Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunsthallen åpner i februar

«Glasier» av Joan Jonas blir åpningsutstillingen til Kunsthall Svalbard. FOTO: Copyright the Artist. Courtesy Wilkinson Gallery, London

Kunsthallen åpner i februar

Nordnorsk Kunstmuseums filial Kunsthall Svalbard åpner med kongelig besøk og utstilling av den amerikanske kunstneren Joan Jonas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2014 kl 11:56

Åpningen blir 6. februar neste år, i lokalene til Svalbard Museum.

– I første omgang er det spesielt samtidskunst vi vil satse på. Da ville vi ha noe fra øverste hylle internasjonalt, når vi skulle ha åpningsutstilling. Joan Jonas er en pionér innen performance og videokunst, og har vært veldig opptatt av det arktiske, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Utstillingen har fått navnet «Glacier» og består av en video kombinert med veggverker.

Joik og klassisk
6. februar er også samefolkets dag, og joikeren Ánde Sombi, som også er med i verket til Jonas, skal holde åpningsjoiken. Det blir også et musikalsk innslag med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, forteller Ljøgodt.

Dronning Sonja og kulturminister Thorild Widvey kommer også for å kaste glans over åpningen.

To i året
Nordnorsk Kunstmuseum får leie et rom av Svalbard Museum ti måneder i året. Der satser de på å ha to utstillinger i året. Denne første ønsker de å ha stående til over sommeren.

– Jonas er USAs kunstner på Venezia-biennalen. Det er fint å kunne ha henne på Svalbard også, å få en synergieffekt der, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Joan Jonas

•Født i 1936, New York.

•Video- og performancekunstner.

•Representerer USA på La Biennale di Venezia 2015.

•Versjon av videoarbeidet Glacier ble vist på dOCUMENTA (13) i Kassel. En utgave av verket er innkjøpt til Nordnorsk Kunstmuseums samling.

•Bachelor i kunsthistorie fra Mount Holyoke College i South Hadley, Massachusetts. Har også studert ved School of the Museum of Fine Arts in Boston. Master i skulptur fra Columbia University.

•Har hatt utstillinger og er representert i samlinger ved ledende museum i hele verden, som MoMA – Museum of Modern Art, New York; Solomon Guggenheim Museum, New York; Tate Modern, London; og Musée du Louvre, Paris.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!