Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Munch i boks

Sondre H. Dørum (t.v.), Therese Hanna Bjerkeng, Odin Storø og Joakim Rasmussen (alle 13) studerer det uvurderlige maleriet fra 1895 med ledlys-lommelykter. FOTO: Anders Fjellestad

Munch i boks

Et uvurderlig maleri, malt av en av verdens mest kjente kunstnere. Det fascinerer både museumsansatte og besøkende.

Tekst:

Publisert:

Mandag ettermiddag. Et Orion-fly dukker opp på den kullsvarte himmelen. Kort tid etter lander det ved Svalbard lufthavn. Ut kommer en delegasjon på 14 mennesker. Ved rulle­banen står museumsansatte og sysselmannsbetjenter og venter.

En stor boks på et halvt tonn skubbes ut av forsvarsflyet. Folkene fra Oslo vokter boksen som den var en nyfødt. De er nervøse, ingenting må gå galt. I boksen er en av landets store skatter. Den er i praksis uvurderlig. Forsiktig nå.

Med politieskorte fraktes boksen til Svalbard Museum. Etter litt nervepirrende dytting og flytting, står den omsider på plass i utstillingsrommet. Boksen åpnes, og forsamlingen puster lettet ut. Edvard Munchs «Selvportrett med sigarett» har ikke tatt skade av den lange reisen.


Regulerer fuktigheten

– Hjertet slo litt raskere da vi åpnet kofferten, medgir museums­direktør Tora Hultgreen.

Hun er mektig stolt over å ha den 117 år gamle gjesten på besøk. «Selvportrett med sigarett» er et av Munchs mest kjente portretter og eies av Nasjonalmuseet. Onsdag åpnet utstillingen som har fått navnet «Munch i koffert», og Longyearbyen er første stopp på den seks måneder lange norgesturneen.

Når en slik kunstskatt skal ut på tur, stilles det strenge krav til sikkerhet. Boksen, eller kofferten, har to lag glass over maleriet. Den regulerer temperaturen og sørger for å holde luftfuktigheten konstant på 55 prosent. Dersom noe skjer med boksen, går alarmen. Da er både Sysselmannen og brannvesenet parate til å rykke ut.

– Uten hjelp fra dem og Longyearbyen lokalstyre, hadde ikke utstilingen vært mulig, sier museumsdirektøren.

Men også museet måtte sikres. Selv i et samfunn nærmest uten kriminalitet, tas det ingen sjanser.

– Vi hadde en sikkerhets­ekspert hos oss i begynnelsen av september. Siden har vi jobbet med sikkerheten. Vi har installert nye alarmer, og vi har satt inn overvåkningskameraer, forteller Hultgreen.


Verdt det

Museet har også innført nye sikkerhets- og adgangsrutiner for ansatte. Alle er litt på alerten så lenge maleriet holder hus i Svalbard Museum.

– Det kreves mye for å få maleriet til museet. Er det verdt det?

– Vi har fått støtte fra staten til å oppgradere sikkerheten. Dette er en av Norges fineste kulturskatter, som folk nå får glede av se. Selvfølgelig er det verdt det, sier konservator Sander Solnes.

Utstillingen åpnet onsdag sist uke, og drøyt 70 personer fikk med seg åpningen. Selv om oppmøtet var litt magert, er ikke de museumsansatte bekymret.

– Utstillingen varer til 2. januar, og det kommer stadig folk innom. Men nøyaktig når maleriet hentes, er taushets­belagt, sier Tora Hultgreen.


Imponerte de unge

Da Svalbardposten var innom sist uke, hadde 8. klasse ved Longyearbyen skole nettopp fått betrakte kunstskatten på nært hold. 13-åringene Sondre H. Dørum, Joakim Rasmussen, Therese Hanna Bjerkeng og Odin Storø var imponerte.

– Det er litt kult, og kjempefint malt, sier Therese Hanna Bjerkeng.

– Det ser ut som om han forsvinner i røyken. Når du kommer tett på, så ser du at han har brukt mange forskjellige farger, sier Sondre H. Dørum.

På forhånd visste de litt om Edvard Munch. Blant annet at han har malt «Skrik», og at et eksemplar av det verdenskjente maleriet i mai ble solgt for drøye 600 millioner kroner.

– Hvor mye tror dere «Selvportrett med sigarett» er verdt?

– Helt sikkert en halv milliard. Kanskje 600 millioner kroner, tipper 13-åringene.

Se bildet større

«Selvportrett med sigarett». Malt av Edvard Munch i 1895. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Kofferten veier et halvt tonn og regulerer både luftfuktighet og temperatur, slik at kunstskatten ikke skades. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

«Munch i koffert»

Utstilling i forbindelse med Edvard Munchs 150. fødselsdag.

«Selvportrett med sigarett» fra 1895 reiser ut på norgesturné. Svalbard Museum er første stopp.

Verket skal videre til Karasjok, Tromsø, Fredrikstad, Røros, Førde og Notodden. I mai ender reisen i Oslo, der maleriet skal inngå i hoved­utstillingen for Munch-jubileet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!