Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuling for værmeldinga

Kuling og storm: Bernt Enge Larsen og Ragnar Brækkan fra Meteorologisk institutt fikk smake det de lever av under toktet på Svalbard den siste uka. FOTO: Kystvakten

Kuling for værmeldinga

Storm og is skapte utfordringer da Meteorologisk institutt skulle reparere værstasjonene på Svalbard.

Denne uka var jobben – eller så mye som det var mulig å gjøre denne gangen – unnagjort. Fem værstasjoner har til nå fått oppdatert programvare og nystilt klokke. Fire gjenstår.

Yr.no
Det startet i februar da Iridium Communication Inc. oppdaterte programvaren sentralt. Meteorologisk institutt eier og drifter de satellitt-transitterende værstasjonene på Svalbard, men var ikke varslet om endringen. Resultatet ble at samtlige klokker ved værstasjonene ble feil stilt. Dermed hadde data fra de ni værstasjonene på Svalbard, data som brukes verden over, bare begrenset verdi.

Værdata herfra har stor verdi i forskningssammenheng, og for meteorologiske tjenester som yr.no.

– Været skifter fort, og det er viktig at klokkene er synkroniserte, slik at data som stasjonene kommer med, sier seniorrådgiver Ragnar Brækkan.

Kuling og storm
Meteorologisk institutt har serier fra stasjonene fra 1990, og det hastet med å få reparert feilen. Denne uka var de ute med KV «Svalbard» i Hornsund, på Akseløya, Pyramiden, Verlegenhuken, og Sørkappøya. I tillegg forsøkte kystvaktskipet å komme seg inn til Kvitøya, men måtte gi opp på grunn av tykk is. Toktet tok en uke, og med på kjøpet fikk de en solid dose vær.

– Det var kuling og storm hele tiden, forteller servicetekniker Bernt Enge Larsen vel tilbake i Longyearbyen.

De fem værstasjonene har imidlertid fått oppdatert programmet, slik at de skal klare nye endringer fra Iridium i framtida. I tillegg trenger de neppe ettersyn før om tidligst to år, og de to ønsker å takke Kystvakten for hjelpen.

Men fremdeles gjenstår altså fire stasjoner på Kongsøya, Kvitøya, Edgeøya og Karl XII Øya. Nylig sa Sysselmannen at de er positiv til å hjelpe til med helikoptertjenester fordi datene er viktige for Svalbard og havområdene rundt. Reparasjonen av disse skjer sannsynligvis til høsten.

Nøkkelord

Se bildet større

Fem slike værstasjoner er reparert, men det gjenstår fremdeles fire. FOTO: Kystvakten

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!