Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rydder Gruve 3

Arkeolog Ingvild Sjøbakk er registrator for arbeidet i Gruve 3. Her i en gammel brannbil. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Rydder Gruve 3

Svalbard Museum og Store Norske har startet arbeidet med opprydding av Gruve 3.

„Store Norske og Svalbard Museum har lenge hatt ambisjoner om å åpne Gruve 3 som egen museumsavdeling. I forrige uke ble ryddearbeidet i daganlegget satt i gang.

– Så fort vi er ferdige med dette skal folk kunne gå inn i daganlegget og se hvordan ting fungerte her. Men først må vi få satt alt på plass og kastet mye av rotet, forteller arkeolog Ingvild Sjøbakk, som er ansatt som registrator for arbeidet.

Hun rydder sammen med tre ungdommer fra Longyearbyen. De har allerede gått mange runder og fått registrert over 100 gjenstander.

– Det er jo millioner av dingser her, det kommer til å ta en stund, ler Sjøbakk. Hun har oppdraget med å samle kunnskapen om disse gjenstandene. Til dette får hun hjelp av lokale pensjonister, som sitter med mye kunnskap som ikke er nedskrevet.

Tilgjengelig gruve
Målsettingen for dette arbeidet er at gruven skal bli tilgjengelig for de som ønsker å gå inn. Blant annet flyttes lokomotiv og vogner ut for å ordnes på, før de blir satt inn igjen i rett rekkefølge. Slik kan folk se hvordan det faktisk så ut.

– Folk er veldig interesserte i arbeidet, forteller Sander Solnes, konservator på Museet.

Han forteller at gruven må sikres før folk kan gå inn, men at daganlegget blir tilgjengelig så fort dette arbeidet er ferdig.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!