Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pessoa inntar Svalbard

Uroens bokhandel: Christian Kjeldsrup trakk fulle hus med Uroens bokhandel, både i Oslo og i Lisboa, den avdøde forfatteren Fernando Pessoas hjemby. FOTO: Privat

Pessoa inntar Svalbard

Den portugisiske forfatteren ville neppe hatt noe ønske om å komme til Svalbard, men under KunstPause kommer både boka og hans største fan i Norge.

Tekst:

Publisert:

Når forlagsredaktør Christian Kjeldsrup fra Aschoug kommer til Svalbard med Uroens bokhandel, har han bare én bok med seg, den han mener er verdens beste. «Uroens bok» kom ut etter Fernando Pessoas død, og er den eneste boka den portugisiske forfatteren ga ut.

Dør til dør
– Jeg tar med 100 bøker. Det er vanskelig å beregne på forhånd, men dersom alle skal bli solgt, så vil i så fall denne portugisiske boka være i hvert fjerde hjem i Longyearbyen, sier han.

Kjeldsrup er kjent fra Uroens bokhandel, en pop up-bokhandel som til nå har dukket opp for noen dager i Oslo og i Lisboa. Han har aldri vært på Svalbard før, men mener det er riktig å vende langt nord.

– Jeg synes det er et godt og naturlig valg. Oslo var jeg fordi jeg bor her, i Lisboa fordi Pessoa bodde der. Og da var det på tide å dra motsatt vei, og så handler det om å ikke ta de mest opplagt valgene.

Etter at Pessoa i 1935 døde av skrumplever, 47 år gammel, ble det funnet en stor amerikakoffert. Inne kofferten lå det 27.000 lapper, ark og servietter med tekster på. Disse er satt sammen og det finnes i dag tre utgaver av boka, men bare en av dem er på norsk.

– I motsetning til de fleste bøker som kan leses fra begynnelse til slutt, består boka av korte dagboknotater. Dette er en bok du kan slå opp gang på gang på gang, sier forlagsredaktøren og Pessoa-entusiatten, som har fått seg plass på Fruene i to dager.

– Men man vet jo aldri på forhånd hvordan det vil gå, og skulle det ikke komme så mange på dagtid, får jeg gå fra dør til dør og prøve å selge boka. Målet er å skape interesse for litteratur og for forfatteren, forteller han.

Utlevert
Forfatterne er også sentrale når KunstPause Svalbard starter onsdag. Kunstneren Olaf Storø lanserer boka «Signatur», hvor både Storø og eiere av kunstverkene hans forteller om historien bak verkene. Han legger heller ikke skjul på at han er svært spent.

– Noen har blitt stilt spørsmål av medforfatteren, mens andre har skrevet historiene sine selv. Det er morsomt fordi du får et ganske usminket og ærlig svar. Så har jeg laget mine egne historier. Jeg føler en veldig stor grad av takknemlighet. Det har blitt sagt ting som ikke har blitt sagt høyt før, og det synes det er veldig flott. Nå lever jeg nå det livet jeg lever, og hva folk mener, må de få lov til å mene.
Sin del av boka har han skrevet i Kunstnerhytta i Ny-Ålesund. Det var også her han startet sin karriere på Svalbard.

– Det er utleverende?

– Ja, men det er jo sånn jeg lever. Jeg opplever at folk føler at de kan mye mer om meg og kunsten etterpå, sier Storø.

Boka er trykt i 1.500 eksemplarer, og lanseringen etterfølges av en konsert på Huset, hvor Storø hadde sin første utstilling.

Nøkkelord

Se bildet større

Sett utenfra: Kunstneren Olaf Storø lanserer boka «Signatur» om eiernes egne tolkninger av kunstverk han har laget. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!