Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jess, nå blir det jazz

Helen Flå, Eva Therese Jenssen, Hilde Holtet, Lasse Stener Hansen og Kristin Furu Grøtting, er klar for ny festival. FOTO: Eirik Palm

Jess, nå blir det jazz

For 17. gang jazzer de opp Svalbard. Og i år blir det bare jazz. Helt klart litt dristig, innrømmer arrangørene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2014 kl 14:44

Ikke desto mindre er programmet for årets Polarjazz full av godbiter.

– Vi har håpet at Polarjazzen har etablert seg som festival og at publikum også går på konsert på grunn av nysgjerrighet og interesse, sier Lasse Stener Hansen, leder i Polarjazzen.

Overraskelse
Årets fullstendig jazzdominerte program blir således en test. Onsdag starter som vanlig vorspielet med lokale artister på Kulturhuset, for mange et høydepunkt, og ekstra gjevt er det om festivalartistene stikker innom. Om Mezzoforte dukker opp er usikkert, men torsdag slår 80-tallets superband fra Island an tonen i Longyearbyen. På 1980-tallet feide jazzfunkbandet innover Norge med låter som «Midnight Sun» og «Garden Party», «Rockall» og «E.G. Blues», for å nevne noen.

Eva Therese Jenssen er samtidig sikker på at det er mange andre navn som vil overraske. Ikke minst Lissie, som spiller samme kveld.

– Jeg tror de som kommer på konserten torsdag, vil få seg en overraskelse, for hun er god!

– Noen vil kanskje si det er overkill med både Mezzoforte og Lissie på én og samme dag, supplerer Lasse Stener Hansen ivrig.

Like spent hvert år
For når man har gjort det noen ganger, er det mye som etter hvert går på skinner, og de fem medlemmene insisterer på at planleggingen og forberedelsene skjer i svært strukturerte former. Styret har sittet i mange år og rutinene er derfor godt innarbeidet. Sånn sett var det også lett å komme inn i styret som det ferskeste medlemmet, forteller Hilde Holtet.

Selv har hun fartstid fra 2011, mens Jenssen og Kristin Furu Grøtting ble med i 2010. Helen Flå og Lasse Stener Hansen er veteraner med fartstid fra henholdsvis 2005 og 2003. Sistnevnte har i år 10-årsjubileum som Polarjazz-leder på tiende året.

– Premien er jo å komme på festivalen og se at folk reagerer positivt og har det bra. Vi er like spent og har like vondt i magen hvert år før festivalen er i gang, forteller de.

Frivillige
Samtidig er også denne festivalen avhengig av publikumsinntektene. Budsjettet på i underkant av 1,3 million kroner fordeler seg omtrent halvt om halvt på sponsor- og billettinntekter, hvor lokalt næringsliv og flyselskap bidrar. Det er også nødvendig, for omtrent én million går til artister og teknikere. Erfaringstallene de siste årene viser rundt 600 publikummere på torsdagen og 4-500 fredag og lørdag.

En annen helt klar nøkkel for å få det til å gå opp, er de frivilliges innsats. Uten dem hadde det ikke vært mulig å arrangere festival, forteller Jenssen. Godt over 20 studenter går to vakter hver, og belønnes med billetter. Det er også klart at mange utenfor Unis ønsker å være frivillige.

– Men vi har valgt studentene fordi de har minst å rutte med, sier hun.

Barentsburg

I løpet av helga blir også jazztonene spredt over Nordenskiöldland. I tillegg til workshop for skoler og barnehager, «taffel i tøfler» på Funken, og jazzlunsj i sentrum, er det konsert i Barentsburg. Denne gangen er det Urban Tunnélls Klezmerband som reiser dit med helikopter fredag ettermiddag for å opptre

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!