Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpning med stil

Åpning: Bjørn Midthun fra utenriksdepartementet fikk æren av å åpne det nye museet. Direktør for Kings Bay, Ole Øiseth bivåner. Foto: Hilde Røsvik FOTO: Hilde Røsvik

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Tekst:

Publisert:

En helt ny utstilling i deler av det gamle museumsbygget der det tidligere også var museum, ble ferdigstilt allerede i vår og har vært åpen hele sommeren.

Prosjektleder Stein Domaas, arkitekt hos Telemuseet, har stått for design av utstillingen og samarbeidet tett med Per Kyrre Reymert og Sander Solnes på Svalbard Museum og Åsne Dolve Meyer i Kings Bay.

Utstillingen viser Ny-Ålesunds historie fra oppstarten av gruvesamfunnet rundt 1916 og fram til i dag.

– Jeg synes resultatet har blitt veldig bra. Vi har fått til det vi hadde i bakhodet da vi startet prosessen. Vi ville ha en lettfattelig utstilling som ikke skulle være teksttung, og ønsket å inspirere de som er innom til å finne ut mer når de går ut herifra, sier arkitekt Domaas.

Høytidelig åpning

Bjørn Midthun, avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet fikk æren av å klippe snoren da museet ble offisielt åpnet.

– Jeg er både stolt og beæret av å bli bedt om å åpne museet her. Dette er viktig historie som vi gjerne har bidratt med midler til å bevare. Ny-Ålesund er en unik plass med en spennende historie og nåtid, sa Midthun.

Han har vært i Ny-Ålesund flere ganger tidligere og var glad for å være tilbake.

– Jeg vil gjerne takke Kings Bay og Svalbard Museum. I tillegg vil jeg trekke fram Per Kyrre Reymert, prosjektleder Stein Domaas, og Sander Solnes. Uten deres personlige innsats og engasjement hadde vi ikke sett det vi ser her i dag. De fortjener en stor takk for arbeidet de har lagt ned. Da vil jeg ønske lykke til med framtiden til dette museet, sa Midthun.

Inne i lokalene står ulike gjenstander som har blitt brukt opp igjennom tidene. Små plaketter med korte tekster og historiske bilder forteller om livet i Ny-Ålesund. Ulykkene, hverdagene og store viktige hendelser, alle har fått sin plass. Inne i et lite rom kan man sitte ned og se på filmer fra 1950-tallet som viser hvordan husene stod og hva de som bodde her gjorde, alt fra julefeiring til skirenn og båtliv.

Forberedt på alt
Samfunnet i Ny-Ålesund var isolert og måtte håndtere alle slags hendelser. En tannlegestol og en tvangstrøye symboliserer det i samlingen. Alt kunne skje.

Historiene til luftskipene «Norge»med Amundsen og Nobile, og senere Nobile sin ferd med «Italia», som hadde utgangspunkt i Ny-Ålesund, har fått plass i andre etasje.

Sangjong Park, som for tiden holder til på Korea Polar Research Institute er imponert.

– Dette er unikt. Det viser historien og livet her på en god måte, sier han entusiastisk med champagneglasset i hånden mens han vandrer rundt i lokalet.

Bidragsytere
Svalbards Miljøvernfond har bidratt med 1,1 millioner kroner og er en av flere bidragsytere til prosjektet. Direktør i Kings Bay, Ole Øiseth, ønsket å rette en stor takk til alle som hadde bidratt til å få laget en ny utstilling. Han sa at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten penger fra velvillige bidragsytere og samarbeidspartnere.
Styreleder i Kings Bay, Kirsten Broch Mathiesen var også takknemlig.
– Dette er en stor milepæl for Ny-Ålesund og for Kings Bay. På vegne av styret vil jeg uttrykke en stor takk for all pengestøtte, kompetanse, kunnskap og ekspertise som er lagt ned i prosjektet. Jeg vet ikke om noen andre plasser som har en så spennende historie som Ny-Ålesund å se tilbake på de siste 100 årene, i tillegg til alt det spennende som skjer her innen forskning nå. Jeg håper at mange besøkere vil komme til museet, sa styrelederen.

Nøkkelord

Se bildet større

I Ny-Ålesund måtte de håndtere alt. Tannlegestol og tvangstrøye er deler av museumsutstillingen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Prosjektleder Stein Domaas(til høyre) i samtale med Bjørn Midthun og styreleder for Kings Bay, Kirsten Broch Mathiesen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!