Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rydder Gruve 3

Arkeolog Ingvild Sjøbakk er registrator for arbeidet i Gruve 3. Her i en gammel brannbil. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Rydder Gruve 3

Svalbard Museum og Store Norske har startet arbeidet med opprydding av Gruve 3.

„Store Norske og Svalbard Museum har lenge hatt ambisjoner om å åpne Gruve 3 som egen museumsavdeling. I forrige uke ble ryddearbeidet i daganlegget satt i gang.

– Så fort vi er ferdige med dette skal folk kunne gå inn i daganlegget og se hvordan ting fungerte her. Men først må vi få satt alt på plass og kastet mye av rotet, forteller arkeolog Ingvild Sjøbakk, som er ansatt som registrator for arbeidet.

Hun rydder sammen med tre ungdommer fra Longyearbyen. De har allerede gått mange runder og fått registrert over 100 gjenstander.

– Det er jo millioner av dingser her, det kommer til å ta en stund, ler Sjøbakk. Hun har oppdraget med å samle kunnskapen om disse gjenstandene. Til dette får hun hjelp av lokale pensjonister, som sitter med mye kunnskap som ikke er nedskrevet.

Tilgjengelig gruve
Målsettingen for dette arbeidet er at gruven skal bli tilgjengelig for de som ønsker å gå inn. Blant annet flyttes lokomotiv og vogner ut for å ordnes på, før de blir satt inn igjen i rett rekkefølge. Slik kan folk se hvordan det faktisk så ut.

– Folk er veldig interesserte i arbeidet, forteller Sander Solnes, konservator på Museet.

Han forteller at gruven må sikres før folk kan gå inn, men at daganlegget blir tilgjengelig så fort dette arbeidet er ferdig.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!