Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kullprisen faller videre

Store Norske håper på bedre kullpris innen 2019, men spådommene er prisen kommer til å ligge rundt 50 doller de neste tre-fire årene. FOTO: Birger Amundsen

Kullprisen faller videre

Stor fare for tap og forsinkelser gjør at banken og eierne støtter forslaget fra Store Norske om å la kullet i Lunckefjell ligge i denne omgangen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2015 kl 08:24

Mens opptellingen fra lokalstyrevalget pågikk i Longyearbyen varslet DNB og Nærings- og fiskeridepartementet at de gir grønt lys for å la B4-panelet i Lunckefjell stå i fred. Dette panelet er klargjort for produksjon etter at Svea Nord er tømt i februar 2016, men kullselskapet får altså støtte for at panelet ikke skal produseres.

Tror på godkjenning

– Risikoen for forsinkelser i forbindelse med å gå inn i Lunckefjell for kun å ta ett panel, er stor. Dette gir høyere kostnader og kombinert med lave kullpriser medfører det større fare for tap for kreditorene, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

Styret i kullselskapet har foreslått driftshvile fra juni neste år. Til sammen 150 ansatte blir oppsagt, og senest i 2019 skal det tas stilling til om kulldriften skal gjenopptas i den nye Lunckefjellgruva.

Departementet har foreløpig ikke gitt noen signaler om driftshvile-alternativet, men Ravlo mener dette er en viktig avklaring, som gir større grunn til å tro at eierne kan støtte forslaget.

At panelet blir stående er også en forutsetning for planen om driftshvile.

LES OGSÅ: Her er planen

Langt under

Samtidig viser utviklingen i kullmarkedet at banken og eieren har hatt få alternativer. I sommer forholdt Store Norske seg til framtidspriser for kull på 51–52 dollar tonnet.
Tirsdag denne uka var ekspertene enda mer pessimistiske, og API2-indeksen viser nå snittpriser på rundt 50 dollar framover. På sitt laveste er prisen ventet å komme ned i 48,80. Det er 16,2 dollar under prisen kullselskapet må ha for å gå i balanse.

I 2019, når fristen for gjenopptakelse av kullutvinning i Lunckefjell går ut, er prisen spådd til 50,75 dollar tonnet.

Ravlo mener dette understreker poenget med driftshvile, men sier det ikke er noen overraskelse at prisene er ventet å falle enda mer. Hun avskriver likevel ikke oppstart igjen i Lunckefjell, og viser til oljepriser som har overrasket alle. Få hadde ventet priser over 100 dollar fatet. I 2005, da den lå like over 50 dollar, var det få som trodde at den skulle opp i 110 dollar seks år senere.

Samtidig ble oljenæringen overrasket da den begynte å falle.

– Vågalt

– B4-panelet i Lunckefjell inneholder bare 400.0000 tonn kull, og med dagens kullpriser samt risikoen for forsinkelser og dermed betydelige ekstrakostnader ville det vært feil å starte opp produksjon her for å kun produsere dette panelet, mener Ravlo.

Det betyr at kulldriften i Svea stanser helt opp i slutten av februar neste år. Deretter blir den nye longwallstrossa som egentlig er kjøpt inn for Lunckefjellet, demontert. Dette vil Store Norske bruke eget personell til.

– Cirka 20 ansatte får forlenget sitt engasjement med tre måneder. Det gjør vi i stedet for å ta inn eksterne, sier hun.

Neste skipningssesong skipes det ut om lag 800–900.000 tonn kull fra Svea.

Oppfaringen av B4 – det første produksjonspanelet i Lunckefjell – ble ferdig i januar 2015. I mars skulle oppstarten skje, men dette ble utsatt til april 2016. I mellomtiden er ny-strossa montert opp inne i Svea Nord for å hente ut det siste kullet her. Deretter skulle den flytte til Lunckefjellgruva, men det skjer altså ikke foreløpig.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!