Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Levva sollivet i Longyearbyen

Kommer: Åge Aleksandersen spiller i kulturhuset lørdag om en uke. FOTO: Lasse Berre

Levva sollivet i Longyearbyen

I år blir det veldig mye sol under solfestuka. Og så får vi bare håpe at også sola dukker opp.

Tekst:

Publisert:

Søndag åpner Solfestuka med utstilling på Galleri Svalbard. Barnehagen tjuvstarter riktignok allerede i dag med egen kunstutstilling.

– Det blir mye sol i år, og vi har noe både for unge og voksne. Det er også en fin miks av inne- og uteaktiviteter, sier kulturhusleder Roger Zahl Ødegård i Longyearbyen lokalstyre.


Kunst og fortelling

Leder for Svalbard Nærings­forening, Berit Fossland, står for den offisielle åpningen av uka. Da åpner også utstillingen «PolArt 2013: Kunst møter forskning i Arktis». Helene Sommer, Christian Bermudez og Sigbjørn Bratlie stiller ut videoer og installasjoner inspirert av forskning i Arktis. I fjor sommer var de tre kunstnerne på tokt med forskningsskipet «Lance».

Under åpningen blir det også konsertfortelling, hvor Sigri Sandberg Meløy forteller om polare kvinner, med musikk og sang ved Liv Mari Schei, Jeanette Baltzersen og Bente Mari Mortensen.


Velkjent og nytt

Resten av uka er det mye kjent på programmet. Mandag viser barna seg fram i talentkonkurransen «Stjerner i sikte» og tirsdag er det solkafé på Huset. Selve soldagen er på fredag, og markeres som vanlig med å hilse sola velkommen tilbake ved den gamle sykehustrappa på Skjæringa.

– Vi får krysse fingrene for at sola faktisk kommer. Det er lenge siden, men vi får prøve igjen, sier Ødegård.

– Har du noen triks?

– Nei, men det er mange gode krefter med, så jeg regner med at de klarer de, svarer Ødegård.

Konferansier er lokalstyreleder Christin Kristoffersen og skoleelev Branislav Pavlovic.Sist solen viste seg på soldagen var i 2005.

Lørdag er det Ta sjansen og i år som i fjor blir arrangementet avholdt i Nybyen. Nytt av året er barne-kafé i Rabalder kulturkafé med sang sammen med damekoret Tundradundrene. Dit kan man gå å tine igjen etter farkostkonkurransen.

Årets revy har fått navnet «Det er ikke kull alt som glimrer». Torgeir Mørk er revysjef og vil ikke avsløre hva årets temaer blir, men oppfordrer alle til å komme på en av forestillingene fredag eller lørdag. 20 personer står på scenen, og det blir både nye og kjente fjes å se.


Godt salg

I år har næringslivet gått sammen om en solfestrebus med poster rundt omkring i byens butikker.

– Vi prøver å få næringslivet mer med, og de kommende årene håper vi at det kan bli mer markedsvirksomhet på torget, sier Ødegård.

Selv skal han prøve å få med seg det meste i løpet av uka.

– Revyen er selvfølgelig et høydepunkt. Og vi er glade for å få Åge Aleksandersen tilbake. Det er første gang han spiller på kulturhuset.

Ødegård forteller at konsertsalget allerede er godt, og han forventer fullt hus.


Musikk og foredrag

Det blir også foredrag i løpet av uka: onsdag forteller overlege Kari Schrøder Hansen ved Longyearbyen sykehus om å være skipslege i Antarktis. Dagen etter forteller Stein P. Aasheim om sin ekspedisjon mot Sydpolen i 2011. Etter foredraget blir det debatt med Aasheim og Sigri Sandberg Meløy. De skal diskutere helte­begrepet.

Musikk blir det selvfølgelig også. Torsdag kveld er det konsert med El Caco på Kroa.

Solfesten får sin avslutning med konsert med Åge Aleksandersen og Sambandet i kulturhuset med påfølgende solfest på Huset.

Se bildet større

Stiller ut: Sigbjørn Bratlie har laget en installasjon som er et fiktivt forskningsinstitutt hvor de forsker ved hjelp av tilfeldigheter. Blant annet spår «forskerne» i kyllingbein. FOTO: Tromsø Kunstforening

Se bildet større

Deltar: Sigri Sandberg Meløy skal fortelle og diskutere under Solfestuka. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!