Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rydder Gruve 3

Arkeolog Ingvild Sjøbakk er registrator for arbeidet i Gruve 3. Her i en gammel brannbil. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Rydder Gruve 3

Svalbard Museum og Store Norske har startet arbeidet med opprydding av Gruve 3.

Tekst:

Publisert:

„Store Norske og Svalbard Museum har lenge hatt ambisjoner om å åpne Gruve 3 som egen museumsavdeling. I forrige uke ble ryddearbeidet i daganlegget satt i gang.

– Så fort vi er ferdige med dette skal folk kunne gå inn i daganlegget og se hvordan ting fungerte her. Men først må vi få satt alt på plass og kastet mye av rotet, forteller arkeolog Ingvild Sjøbakk, som er ansatt som registrator for arbeidet.

Hun rydder sammen med tre ungdommer fra Longyearbyen. De har allerede gått mange runder og fått registrert over 100 gjenstander.

– Det er jo millioner av dingser her, det kommer til å ta en stund, ler Sjøbakk. Hun har oppdraget med å samle kunnskapen om disse gjenstandene. Til dette får hun hjelp av lokale pensjonister, som sitter med mye kunnskap som ikke er nedskrevet.

Tilgjengelig gruve
Målsettingen for dette arbeidet er at gruven skal bli tilgjengelig for de som ønsker å gå inn. Blant annet flyttes lokomotiv og vogner ut for å ordnes på, før de blir satt inn igjen i rett rekkefølge. Slik kan folk se hvordan det faktisk så ut.

– Folk er veldig interesserte i arbeidet, forteller Sander Solnes, konservator på Museet.

Han forteller at gruven må sikres før folk kan gå inn, men at daganlegget blir tilgjengelig så fort dette arbeidet er ferdig.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!