Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuling for værmeldinga

Kuling og storm: Bernt Enge Larsen og Ragnar Brækkan fra Meteorologisk institutt fikk smake det de lever av under toktet på Svalbard den siste uka. FOTO: Kystvakten

Kuling for værmeldinga

Storm og is skapte utfordringer da Meteorologisk institutt skulle reparere værstasjonene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Denne uka var jobben – eller så mye som det var mulig å gjøre denne gangen – unnagjort. Fem værstasjoner har til nå fått oppdatert programvare og nystilt klokke. Fire gjenstår.

Yr.no
Det startet i februar da Iridium Communication Inc. oppdaterte programvaren sentralt. Meteorologisk institutt eier og drifter de satellitt-transitterende værstasjonene på Svalbard, men var ikke varslet om endringen. Resultatet ble at samtlige klokker ved værstasjonene ble feil stilt. Dermed hadde data fra de ni værstasjonene på Svalbard, data som brukes verden over, bare begrenset verdi.

Værdata herfra har stor verdi i forskningssammenheng, og for meteorologiske tjenester som yr.no.

– Været skifter fort, og det er viktig at klokkene er synkroniserte, slik at data som stasjonene kommer med, sier seniorrådgiver Ragnar Brækkan.

Kuling og storm
Meteorologisk institutt har serier fra stasjonene fra 1990, og det hastet med å få reparert feilen. Denne uka var de ute med KV «Svalbard» i Hornsund, på Akseløya, Pyramiden, Verlegenhuken, og Sørkappøya. I tillegg forsøkte kystvaktskipet å komme seg inn til Kvitøya, men måtte gi opp på grunn av tykk is. Toktet tok en uke, og med på kjøpet fikk de en solid dose vær.

– Det var kuling og storm hele tiden, forteller servicetekniker Bernt Enge Larsen vel tilbake i Longyearbyen.

De fem værstasjonene har imidlertid fått oppdatert programmet, slik at de skal klare nye endringer fra Iridium i framtida. I tillegg trenger de neppe ettersyn før om tidligst to år, og de to ønsker å takke Kystvakten for hjelpen.

Men fremdeles gjenstår altså fire stasjoner på Kongsøya, Kvitøya, Edgeøya og Karl XII Øya. Nylig sa Sysselmannen at de er positiv til å hjelpe til med helikoptertjenester fordi datene er viktige for Svalbard og havområdene rundt. Reparasjonen av disse skjer sannsynligvis til høsten.

Nøkkelord

Se bildet større

Fem slike værstasjoner er reparert, men det gjenstår fremdeles fire. FOTO: Kystvakten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!