Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sang og nakenhet for Store Norske

Haakon Sandvik, Alexander Flygel og Marcus Bech-Mikalsen bød på seg selv med sin versjon av sangen «Hot stuff». FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Tekst:

Publisert:

Huset var fylt, julestjernene i vinduene tent og lyset dimmet da storbandet åpnet showet med en mektig fanfare. Stemningen var satt fra de første tonene, og kveldens vert, Anne-Lise Klungseth Sandvik, kunne med stor glede ønske velkommen til «Store Norske i revy».

– Noen vil kanskje si at Store Norske er en revy i seg selv, sa hun til stor latter fra salen.

Hun påpekte at selskapet har støttet kulturlivet i byen fra første stund, og hun virket stolt over å introdusere kveldens første innslag: Liv Mari Schei med sangen «Longyear City».

Humoristisk
Scheis nydelige stemme ble etterfulgt av en dyster sang om å resignere og å vandre mot sin egen grav, men da mannskoret entret scenen, kom positiviteten frem. «Snart koster kull like mye som gull» sang de, før Sigmund Albrigtsen iført gul hjelm etter hvert lurte på «hva skjer med gruvedrifta nå?» og «kan noen gi meg svar?» i sitt solonummer, alt til stor applaus.

«Tenk produksjon» var en setning som ofte ble nevnt, med henvisninger til både gruvedrift og sengehygge. Etter sanger av blandakoret og soloartister, eksempelvis om en mann her i byen, Robert (Hermansen red. anm.), som trodde det umulige var mulig, og som fikk det til, kom Sandvik raskt tilbake på scenen som vert. Hun spurte hva myndighetene vil med Svalbard, og publikum rakk ikke å svare før Sandvik leste i notatene sine og spurte «skal vi gi opp?».

– Nei, nå mista jeg resten av teksten her, sa hun til høylytt latter fra publikum.

– Men nei, vi skal ikke gi opp, vi skal være her i minst 100 år til, fortsatte hun.

Spilte på hud
Høydepunktene i forestillingen var uten tvil de som bød litt ekstra på seg selv. Iført en gammel blomstrete kåpe sang Anne Lise Klungseth Sandvik først gladelig om et liv «som uberørt natur», men så at landskapet ikke tålte tidens tann. Sandviks tekst ble mer og mer utfordrende, og hun sang at «å være uberørt er bånn i bøtta, en liten gruvedrift er kanskje tingen, kom her protesterer ingen». Det hele toppet seg da hun blottet undertøyet under morgenkåpen og sang at Robert måtte komme, til ellevill latter fra salen i minutter etterpå.

Da Haakon Sandvik, Alexander Flygel, Marcus Bech-Mikalsen entret scenen i brannmannbukser og bar overkropp, rykket det litt ekstra i setene i salen. Til tonene av låten «Hot stuff», sang de optimistisk om en snarlig åpning for drift i gruva igjen. Både kvinner og menn i salen så ut til å sette pris på bidraget, og også de høstet lang applaus.

At forestillingen ble satt sammen på fire døgn er ikke annet enn høyst imponerende. Det hele fremstod veldig profesjonelt, selv om de aller fleste er amatører. Med unntak av et par små tekstglipp, fløt forestillingen fra ende til annen, og gjorde seg verdig en plass i historiebøkene, også den.

Showet var komplett da Store Norske Mandskor og blandakoret sang «Gratulerer med dagen» til stående trampeklapp fra publikum. Etterpå kunne man gå ut å nyte synet av fyrverkeri fyrt opp fra skøytebanen ved skolen.

Fire om 100-årsmarkeringen

Anne Rakel Østli
Prosjektleder arkiv, LL
– Dette var kjempeflott, jeg fikk tårer i øynene selv om jeg har vært med på flere runder før selve forestillingen. Det er imponerende med så mye lokale kulturkrefter.
Monica Mæland
Næringsminister (H)
– Det har vært en fantastisk dag, med sterke opplevelser fra avdukingen til denne flotte forestillingen. Store Norskes historie er på mange måter Svalbards historie. De er og har vært veldig viktige for Svalbard, og jeg er helt sikker på at vi får se mer til Store Norske.
Robert Hermansen
Tidl. direktør, Store Norske
– Dette var fremragende! De var jævla dyktige, og det er så mye som er tatt på kornet. Jeg hadde selv en fantastisk tid i selskapet, og jeg så en utrolig arbeidsglede. Store Norske har vært jævla flinke, og jeg har troa på at de er raskt tilbake i drift.Wenche Ravlo
Direktør, Store Norske
– Dagen har vært over alle forventninger. Det var veldig rørende ved minnemarkeringen. Bedre kunne det vel ikke vært! Jeg er veldig takknemlig for alt byen har stilt opp med.

Nøkkelord

Se bildet større

Store Norske Mandskor med Oddmund Rønning i spissen sang vitterlig om blant annet å dra på Huset å ta seg en øl. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Se bildet større

«Hva skjer med gruvedrifta nå? Må jeg finne en annen jobb og et annet sted å bo?» lurte Sigmund Albrigtsen på da han sang med blandakoret i bakgrunnen. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Se bildet større

Anne Lise Klungseth Sandvik sang om seg selv som «uberørt natur». Ut av intet åpnet hun opp den blomstrede morgenkåpen og blottet en rød og svart neglisjé. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Se bildet større

Wenche Ravlo og Anne Lise Klungseth Sandvik i lystig lag på scenen. – Bedre kunne det vel ikke vært, sa Ravlo etter forestillingen. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!