Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etablerer kunstnerbolig i Longyearbyen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland lanserte nyheten om kunstnerboligen i Kunsthall Svalbards utstillingslokale søndag ettermiddag. Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum Jérémie Michael McGowan er glad for prosjektet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Etablerer kunstnerbolig i Longyearbyen

Regjeringen ønsker å sette Svalbard på det internasjonale kunstkartet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2016 kl 21:21

Regjeringen og flere private aktører skal etablere kunstnerbolig og kunstnerverksted i Longyearbyen. Prosjektet blir organisert som en stiftelse. Det var gaven kulturminister Linda Hofstad Helleland hadde med til Longyearbyen søndag.

– Denne satsingen på kunst gjennom etableringen av en kunstnerresidens og et verksted vil sette Svalbard og Norge på det internasjonale kunstkartet. Kunstnere fra hele verden vil kunne komme hit for en periode, bo her, få inspirasjon og lage kunst. Det vil bidra til kunstfaglig utveksling både i regionen og internasjonalt. Dette er et ledd i vår offensive nordområdepolitikk, og er en direkte oppfølging av Svalbardmeldingen som ble lagt fram i mai, sier kulturminister Helleland.

Flere sammen
Hun fortalte at kunstnerboligen skal ha plass til mellom tre og fem kunstnere, som skal kunne bo der samtidig.

– Kunstnere fra ulike felt skal kunne bo sammen og hente inspirasjon fra Svalbard, lyset og hverandre, sier hun.

Ministeren forteller at det er satt av penger til bolig. I tillegg skal regjeringen dekke utgiftene til drift og administrasjon av residensprogrammet.

Samarbeidspartnere i prosjektet er blant annet Queen Sonja Print Award, OCA (Office of Contemporary Art) og Nordnorsk Kunstmuseum. Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og Svalbard Museum er også støttespillere for prosjektet. Nå starter jobben med å få flere private bidragsytere.

I startgropen
Prosjektet er helt i startgropen, og det er ikke klart hvor kunstnerne skal holde til. Kristin Furu Grøtting er leder for oppvekst- og kulturutvalget i Longyearbyen lokalstyre. Hun synes planene er spennende.

– Vi skal ha videre dialoger angående det praktiske. Dette er et positivt tiltak, sier hun.

Første gjestekunstner
Lørdag åpnet Olav Christopher Jenssens utstilling The Expedition i Kunsthall Svalbard. Han er den første kunstneren på residensopphold hos Kunsthall Svalbard.

–Vi gleder oss til å samarbeide med andre aktører om å etablere en permanent kunstnerbolig og verksted på Svalbard. Slik kan vi fortsetter å bygge videre på vårt arbeid her, hvor kunsten er en lokalt forankret drivkraft i Svalbards framtid, sier direktør for Nordnorsk Kunstmuseum Jérémie Michael McGowan.

Glade samarbeidspartnere
Denne helgen har Office of Contemporary Art en konferanse i Longyearbyen i forbindelse med sitt to-årsprogram: «Tanker fra verdens ytterkant. Perspektiver fra nord.»

Konferansen åpnet med utstillingsåpningen til Olav Christopher Jenssen lørdag.

Direktør i OCA, Katya García-Antón, er glad for residensprosjektet som nå starter opp.

– Vi jobber aktivt med internasjonale kunstnere, kuratorer og andre for å arrangere turer, forelesninger og utstillinger. Vi er veldig glade for den internasjonale oppmerksomheten dette vil gi til regionen. Vi ser fram til å legge til rette for utveksling mellom kunstnere og lokalsamfunnet både i og utenfor Norge med dette residens-programmet, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!