Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kullkrisen kom raskere enn ventet

Svalbardminister Anders Anundsen (Frp) besøkte Lunckefjellgruva i september i fjor. Nå settes den driftshvile. FOTO: Christopher Engås

– Kullkrisen kom raskere enn ventet

Regjeringen setter opp tempoet med ny Svalbardmelding etter kuttene i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2015 kl 08:16

Torsdag vedtok styret i Store Norske å si opp 150 ansatte og legge Svea og den nye Lunckefjellgruva i driftshvile fra 2016. Nyheten slo hardt ned i Longyearbyen.

– Mer negativt enn ventet

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at situasjonen med Store Norske har utviklet seg raskere enn ventet.

– Jeg tror nok at makedssituasjonen har utviklet seg i mer negativ retning enn det man hadde forestilt seg i utgangspunktet, sier han til Svalbardposten.

Prisene har lenge vært på vei nedover, og ligger for tiden rundt 53 dollar tonnet. Framtidsprisene for kull er vurdert av meglere til 52-53 dollar tonnet, 12-13 dollar under det Store Norske trenger for å kunne gå i balanse etter den siste kuttrunden, som nettopp er ferdig.

– En utvikling man har kunnet ane har kommet raskere enn man hadde ventet på grunn av markedet. Det er en tøff utfordring, og det er veldig viktig at vi jobber veldig nært sammen, sier Anunsen.

– Ikke klar

Mandag sendte Svalbard Høyre ut en pressemelding hvor førstekandidat Torgeir Prytz, gjentok at Svalbard ikke er klar for en avvikling av gruvedriften. Han slår videre fast at vedtaket ikke har tatt hensyn til samfunnsøkonomiske konsekvenser og oppfordrer næringsminister Monica Mæland (H) til å finne andre løsninger for å få en mer gradvis og langsiktig omstilling av samfunnet.

– Vi ser med bekymring på hva konsekvensen kan bli for befolkningen, familiesamfunnet og øvrig næringsliv i Longyearbyen, skriver han og viser til at underleverandører blir berørt, samt at samfunnsansvaret bare blir ivaretatt til en liten grad. For å ivareta familiesamfunnet, mener han I tillegg at det ikke må legges til rette for pendling til fastlandet.

"Dette vil kunne påvirke framdriften i arbeidet med meldingen"

Tidligere melding?

Mæland sa i en pressemelding tordag ettermiddag at hun vil bruke god tid på å vurdere løsninger. Anundsen som har et overordnet ansvar for Svalbard kaller i likhet med Mæland situasjonen alvorlig og at situasjonen Svalbard er i nå, setter samfunnet på en veldig stor prøve.

– Det er viktig at vi ser sammenhenger og vurderer tiltak opp mot Svalbardmeldingen som vi jobber med. Dette vil kunne påvirke framdriften i arbeidet med meldingen, sier Anundsen.

– Betyr det at den kan komme tidligere?

– Ja, men samtidig er det mange som skal komme med innspill.

Tidlig i år, etter at kullselskapet hadde søkt om kriselån, varslet han en ny stortingsmelding for Svalbard. I sommer ble det klart at den ikke kommer før tidligst våren 2016, og siden har regjeringen holdt muligheten åpen for at det kan gå enda lenger tid før den har gått gjennom Stortinget.

Nå ser det ut for at det settes inn et ekstra gir i arbeidet. I tillegg varsler svalbardministeren at han vil besøke Svalbard så raskt som mulig etter valget.

– Det rammer et samfunn sterkt og er en fryktelig tøff beskjed å få. Så er Svalbard-samfunnet veldig vant med å takle utfordringer. Det er en styrke, men klart det er ikke lett å erstatte den kraften Store Norske hadde. Vi er opptatt av at vi skal ha en skikkelig robust tilstedeværelse på Svalbard, fastslår han.

Ifølge Anundsen er både Nærings- og fiskeridepartementet, Kunnskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet blant de involverte i arbeidet med framtidige løsninger.

– Det er nødvendig å legge hodene i bløt, sier han.

Statsbudsjettet

– Lokalstyrelederen i Longyearbyen har sagt at det må komme penger i statsbudsjettet til omstillings- og utviklingsarbeidet, blant annet halvparten av de 200 millionene som ble lovet gjennom Nasjonal transportplan. Kommer det noe i statsbudsjettet?

– Det er det andre som jobber med, så det vet jeg ikke.

– Men du har en idé?

– Jeg har ganske gode ideer, men kan ikke si noe om det nå. Men det er viktig at regjeringen har fokus på hvordan man kan utvikle turisme på Svalbard, sier Anundsen.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

150 mister jobben
– Dette er den verste krisa jeg kan huske.
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Krever hastetiltak etter kutt
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!