Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunsthallen åpner i februar

«Glasier» av Joan Jonas blir åpningsutstillingen til Kunsthall Svalbard. FOTO: Copyright the Artist. Courtesy Wilkinson Gallery, London

Kunsthallen åpner i februar

Nordnorsk Kunstmuseums filial Kunsthall Svalbard åpner med kongelig besøk og utstilling av den amerikanske kunstneren Joan Jonas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2014 kl 11:56

Åpningen blir 6. februar neste år, i lokalene til Svalbard Museum.

– I første omgang er det spesielt samtidskunst vi vil satse på. Da ville vi ha noe fra øverste hylle internasjonalt, når vi skulle ha åpningsutstilling. Joan Jonas er en pionér innen performance og videokunst, og har vært veldig opptatt av det arktiske, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Utstillingen har fått navnet «Glacier» og består av en video kombinert med veggverker.

Joik og klassisk
6. februar er også samefolkets dag, og joikeren Ánde Sombi, som også er med i verket til Jonas, skal holde åpningsjoiken. Det blir også et musikalsk innslag med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, forteller Ljøgodt.

Dronning Sonja og kulturminister Thorild Widvey kommer også for å kaste glans over åpningen.

To i året
Nordnorsk Kunstmuseum får leie et rom av Svalbard Museum ti måneder i året. Der satser de på å ha to utstillinger i året. Denne første ønsker de å ha stående til over sommeren.

– Jonas er USAs kunstner på Venezia-biennalen. Det er fint å kunne ha henne på Svalbard også, å få en synergieffekt der, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Joan Jonas

•Født i 1936, New York.

•Video- og performancekunstner.

•Representerer USA på La Biennale di Venezia 2015.

•Versjon av videoarbeidet Glacier ble vist på dOCUMENTA (13) i Kassel. En utgave av verket er innkjøpt til Nordnorsk Kunstmuseums samling.

•Bachelor i kunsthistorie fra Mount Holyoke College i South Hadley, Massachusetts. Har også studert ved School of the Museum of Fine Arts in Boston. Master i skulptur fra Columbia University.

•Har hatt utstillinger og er representert i samlinger ved ledende museum i hele verden, som MoMA – Museum of Modern Art, New York; Solomon Guggenheim Museum, New York; Tate Modern, London; og Musée du Louvre, Paris.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!