Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kull på vei ut

Kull som energikilde hører ikke morgendagen til, mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (nr. to fh.). Her sammen med (f.v. FNs klimasjef Christiana Figueres, leder i FNs klimapanel Rajendra Pachauri, styreleder i Ny-Ålesund-symposiet Knut Ore og forhandlingsleder Aslak Brun. FOTO: Eirik Palm

– Kull på vei ut

Kull er ikke framtidas energikilde, sier klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 13:46

– Det er det definitivt ikke, og i en overgang bort fra kull kan norsk gass bety noe, også internasjonalt. Men til en får nye energikilder på plass er det viktig at vi utvikler ny teknologi til å rense karbon i kullvirksomheten, sier Sundtoft.

Til NRK sa FNs klimasjef Christiana Figueres at Norge bør stenge kulldriften på Svalbard så raskt som mulig. Utspillet har høstet begeistring fra blant annet Miljøpartiet De Grønne og Natur og Ungdom.

Når Svalbardposten intervjuer Sundtoft, er det før dette utspillet. Selv om hun mener kull som energikilde er på vei ut, vil hun ikke tidfeste overgangen.

– Det er jo ikke lenge siden en åpnet den siste kullgruven, og det betyr mye for norsk suverenitet på Svalbard. Så ser vi at forskning og reiseliv er på vei opp. Vi vet at kull er en utfordring for klimaendringene. Vi vet også at det jobbes med en ny teknologi for karbonfangst og lagring, så det er for tidlig å være absolutt på dette.

– Når vil du si at kull er ut?

– Jeg kan ikke gi deg noe eksakt årstall på det nå, men i målet om et lavutslippssamfunn i 2050 har ikke kull sin plass. Det vet vi.

I mars åpnet Store Norske den nye Lunckefjellgruva. Kullreservene her er nok til vel fem års drift. Deretter har selskapet reserver i nærheten av den snart utdrevne Svea Nord-gruva og Ispallen, før eventuelt Operafjellet.

– Det er en større bevissthet rundt kull som en utfordring, og det er gledelig å se at det er andre næringsgreiner som også vokser mer på Svalbard. Men dette er noe man må komme tilbake til.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!