Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rydder Gruve 3

Arkeolog Ingvild Sjøbakk er registrator for arbeidet i Gruve 3. Her i en gammel brannbil. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Rydder Gruve 3

Svalbard Museum og Store Norske har startet arbeidet med opprydding av Gruve 3.

Tekst:

Publisert:

„Store Norske og Svalbard Museum har lenge hatt ambisjoner om å åpne Gruve 3 som egen museumsavdeling. I forrige uke ble ryddearbeidet i daganlegget satt i gang.

– Så fort vi er ferdige med dette skal folk kunne gå inn i daganlegget og se hvordan ting fungerte her. Men først må vi få satt alt på plass og kastet mye av rotet, forteller arkeolog Ingvild Sjøbakk, som er ansatt som registrator for arbeidet.

Hun rydder sammen med tre ungdommer fra Longyearbyen. De har allerede gått mange runder og fått registrert over 100 gjenstander.

– Det er jo millioner av dingser her, det kommer til å ta en stund, ler Sjøbakk. Hun har oppdraget med å samle kunnskapen om disse gjenstandene. Til dette får hun hjelp av lokale pensjonister, som sitter med mye kunnskap som ikke er nedskrevet.

Tilgjengelig gruve
Målsettingen for dette arbeidet er at gruven skal bli tilgjengelig for de som ønsker å gå inn. Blant annet flyttes lokomotiv og vogner ut for å ordnes på, før de blir satt inn igjen i rett rekkefølge. Slik kan folk se hvordan det faktisk så ut.

– Folk er veldig interesserte i arbeidet, forteller Sander Solnes, konservator på Museet.

Han forteller at gruven må sikres før folk kan gå inn, men at daganlegget blir tilgjengelig så fort dette arbeidet er ferdig.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!