Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kull for milliarder

Enorme mengder kull skal skipes ut fra Svea innen fjorden fryser til. FOTO: Birger Amundsen

Kull for milliarder

Store Norske selger kull for 2,5 milliarder kroner i år og vil for første gang i selskapets historie være gjeldfri innen utgangen av året.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Kullproduksjonen går veldig bra i Svea Nord. Hittil i år har vi produsert to millioner tonn. Bare i mai-juni ble det produsert én million tonn, så det går som hakka møkk. Vi er blitt svært produksjonseffektiv og ligger nærmere 300.000 tonn foran våre planer, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.
Arnestad sier videre at en rekke tekniske forbedringer er noe av forklaringen på den høye produksjonen. Når Store Norske i tillegg får betalt opptil 180 dollar tonnet (900-1.000 kroner), tjener selskapet penger som aldri før.

Høy kullpris
– Vi har et salgsbudsjett på 3,6 millioner tonn. Med en snittpris på noe over 130 dollar tonnet regner vi med å selge kull for 2,5 milliarder kroner i år. Det er ny rekord for Store Norske, sier han.
Ifølge Arnestad lå snittprisen i fjor på 85 dollar tonnet, med en økning til 130 dollar i snitt er prisøkningen formidabel.
Markedsdirektør Nils Tokheim i kullselskapet er også svært fornøyd, men sier at også fraktraten har steget kraftig. Ikke minst på grunn av vesentlig høyere drivstoffutgifter for kullskipene.
– Men selv det, og at salgskommisjonen har økt, kan ingenting hamle opp med de høye kullprisene, sier Tokheim.

Tilbakebetaler lån
Brannen sommeren 2005 og det påfølgende, langvarige slukningsarbeidet påførte Store Norske enorme utgifter, som bare delvis er dekket av forsikringsoppgjøret. For i det hele tatt ha penger til lønninger ble selskapet i fjor sommer tvunget til å be staten om et kortsiktig lån på 250 millioner kroner for å klare seg over kneika.
Med en inntekt på 2,5 milliarder kroner er Store Norske nå i stand til å gjøre opp for seg.
– Vi kommer til å tilbakebetale det lånet i september. Det ligger også til rette for at Store Norske vil være gjeldfri til jul. Det er en situasjon selskapet aldri tidligere har vært i, sier Bjørn Arnestad fornøyd.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!