Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kull for milliarder

Enorme mengder kull skal skipes ut fra Svea innen fjorden fryser til. FOTO: Birger Amundsen

Kull for milliarder

Store Norske selger kull for 2,5 milliarder kroner i år og vil for første gang i selskapets historie være gjeldfri innen utgangen av året.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Kullproduksjonen går veldig bra i Svea Nord. Hittil i år har vi produsert to millioner tonn. Bare i mai-juni ble det produsert én million tonn, så det går som hakka møkk. Vi er blitt svært produksjonseffektiv og ligger nærmere 300.000 tonn foran våre planer, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.
Arnestad sier videre at en rekke tekniske forbedringer er noe av forklaringen på den høye produksjonen. Når Store Norske i tillegg får betalt opptil 180 dollar tonnet (900-1.000 kroner), tjener selskapet penger som aldri før.

Høy kullpris
– Vi har et salgsbudsjett på 3,6 millioner tonn. Med en snittpris på noe over 130 dollar tonnet regner vi med å selge kull for 2,5 milliarder kroner i år. Det er ny rekord for Store Norske, sier han.
Ifølge Arnestad lå snittprisen i fjor på 85 dollar tonnet, med en økning til 130 dollar i snitt er prisøkningen formidabel.
Markedsdirektør Nils Tokheim i kullselskapet er også svært fornøyd, men sier at også fraktraten har steget kraftig. Ikke minst på grunn av vesentlig høyere drivstoffutgifter for kullskipene.
– Men selv det, og at salgskommisjonen har økt, kan ingenting hamle opp med de høye kullprisene, sier Tokheim.

Tilbakebetaler lån
Brannen sommeren 2005 og det påfølgende, langvarige slukningsarbeidet påførte Store Norske enorme utgifter, som bare delvis er dekket av forsikringsoppgjøret. For i det hele tatt ha penger til lønninger ble selskapet i fjor sommer tvunget til å be staten om et kortsiktig lån på 250 millioner kroner for å klare seg over kneika.
Med en inntekt på 2,5 milliarder kroner er Store Norske nå i stand til å gjøre opp for seg.
– Vi kommer til å tilbakebetale det lånet i september. Det ligger også til rette for at Store Norske vil være gjeldfri til jul. Det er en situasjon selskapet aldri tidligere har vært i, sier Bjørn Arnestad fornøyd.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!