Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kullprisen på vei opp

«Tasman ID» lastet 20.000 tonn kull fra Gruve 7 på Hotellneset sist helg til en verdi av 12 millioner kroner. FOTO: Birger Amundsen

Kullprisen på vei opp

Siden bunnen i fjor på 54 dollar tonnet, er prisen på kull doblet. Store Norske vil skipe ut nærmere 2 millioner tonn kull i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.10.2010 kl 10:00

– På det høyeste var prisen per tonn kull 219 dollar i 2008. I fjor var den helt nede i 54 dollar. Nå har den akkurat krysset 100-dollargrensen og er på 104 dollar tonnet, sier markedsdirektør Nils Tokheim i Store Norske.

Mandag kveld seilte «Tasman ID» av gårde mot Rotterdam med 20.000 tonn kull fra Gruve 7. Ifølge Tokheim utgjør det kull for nærmere tolv millioner kroner, hvor fraktprisen til Rotterdam er inkludert. Kullet skal videre til metallurgisk industri i Tyskland.

Travle dager

Fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam er det så langt i sesongen skipet ut nærmere 1,2 millioner tonn Svea Nord-kull. Tokheim forteller at ifølge planen vil årets siste kullskip forlate Van Mijenfjorden 15. november. Da vil 1,75 millioner tonn være sendt sørover. Med kull fra Gruve 7 i tillegg vil Store Norske i år ha skipet ut 1,8 millioner tonn.

Urenset kull

Ifølge Tokheim er sveakull denne sesongen kun levert til kullkraftverk og ikke til metallurgisk industri. Årsaken er at det er atskillig mer stein innblandet i kullet fra Svea Nord nå, og at kullet ikke blir renset.

Mengden renset kull fra det lille oppredningsverket, som kom i drift i sommer, er for liten til at det monner.

Et atskillig større renseverk vil være på plass i Svea i løpet av vinteren. Tokheim regner med at det vil være i drift i løpet av mai-juni neste år. Da vil sveakull igjen kunne selges til det kresne metallurgiske markedet på kontinentet.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!