Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulldrift mot slutten

Etter diskusjonen i Stortinget møttes representanter fra Longyearbyen lokalstyre, saksordfører Hill-Marta Solberg (A) og ansatte i Justisdepartementet i Stortingets vandrehall. FOTO: Birger Amundsen

Kulldrift mot slutten

Under fremleggingen av stortingsmeldingen om Svalbard i Stortinget mandag kom det fram signaler om avvikling av kulldrift den dagen forekomstene rundt Svea er utdrevet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.06.2009 kl 08:00

– Spørsmålet om fremtidig kulldrift er et viktig tema i meldingen, selv om den ikke gir noe endelig svar på hva som skal skje med kulldriften på lengre sikt, sa stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) i sitt innlegg i Stortinget mandag.

Lånke etterlyste også at regjeringen kunne ha tatt stilling til en eventuell utfasing av kulldrifta.

Kompliserte forhold

– Vi har imidlertid forståelse for at beslutningen er vanskelig fordi den berører så vidt mange kompliserte forhold. Vi registrerer at Store Norske er i gang med en konsekvensutredning, og at saken vil bli lagt fram for stortinget neste år. Vi legger til grunn at utredningene også innbefatter en gjennomgang av Store Norskes fremtidige rolle på Svalbard, sa Lånke.

Politiske skillelinjer

Det går helt klart politiske skillelinjer i Stortinget om framtidig kulldrift. KrF og SV er helt klart mest kritiske, selv om Ågot Valle (SV) i sitt innlegg var uventet forsiktig i sin omtale av kulldrifta. Som de andre stortingsrepresentantene som holdt innlegg, sa også Valle at SV var fornøyd med at utenrikskomiteen i sin innstilling til stortingsmeldingen «slår fast at miljøhensyn skal veie tyngst dersom det oppstår konflikt mellom miljøhensyn og andre interesser».

Mindre avhengig

Valle sa også at Svalbard er blitt mindre avhengig av kulldrift siden den forrige stortingsmelding ble lagt fram for ti år siden.

– Det gjøres ikke noen nye grep for ny kulldrift, og kravet om å stå ved de vernevedtakene som er gjort, gjør at det ikke er kull for drift i lang, lang tid framover. Riktignok vurderes drift på nye steder, men det blir i så fall en sak for regjering og storting, sa Ågot Valle.

Et tankekors

Valle mente også at det var et tankekors at Svalbard er utgangspunkt for å studere klimaendringene samtidig som det produseres kull, som er med på å forårsake de negative klimaendringene.

Det eneste regjeringspartneren ved Alf Ivar Samuelsen (Sp) hadde å tilføye i sitt innlegg var at «næringsvirksomhet og fortsatt kulldrift» er viktig for Longyearbyen som familiesamfunn.

Sterk støtte

Arbeiderpartiet står helt klart som partiet med den sterkeste støtten til kulldrifta. I sitt hovedinnlegg sa saksordfører for stortingsmeldingen, Hill-Marta Solberg (A), følgende:

– Fremdeles har kulldriften avgjørende betydning for at Longyearbyen er et godt utbygd familiesamfunn. Regjeringens vurdering i stortingsmeldingen er at kulldriften bør videreføres innenfor rammen av miljøvernlovgivningen og kravet til bedriftsøkonomisk lønnsomhet. Dette får enstemmig tilslutning fra utenrikskomiteen.

Med forbehold

Også justisminister Knut Storberget (A) er positiv til Store Norske og kulldrifta, men ikke helt uten forbehold. I sitt hovedinnlegg mandag understreket han at eksisterende infrastruktur i Svea bør benyttes der det er mulig.

– Samtidig er det en erkjennelse at kulldriften er basert på en ikke-fornybar ressurs. Den er sårbar for svingninger i kullprisen, og historien har vist oss at uforutsette hendelser kan få store konsekvenser for virksomheten, sa Storberget.

Les utskrift av møtet i Stortinget mandag 15. mai.

Last ned vedlegg

Stortinget_15.juni_09.pdf

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!