Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kull er et naturprodukt <br> – Ja, det er hasj også!

Anne Lise Klungseth Sandvik (66) og svigersønnen Espen Rotevatn (32) er to tydelige stemmer på hver sin side i gruvedebatten. - Folk tror vi krangler hele tida, men det er faktisk ganske stille her, sier de. FOTO: Christopher Engås

– Kull er et naturprodukt
– Ja, det er hasj også!

Anne Lise Klungseth Sandvik krangler med svigersønnen så fjæra fyker, men lover at de til vanlig er flinke til å bevare husfreden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2015 kl 22:20

– Det har blitt så moderne å si at «kull er svart, kull er farlig». Det er for fanden et naturprodukt!

– Ja, det er nikotin og hasj, også.

Anne Lise Klungseth Sandvik (66) har bodd på Svalbard «nesten» alltid og er en kraftig stemme i lokaldebatten. Hun ligger våken om natta, bekymrer seg for Store Norske og mens hun skriver leserinnlegg.

Svigersønn Espen Rotevatn (32) er akademiker og relativt fersk i byen. Men «verre»: Han er lokalleder for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og tar til orde for å legge ned industrien.

«Svigermonster»
Det går en kule varmt på kjøkkenet i et av spisshusene i Vei 230, når ny møter gammel og bergenser møter nordlending.

– Tidene forandrer seg. Anne Lise! Det er noe med folkevettet ditt, som ellers duger til så mangt, som gjør at det ... sier Rotevatn frustrert og dunker handa taktfast i bordet, men blir raskt avbrutt.

– Er det ditt eller mitt folkevett det skorter på? Dét kan vi diskutere! skyter svigermor – eller «svigermonster som det heter her i familien» – inn.

Krisetider
Alarmen gikk i november i fjor. Store Norske endte med et negativt årsresultat på over en halv milliard, det dårligste noensinne. Elendige kullpriser førte til at 100 ansatte måtte gå, samtidig som selskapet ba om et statlig lån på 450 millioner kroner. I påvente av bedre tider skal virksomheten halveres det neste halvannet året.

Rotevatn skjønner ikke hvorfor det skal tviholdes på driften.

– Hvor kommer dette engasjementet for kulldrift på Svalbard fra? Hvorfor er det så viktig at vi skal pendle opp, jobbe i Svea også dra hjem? Hvorfor ikke bruke den halve milliarden på noe mer fornuftig? Kull er en klimaversting, sier han.

– Vi må doble turismen og forskningen for å komme opp på samme aktivitetsnivå hvis gruvedrifta faller bort. Jaha!? Da må antallet flygninger og hotellplasser økes dramatisk. Belaster ikke det miljøet? Hvorfor er ingen interessert i å snakke om det? sier Anne Lise.

– Jo, jeg er det.

– Da er du den første. Hyggelig å hilse på deg, svarer hun, strekker fram hånda og den oppglødde stemningen lettes av gapskratt.

Leserinnlegg
Latteren sitter løst, men engasjementet er brennende og alvorlig. Anne Lise, en institusjon i byen, har kjent alle omstillinger og endringer på kroppen siden 1973. Espen flyttet opp i 2011 og formet sine første tanker om kulldrifta mens han hadde sommerjobb i Svea.

Disse introduserte han først for svigermor gjennom et leserinnlegg i Svalbardposten med tittelen «Et liv etter kullet?».

– Det var godt jeg hadde hatt det hjerteinfarktet før jeg leste dette, slik at du slapp å få skylda, ler Anne Lise.

Et par innledende spørsmål er alt som skal til for å skape 90 minutter med intens debatt. Ikke bare om kulldrift, men også skredvarsling, lokaldemokratiet, russere, hvalfangst, fyllekjørere og klimamøter hvor delegatene drikker langreist flaskevann.

Bevarer julefreden
– Er det alltid slik når dere møtes?

– Nei, vi snakker veldig lite om dette. Jeg tror aldri vi har diskutert det så grundig som nå, bedyrer de.

– Vi pleier å snakke om hyggelige ting.

– Datteren min, Maria, sa for noen år siden at dersom folk i byen fikk et glimt inn i huset, ville de blitt forferdet over hvor stille det faktisk er. Folk tror vi bråker og krangler, sier Anne Lise.

Maria våger seg inn på kjøkkenet med minstegutten Felix (5 mnd) på armen.

– Er de så stille som de hevder?

– Ja, faktisk så er de ganske flinke. De kan når de vil, og har verken ødelagt julefreden eller noe annet, sier hun.

– Vi er jo to like typer, med sterke meninger. Vi er enige om målet, men ikke helt veien. Det vi begge vil ha er jo en god verden for våre barn og barnebarn.

Planlegger bryllupstalen
Anne Lise spøker med at «det er ikke for seint». Senere i år står bryllupet og formaliserer båndet mellom svigermor og -sønn.

– Jeg lurte på om jeg skulle starte talen min med at «endelig kan jeg si noe, og vite at Anne Lise ikke svarer». Men da kommer hun bare til å utbryte «å, jo det kainn æ!», sier Espen.

– Neida. Du skal få snakke uavbrutt, men når det er min tur til å holde tale, så er det min tur, lyder det kontante svaret.

Se bildet større

Anne Lise og Espen sitter i hver sin ende av sofaen, med hvert sitt eksemplar av Svalbardposten og leser hvert sitt leserinnlegg. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!