Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kull fra gruve til gass

Professor i geologi, Snorre Olaussen, er ansvarlig for planleggingen av det nye kurset. FOTO: Torill Ustad Stav

Kull fra gruve til gass

Unis vil gi studentene muligheten til å lære hva som skjer med karbonet etter at det hentes ut som kull fra gruva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2010 kl 10:00

– Her har vi muligheten til å følge hele energikjeden for karbonet, fra kullet hentes ut av gruva, til CO2 lagres i grunnen. Og det hele foregår innefor en radius på sju kilometer, sier Snorre Olaussen, professor i arktisk petroleumsgeologi ved Unis.

Han har det faglige ansvaret for kurset som er under planlegging. Neste høst håper de å starte med det nye faget, som i første omgang er tenkt som et treukerskurs på bachelornivå.

– Faget vil være relevant for alle studenter med naturfaglig bakgrunn, som er interesserte i forurensingsproblematikk, sier Olaussen.

Kull til varme

Kurset vil se på hvordan kull brukes som energikilde i Norges eneste kullkraftverk, og hvordan kull kan gi varme og lys til 2.000 mennesker. Kurset skal også studere den spesielle geologien som gjør det mulig å lagre CO2 i Adventdalen.

– Vi vil se på hva kraftverket slipper ut av gasser, og snakke om visjonen om å få disse ned i berggrunnen, sier Olaussen.

Han legger til at CO2 har en svært komplisert kjemi, men at kurset skal legge seg på et nivå som gjør det mulig for studenter fra ulike fagområder å følge det.

Samarbeid

Nå jobber Unis med å få til et samarbeid blant annet med Store Norske og Energiverket. Håpet er å få inn gjesteforelesere fra ulike fagdisipliner som berører temaet karbonlagring. Kurset må godkjennes av Unis sitt fagutvalg før det kan starte opp. Det blir første gang Unis kjører et karbonlagringskurs.

– Fag som tar for seg CO2-lagring finnes på andre universiteter i Norge, men ingen av dem gir muligheten til å gå inn i gruva og se hvordan kullet hentes ut, sier Olaussen.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!