lage en «babylounge», et kunstprosjekt for de aller minste. I et konferanserom i andreetasje er gulvet dekket med kunstgress. Fra taket henger en «lysfoss» og utenfor i gangen står det fluesopp og stubber i stoff.

– Det blir nesten som en liten skog. Jeg begynte med dette da jeg hadde baby selv, sier hun.


Morskjærlighet

Dette er den tredje babyloungen hun lager. Det er et sanserom med farger, lys og lyd og målet er at foreldre skal slå av telefonen og tilbringe tid med barna sine. Rommet er for barn fra 0 til 18 måneder. Det er blir ingen dørvakt som sjekker legetimasjon, forsikrer Peterson, men fokuset skal være på de minste.

– Jeg har vært på babyopera og babyteater, men ellers er det ikke mange tilbud for dem, sier Peterson.

Kunstprosjektet heter «Army of mothers».

– Det er en fredelig armé som sprer morskjærlighet, sier Peterson.

I morgen blir det vernissage med melk og kjeks. Kunstprosjektet står til søndag.


Kikkehull

I Galleri Svalbard åpner utstillingen «Speak low» med fotograf Morten Løberg i kveld. Han har tatt bilder ulike steder på Svalbard, de fleste med den såkalte pinhole-teknikken: Et hullkamera er et kamera uten linse. Det er en lystett boks med et bittelite hull i den ene siden og en film i den andre.

– Jeg har kalt utstillingen «Speak low» for det er akkurat sånn landskapet snakker stille til deg, sier Løberg, som har tatt bilder på Svalbard siden 2003.

Teknikken krever lang eksponeringstid

– Det gir en litt ubestemmelig, ullen kvalitet. Alt som beveger på seg flyter utover. Det gir en spesiell, tidløs stemning, sier Løberg.


Rolig overgang

Kulturhusleder Roger Zahl Ødegård er fornøyd med årets program.

– Vi synes at vi også i år har fått til et program med stor bredde, sier han.

Ødegård framhever Kunstpause som en rolig overgang til mørketiden.

– Og så tror jeg det er fint for folk å møte de lokale kunstnerne, sier han.


Kunst og litteratur

Som vanlig blir det utstillinger med lokale kunstnere i Kunst- og håndverksenteret i Nybyen. Hos Sølvsten Galleri & Ramme i Sjøområdet er det en utstilling med akrylmalerier av Diana Gustavson. I Arctic Bay Galleri hos Svalbard Villmarkssenter ved byhundegården blir det en fotoutstilling av Tommy Simonsen.

I kveld skal Edvard Hoem ha foredrag om Bjørnstjerne Bjørnson. Lørdag forteller Per Kyrre Reymert om «Aurora Polaris»-ekspedisjonen under torgarrangmentet. Edvard Hoem skal også ha poesikonsert i morgen, fredag.

Tradisjonen tro er det Longyearcity-marsjen og arrangement på torget lørdag. Samme kveld er det Tregangertre i kulturhuset med Ole Paus og Jonas Fjeld. Kunstpausen avsluttes med salmekveld med lokale bidragsytere i kirka søndag.

Se programmet til Kunstpause her.

Se bildet større

Fotograf Morten Løberg klargjør utstillingen «Speak low». Her setter han på navn på bildene han har tatt av et reinsdyrkadaver i Adventdalen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!