Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kull på vei ut

Kull som energikilde hører ikke morgendagen til, mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (nr. to fh.). Her sammen med (f.v. FNs klimasjef Christiana Figueres, leder i FNs klimapanel Rajendra Pachauri, styreleder i Ny-Ålesund-symposiet Knut Ore og forhandlingsleder Aslak Brun. FOTO: Eirik Palm

– Kull på vei ut

Kull er ikke framtidas energikilde, sier klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 13:46

– Det er det definitivt ikke, og i en overgang bort fra kull kan norsk gass bety noe, også internasjonalt. Men til en får nye energikilder på plass er det viktig at vi utvikler ny teknologi til å rense karbon i kullvirksomheten, sier Sundtoft.

Til NRK sa FNs klimasjef Christiana Figueres at Norge bør stenge kulldriften på Svalbard så raskt som mulig. Utspillet har høstet begeistring fra blant annet Miljøpartiet De Grønne og Natur og Ungdom.

Når Svalbardposten intervjuer Sundtoft, er det før dette utspillet. Selv om hun mener kull som energikilde er på vei ut, vil hun ikke tidfeste overgangen.

– Det er jo ikke lenge siden en åpnet den siste kullgruven, og det betyr mye for norsk suverenitet på Svalbard. Så ser vi at forskning og reiseliv er på vei opp. Vi vet at kull er en utfordring for klimaendringene. Vi vet også at det jobbes med en ny teknologi for karbonfangst og lagring, så det er for tidlig å være absolutt på dette.

– Når vil du si at kull er ut?

– Jeg kan ikke gi deg noe eksakt årstall på det nå, men i målet om et lavutslippssamfunn i 2050 har ikke kull sin plass. Det vet vi.

I mars åpnet Store Norske den nye Lunckefjellgruva. Kullreservene her er nok til vel fem års drift. Deretter har selskapet reserver i nærheten av den snart utdrevne Svea Nord-gruva og Ispallen, før eventuelt Operafjellet.

– Det er en større bevissthet rundt kull som en utfordring, og det er gledelig å se at det er andre næringsgreiner som også vokser mer på Svalbard. Men dette er noe man må komme tilbake til.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!