Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De tomme seters festival

Tross kritikerroste filmer og spennende program, sviktet publikum Tiff Svalbard. Her introduserer regissørene Nicholas Bonner og Anja Daelemans filmen «Comrade Kim Goes Flying» fredag kveld. FOTO: Anders Fjellestad

De tomme seters festival

Tiff Svalbard ble en gedigen skuffelse publikumsmessig. Arrangørene er likevel fornøyde.

I løpet av fire dager ble en rekke kritikerroste filmer vist i Longyearbyen kulturhus, som en underfestival av Tromsø internasjonale filmfestival (Tiff). Tross dette, ble Svalbard-utgaven langt fra den folkefesten som er i Tromsø.


– Smal festival

Åpningsfilmen «Før snøen faller» torsdag, trakk drøyt 20 publikummere. Til den siste fredags-forestillingen, møtte kun én eneste publikummer opp. De to filmvisningene søndag trakk rundt 20 tilskuere.

Det kunne virke som om Longyearbyen var tømt for folk i helga, eller at kino ikke fristet særlig mange. Men slik var det ikke. En liten halvtime etter at Tiff Svalbard var avsluttet søndag kveld, ble storfilmen «Les Misérables» vist i samme sal – da med stinn brakke.

Prosjektleder for Tiff Svalbard, Aggie Peterson, forteller at de solgte rundt 350 billetter og festivalpass på de elleve Tiff-forestillingene i Longyearbyen.

– Jeg vet ikke helt hva man kan forvente i Longyearbyen med sine 2.000 innbyggere. Vi vet at dette er en ganske smal festival. Også da Tiff startet opp i Tromsø, var besøkstallene lave. Dette er noe som må innarbeides, sier Peterson.

Hun sier arrangørene Tiff og CinemArctic nå skal vurdere om det blir noen ny Tiff-satellitt på Svalbard i 2014.

– Det trengs friske midler for å kunne få råd til en ny festival. Da er vi også avhengige av innspill og støtte fra lokale aktører og næringsliv, sier Peterson.


Nådde målet

Styreleder i CinemArctic, Arne O. Holm, avviser at festivalen er en fiasko.

– Vi har klart å gjennomføre en glimrende festival med et kinotilbud helt på linje med det i Tromsø. Det var målet vårt, sier Holm.

– Men det var ikke mange besøkende?

– Når det gjelder publikumsoppslutningen, så kom de som hadde lyst, og de hadde det veldig fint. Dette ble en skikkelig filmfestival, med blant annet møte med regissører, sier styrelederen.

– En av filmene hadde én tilskuer?

– Når vi viser smale filmer i en helg, og får én tilskuer, det er sånt som skjer. Folk i Longyearbyen har mange tilbud. Åpningen krasjet for eksempel med svalbardseminaret, sier Holm.


I en fei

Tiff Svalbard 2013 har likhetstrekk med den kaotiske filmfestivalen CinemArctic i oktober 2011. Da ble klarsignalet til festivalen gitt kun én uke i forveien. Tross stor tro og stå på-vilje, ble også den filmfestivalen en nedtur publikumsmessig.

Også i år ble filmfestivalen til med kort planlegging. Først i november ble det klart at det ble noe av festivalen i Longyearbyen.

Aggie Peterson ble siden spurt om å være prosjektleder, og fikk dermed kort tid på seg til å stable arrangementet på beina.

– Arbeidet ble satt i gang seint, så her er det et stort forbedringspotensial. Dessuten bør også lokalt samarbeid komme tidligere på plass for å skape en større forankring lokalt. Når det er sagt, var dette et prøveprosjekt. Ut fra forutsetningene, så er vi fornøyde, sier Peterson.

Også styreleder i CinemArctic, Arne O. Holm, ser at man kanskje kunne hatt mer tid til planlegging, men sier det var Tiff som tok beslutningen om en festival i Longyearbyen.


Vurderer neste år

Prosjektleder Aggie Peterson måtte reise fra Longyearbyen midt under festivalen, for å delta i et lenge planlagt oppdrag i Tromsø. Flere lokale nøkkelpersoner, som kulturhusleder Roger Zahl Ødegård, deltok i hovedfestivalen i Tromsø.

– Det var dumt, men slik ble det på grunn av kort planleggingstid. Likevel er jeg stolt over programmet og det vi fikk til. Jeg håper at de som fikk det med seg, synes det var bra, sier Peterson.

Styreleder Arne O. Holm er også fornøyd.

– Dette er gjennombruddet vårt. Vi fikk et Tiff-stempel, noe det ikke har vært tidligere, sier Holm.

I likhet med Peterson mener han at festivalens framtid avhenger av samarbeid med lokale krefter. Tiff-sjef Martha Otte mener satellitt-festivalen i Longyearbyen er viktig.

«Det blir opp til styrene i Svalbard CinemArctic og Tiff å ta stilling til framtida. Selv tror jeg vi nærmer oss en form som passer, og jeg mener det er viktig å få presentert film på denne måten for svalbardianere», skriver Otte i en epost.

Se bildet større

Fra åpningskvelden torsdag. Festivalen ble åpnet med den norske filmen «Før snøen faller». FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Styreleder i CinemArctic, Arne O. Holm, sier festivalen i Longyearbyen var vellykket. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!