Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kullsilo kan ikke reddes

Kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen studerer råteskadene i den gamle kullsiloen. FOTO: Birger Amundsen

Kullsilo kan ikke reddes

Den 100 år gamle kullsiloen i fjellsiden over Longyearbyen er så skadet av råte at den ikke lar seg redde. Det samme gjelder flere av taubanebukkene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er første gang jeg ser den på nært hold, og den var i atskillig dårligere stand enn den ser ut til å være fra byen, utbryter kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen. Hun ligger på kne og studerer fundamentet til den store tresiloen, som har overlevd 100 års herjing av vær og vind i den bratte fjellsiden.

Ustabil og farlig
– Hele konstruksjonen er ustabil og farlig å ferdes i, og det er helt umulig å gjøre noe for å berge den. Skal den reddes må det til et omfattende arbeid, men sikkerhetsmessig er det helt umulig slik jeg ser, sier hun.
Det meste av bordkledningen i siloen er for lengst borte. Hele den øverste delen er i ferd med å kollapse, men blir holdt sammen av lange jernbolter som hindrer at det skjer.

Råteskader
3. januar 1920 skjedde en voldsom eksplosjon som drepte 26 mann og ødela gruva for alltid. Siden den gang er det ikke blitt gjort noe for å ta vare på siloen og taubanebukkene i tilknyting til den.
Den siste taubanebukken i traseen fra siloen til Skjæringa gikk over ende sist vinter, etter flere år på skakke i fjellsiden.
Etter å ha studert treverket i bukken, fastslår Hoem at ingenting kunne vært gjort for å redde den.

200 bukker
Samtlige bukker og bygninger knyttet til taubaneanlegget er fredet som kulturminne. Anlegget bestående av rundt 200 bukker, den karakteristiske Taubanesentralen på Skjæringa, Kurven like ved og Vinkelstasjonen i Endalen utgjør et svært omfattende kulturminne – ikke minst i utstrekning.

Flere vil knekke sammen
Under befaringen til kullsiloen oppdaget Siri Hoem også råteskader i nyere bukker mellom Sverdrupbyen og Taubanesentralen, reist 1938-39.
– Den bratte fjellsiden gjør at det er kritisk for flere av bukkene, i og med at det er så vanskelig å komme til med utstyr for å gjøre noe. Flere av bukkene er i ferd med å nå et punkt hvor de kan knekke sammen, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!