Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kull fra gruve til gass

Professor i geologi, Snorre Olaussen, er ansvarlig for planleggingen av det nye kurset. FOTO: Torill Ustad Stav

Kull fra gruve til gass

Unis vil gi studentene muligheten til å lære hva som skjer med karbonet etter at det hentes ut som kull fra gruva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2010 kl 10:00

– Her har vi muligheten til å følge hele energikjeden for karbonet, fra kullet hentes ut av gruva, til CO2 lagres i grunnen. Og det hele foregår innefor en radius på sju kilometer, sier Snorre Olaussen, professor i arktisk petroleumsgeologi ved Unis.

Han har det faglige ansvaret for kurset som er under planlegging. Neste høst håper de å starte med det nye faget, som i første omgang er tenkt som et treukerskurs på bachelornivå.

– Faget vil være relevant for alle studenter med naturfaglig bakgrunn, som er interesserte i forurensingsproblematikk, sier Olaussen.

Kull til varme

Kurset vil se på hvordan kull brukes som energikilde i Norges eneste kullkraftverk, og hvordan kull kan gi varme og lys til 2.000 mennesker. Kurset skal også studere den spesielle geologien som gjør det mulig å lagre CO2 i Adventdalen.

– Vi vil se på hva kraftverket slipper ut av gasser, og snakke om visjonen om å få disse ned i berggrunnen, sier Olaussen.

Han legger til at CO2 har en svært komplisert kjemi, men at kurset skal legge seg på et nivå som gjør det mulig for studenter fra ulike fagområder å følge det.

Samarbeid

Nå jobber Unis med å få til et samarbeid blant annet med Store Norske og Energiverket. Håpet er å få inn gjesteforelesere fra ulike fagdisipliner som berører temaet karbonlagring. Kurset må godkjennes av Unis sitt fagutvalg før det kan starte opp. Det blir første gang Unis kjører et karbonlagringskurs.

– Fag som tar for seg CO2-lagring finnes på andre universiteter i Norge, men ingen av dem gir muligheten til å gå inn i gruva og se hvordan kullet hentes ut, sier Olaussen.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!