Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får kritikk for kunststiftelse

Det var god stemning da kulturminister Helleland besøkte Longyearbyen og Kunsthall Svalbard i juni. Nå har hun sluppet nyheten om en ny kulturstiftelse. Jéréme McGowan i Nordnorsk Kunstmuseum, som driver Kunsthall Svalbard, lurer på hva som skjer med kunsthallen i fremtiden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2016 kl 07:38

– Først og fremst er jeg overrasket over at vi ikke er trukket inn i arbeidet, men jeg er enda mer overrasket over at Nordnorsk Kunstmuseum ikke er med. Det var der vi trodde vår lokale forankring lå, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Forrige torsdag meldte Kulturdepartementet at de sammen med Fritt Ord og Kulturnæringsstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge har opprettet stiftelsen Artica Svalbard. Den skal legge til rette for kunst- og kulturvirksomhet på Svalbard.

Saken skapte blant annet debatt på byens Facebooksider siden ingen lokale er med i prosjektet.

Skuffet direktør
Da kulturminister Linda Hofstad Helleland i sommer slapp nyheten om at regjeringen sammen med private aktører skal etablere ny kunstnerbolig og kunstnerverksted i Longyearbyen, sa direktør Jérémie Michael McGowan i Nordnorsk Kunstmuseum til Svalbardposten at han gledet seg til samarbeidet.

– Slik kan vi fortsette å bygge videre på vårt arbeid her, hvor kunsten er en lokalt forankret drivkraft i Svalbards framtid, sa han.

Helleland var da i byen blant annet i forbindelse med utstillingen til Olav Christopher Jenssen som hadde hatt residensopphold gjennom Nordnorsk Kunstmuseums Kunsthall Svalbard.

For 2017 søkte Kunsthall Svalbard om midler til å etablere et permanent residensprogram.

– Så ble vi direkte nevnt i forslaget til Svalbardmelding i vår, der det stod at regjeringen vil legge til rette for at vi kan vurdere muligheten for å etablere en kunstnerresidens. Det var vi svært glade for, sier han.

– Hva har den nye stiftelsen å si for Kunsthall Svalbard og residenstilbudet deres?

– Det lurer vi også på. Per i dag har vi ikke finansiering til å videreføre museets residensprogram, sier direktøren.

Programmet var støttet av Kulturnæringsstiftelsen til Sparebank1 Nord-Norge som nå er en av partnerne i stiftelsen Artica Svalbard.

– Vi har selvsagt våre egne visjoner med selve Kunsthall Svalbard som vi gjerne vil gjennomføre i fremtiden. Hvordan bildet blir med framtidig satsing på Svalbard og hvor pengene ligger, er vi usikre på. Vi har ingen reell rolle i den nye satsingen som har den tyngste finansieringen, sier han.

Galleri i kulturhuset
Arild Olsen forteller at lokalstyret ble kontaktet om prosjektet og at de i mai tok imot et følge som så på fasiliteter.

– Etter det har vi ikke vært kontaktet. Vi er skuffet over at vi ikke ble involvert etter at vi la fram den aktiviteten vi selv har og som vi er stolte av. Vi slo oss til ro med at Nordnorsk Kunstmuseum var forespeilet som samarbeidspartner. De har vist seg å være et organ som tar hensyn til lokalbefolkningen på en god måte. Når heller ikke de er med, er prosjektet helt uten lokal forankring. Prosjektet har også endret form, sier lokalstyrelederen.

I lys av skredrapporten fra NVE som ventes før jul, må Longyearbyen lokalstyre vurdere hva de skal gjøre med Galleriet, kunstnersenteret og kunstnerboligene de har i Nybyen.

– Da ville det vært mye mer verdifullt å se om vi kunne ha utvidet kulturhuset og samlet byens kunst- og kulturuttrykk på én plass. Nå går 2,5 millioner kroner i offentlig kapital inn i et produkt vi ikke kjenner formen på og som vi ikke vet om befolkningen vil ha. Det synes jeg er unødvendig, sier Olsen.

– De andre på lag
Reiselivssjef Ronny Brunvoll er også forundret over at det ser ut til at den lokale forankringen i kunstnerresidentprosjektet er koblet fra.

– Nordnorsk Kunstmuseum har ambisjoner om å bidra til å utvikle kulturnæringen her oppe. Jeg håper og forventer at dette ikke torpederer det initiativet, sier Brunvoll.

Han forteller at Visit Svalbard ser positivt på nye initiativ innen kunst og kulturliv.

– Kunst- og kulturuttrykk er åpenbart noe vi ønsker velkommen. Nordnorsk Kunstmuseum og Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester er viktige bidrag. Forskjellen er at de spiller på lag med lokale og prøver å sette seg inn i behovene til Longyearbyen. Det kan hende de har gjort det i Kulturdepartementet også, men jeg har ikke hørt om noen som er involvert. Det kan være dette likevel viser seg å være gull. Det er lov å håpe, sier Brunvoll.

Verksted i Sjøområdet
Det nye kunstnerverkstedet skal bygges i Statsbyggs lager i Sjøområdet. Det skal inneholde to atelier og fellesareal til samvær. Kunstnerresidensen skal etter planen bestå av tre soverom/hybler til kunstnerne og en hybel til en trykker/verkstedmester. Disse skal leies gjennom Statsbygg et annet sted i byen i første omgang. På sikt kan man vurdere samlokalisering av boenheten med kunstnerverkstedet, hvis forholdene ligger til rette. Etter planen skal verkstedet åpne i månedsskiftet mars-april 2017, opplyser departementet.

Eiendomsforvalter Bente Næverdal forteller at Statsbygg jobber med en byggesøknad for verkstedet. De ser også på en mulighetsstudie for å bygge boliger der.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!