Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunsthallen åpner i februar

«Glasier» av Joan Jonas blir åpningsutstillingen til Kunsthall Svalbard. FOTO: Copyright the Artist. Courtesy Wilkinson Gallery, London

Kunsthallen åpner i februar

Nordnorsk Kunstmuseums filial Kunsthall Svalbard åpner med kongelig besøk og utstilling av den amerikanske kunstneren Joan Jonas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2014 kl 11:56

Åpningen blir 6. februar neste år, i lokalene til Svalbard Museum.

– I første omgang er det spesielt samtidskunst vi vil satse på. Da ville vi ha noe fra øverste hylle internasjonalt, når vi skulle ha åpningsutstilling. Joan Jonas er en pionér innen performance og videokunst, og har vært veldig opptatt av det arktiske, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Utstillingen har fått navnet «Glacier» og består av en video kombinert med veggverker.

Joik og klassisk
6. februar er også samefolkets dag, og joikeren Ánde Sombi, som også er med i verket til Jonas, skal holde åpningsjoiken. Det blir også et musikalsk innslag med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, forteller Ljøgodt.

Dronning Sonja og kulturminister Thorild Widvey kommer også for å kaste glans over åpningen.

To i året
Nordnorsk Kunstmuseum får leie et rom av Svalbard Museum ti måneder i året. Der satser de på å ha to utstillinger i året. Denne første ønsker de å ha stående til over sommeren.

– Jonas er USAs kunstner på Venezia-biennalen. Det er fint å kunne ha henne på Svalbard også, å få en synergieffekt der, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Joan Jonas

•Født i 1936, New York.

•Video- og performancekunstner.

•Representerer USA på La Biennale di Venezia 2015.

•Versjon av videoarbeidet Glacier ble vist på dOCUMENTA (13) i Kassel. En utgave av verket er innkjøpt til Nordnorsk Kunstmuseums samling.

•Bachelor i kunsthistorie fra Mount Holyoke College i South Hadley, Massachusetts. Har også studert ved School of the Museum of Fine Arts in Boston. Master i skulptur fra Columbia University.

•Har hatt utstillinger og er representert i samlinger ved ledende museum i hele verden, som MoMA – Museum of Modern Art, New York; Solomon Guggenheim Museum, New York; Tate Modern, London; og Musée du Louvre, Paris.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!