Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunsthallen åpner i februar

«Glasier» av Joan Jonas blir åpningsutstillingen til Kunsthall Svalbard. FOTO: Copyright the Artist. Courtesy Wilkinson Gallery, London

Kunsthallen åpner i februar

Nordnorsk Kunstmuseums filial Kunsthall Svalbard åpner med kongelig besøk og utstilling av den amerikanske kunstneren Joan Jonas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2014 kl 11:56

Åpningen blir 6. februar neste år, i lokalene til Svalbard Museum.

– I første omgang er det spesielt samtidskunst vi vil satse på. Da ville vi ha noe fra øverste hylle internasjonalt, når vi skulle ha åpningsutstilling. Joan Jonas er en pionér innen performance og videokunst, og har vært veldig opptatt av det arktiske, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Utstillingen har fått navnet «Glacier» og består av en video kombinert med veggverker.

Joik og klassisk
6. februar er også samefolkets dag, og joikeren Ánde Sombi, som også er med i verket til Jonas, skal holde åpningsjoiken. Det blir også et musikalsk innslag med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, forteller Ljøgodt.

Dronning Sonja og kulturminister Thorild Widvey kommer også for å kaste glans over åpningen.

To i året
Nordnorsk Kunstmuseum får leie et rom av Svalbard Museum ti måneder i året. Der satser de på å ha to utstillinger i året. Denne første ønsker de å ha stående til over sommeren.

– Jonas er USAs kunstner på Venezia-biennalen. Det er fint å kunne ha henne på Svalbard også, å få en synergieffekt der, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Joan Jonas

•Født i 1936, New York.

•Video- og performancekunstner.

•Representerer USA på La Biennale di Venezia 2015.

•Versjon av videoarbeidet Glacier ble vist på dOCUMENTA (13) i Kassel. En utgave av verket er innkjøpt til Nordnorsk Kunstmuseums samling.

•Bachelor i kunsthistorie fra Mount Holyoke College i South Hadley, Massachusetts. Har også studert ved School of the Museum of Fine Arts in Boston. Master i skulptur fra Columbia University.

•Har hatt utstillinger og er representert i samlinger ved ledende museum i hele verden, som MoMA – Museum of Modern Art, New York; Solomon Guggenheim Museum, New York; Tate Modern, London; og Musée du Louvre, Paris.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!