Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etablerer kunstnerbolig i Longyearbyen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland lanserte nyheten om kunstnerboligen i Kunsthall Svalbards utstillingslokale søndag ettermiddag. Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum Jérémie Michael McGowan er glad for prosjektet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Etablerer kunstnerbolig i Longyearbyen

Regjeringen ønsker å sette Svalbard på det internasjonale kunstkartet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2016 kl 21:21

Regjeringen og flere private aktører skal etablere kunstnerbolig og kunstnerverksted i Longyearbyen. Prosjektet blir organisert som en stiftelse. Det var gaven kulturminister Linda Hofstad Helleland hadde med til Longyearbyen søndag.

– Denne satsingen på kunst gjennom etableringen av en kunstnerresidens og et verksted vil sette Svalbard og Norge på det internasjonale kunstkartet. Kunstnere fra hele verden vil kunne komme hit for en periode, bo her, få inspirasjon og lage kunst. Det vil bidra til kunstfaglig utveksling både i regionen og internasjonalt. Dette er et ledd i vår offensive nordområdepolitikk, og er en direkte oppfølging av Svalbardmeldingen som ble lagt fram i mai, sier kulturminister Helleland.

Flere sammen
Hun fortalte at kunstnerboligen skal ha plass til mellom tre og fem kunstnere, som skal kunne bo der samtidig.

– Kunstnere fra ulike felt skal kunne bo sammen og hente inspirasjon fra Svalbard, lyset og hverandre, sier hun.

Ministeren forteller at det er satt av penger til bolig. I tillegg skal regjeringen dekke utgiftene til drift og administrasjon av residensprogrammet.

Samarbeidspartnere i prosjektet er blant annet Queen Sonja Print Award, OCA (Office of Contemporary Art) og Nordnorsk Kunstmuseum. Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og Svalbard Museum er også støttespillere for prosjektet. Nå starter jobben med å få flere private bidragsytere.

I startgropen
Prosjektet er helt i startgropen, og det er ikke klart hvor kunstnerne skal holde til. Kristin Furu Grøtting er leder for oppvekst- og kulturutvalget i Longyearbyen lokalstyre. Hun synes planene er spennende.

– Vi skal ha videre dialoger angående det praktiske. Dette er et positivt tiltak, sier hun.

Første gjestekunstner
Lørdag åpnet Olav Christopher Jenssens utstilling The Expedition i Kunsthall Svalbard. Han er den første kunstneren på residensopphold hos Kunsthall Svalbard.

–Vi gleder oss til å samarbeide med andre aktører om å etablere en permanent kunstnerbolig og verksted på Svalbard. Slik kan vi fortsetter å bygge videre på vårt arbeid her, hvor kunsten er en lokalt forankret drivkraft i Svalbards framtid, sier direktør for Nordnorsk Kunstmuseum Jérémie Michael McGowan.

Glade samarbeidspartnere
Denne helgen har Office of Contemporary Art en konferanse i Longyearbyen i forbindelse med sitt to-årsprogram: «Tanker fra verdens ytterkant. Perspektiver fra nord.»

Konferansen åpnet med utstillingsåpningen til Olav Christopher Jenssen lørdag.

Direktør i OCA, Katya García-Antón, er glad for residensprosjektet som nå starter opp.

– Vi jobber aktivt med internasjonale kunstnere, kuratorer og andre for å arrangere turer, forelesninger og utstillinger. Vi er veldig glade for den internasjonale oppmerksomheten dette vil gi til regionen. Vi ser fram til å legge til rette for utveksling mellom kunstnere og lokalsamfunnet både i og utenfor Norge med dette residens-programmet, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!