Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kullsilo kan ikke reddes

Kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen studerer råteskadene i den gamle kullsiloen. FOTO: Birger Amundsen

Kullsilo kan ikke reddes

Den 100 år gamle kullsiloen i fjellsiden over Longyearbyen er så skadet av råte at den ikke lar seg redde. Det samme gjelder flere av taubanebukkene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er første gang jeg ser den på nært hold, og den var i atskillig dårligere stand enn den ser ut til å være fra byen, utbryter kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen. Hun ligger på kne og studerer fundamentet til den store tresiloen, som har overlevd 100 års herjing av vær og vind i den bratte fjellsiden.

Ustabil og farlig
– Hele konstruksjonen er ustabil og farlig å ferdes i, og det er helt umulig å gjøre noe for å berge den. Skal den reddes må det til et omfattende arbeid, men sikkerhetsmessig er det helt umulig slik jeg ser, sier hun.
Det meste av bordkledningen i siloen er for lengst borte. Hele den øverste delen er i ferd med å kollapse, men blir holdt sammen av lange jernbolter som hindrer at det skjer.

Råteskader
3. januar 1920 skjedde en voldsom eksplosjon som drepte 26 mann og ødela gruva for alltid. Siden den gang er det ikke blitt gjort noe for å ta vare på siloen og taubanebukkene i tilknyting til den.
Den siste taubanebukken i traseen fra siloen til Skjæringa gikk over ende sist vinter, etter flere år på skakke i fjellsiden.
Etter å ha studert treverket i bukken, fastslår Hoem at ingenting kunne vært gjort for å redde den.

200 bukker
Samtlige bukker og bygninger knyttet til taubaneanlegget er fredet som kulturminne. Anlegget bestående av rundt 200 bukker, den karakteristiske Taubanesentralen på Skjæringa, Kurven like ved og Vinkelstasjonen i Endalen utgjør et svært omfattende kulturminne – ikke minst i utstrekning.

Flere vil knekke sammen
Under befaringen til kullsiloen oppdaget Siri Hoem også råteskader i nyere bukker mellom Sverdrupbyen og Taubanesentralen, reist 1938-39.
– Den bratte fjellsiden gjør at det er kritisk for flere av bukkene, i og med at det er så vanskelig å komme til med utstyr for å gjøre noe. Flere av bukkene er i ferd med å nå et punkt hvor de kan knekke sammen, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!