Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kuler og krutt

Det smeller titt og ofte på Svalbard, uten at noen reagerer særlig på det. Det finnes vel knapt noe sted i verden med høyere våpentetthet, om en ser bort fra visse røverstater i sørøst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Våpenet er en viktig fetisj. Det skaper mannen, og kvinnen – selvsagt. Vi blir alle noe bredere i ganglaget og morskere i blikket så snart vi henger en kanon på hofta eller et gevær over skuldra. Til tider minner en gjeng turgåere mer om en geriljagruppe klar til kamp enn fredelige turister på utflukt.

Det er gått 23 år siden det igjen ble tillatt med jakt på svalbardrein, etter nærmere 60 års fredning. Flere hundre års jakt gjorde at det sto dårlig til med reinbestanden da Norge i 1925 fikk suvereniteten over Svalbard. Nå er bestanden sunn og fin og tåler godt at det felles et par hundre dyr i året. I tjue dager kan ivrige jegere tråkke rundt i terrenget med matauk i blikket: Innover vidstrakte Sassendalen og Reindalen, Colesdalen og Grøndalen. Reinjakta lokker folk ut i terrenget. Folk får rørt på seg, og kjenne etter om det fortsatt finnes trevler av veidemennesket igjen i seg. De samles rundt kjøttgrytene, suger margbein og holder det gående døgnet på tamp. Alt er såre vel, men likevel er det noen som ikke ser ut til å ha fått nok. Eller er det virkelig slik at enkelte fortsatt foretrekker tyvskutt rein?

Lenge før en begrenset jakt på rein ble tillatt i 1983 ble det skutt rein rundt om på Svalbard. Det var den gang Sysselmannen hadde svært begrensa midler til å komme seg rundt i terrenget, samt at bemanningen på Skjæringa var atskillig mindre. Beslutningen om å tillate jakt var et tilbud til lokalbefolkningen. Et rekreasjonstilbud og en fin mulighet til å høste av naturen. Når nå enkelte råtasser ikke kan dy seg, og samtidig er så blottet for ydmykhet og jaktmoral at de feller dyr i Longyearbyens nærområde og ikke en gang gidder å ta vare på alt kjøttet, så fortjener vedkommende person eller personer en smekk. Å holde på slik er fullstendig forkastelig, og i neste omgang skadelig for alle som driver seriøs jakt og er såre fornøyd med dyret de har fått tildelt.

Det har vært flere episoder av ulovlig jakt den siste tiden. Russerne som ble dømt i Barentsburg for et par uker siden for tjuvjakt av tre reinsdyr, er langt mer formildende. Selv om handlingen var like ulovlig som tjuvjakta ved Longyearbyen, handler den også om manglende kunnskap og generell ukultur blant folk i Barentsburg. De tre fastboende fra Longyearbyen som ble tatt for ulovlig rypejakt forrige uke, dagen før rypejakt var lovlig, handlet også direkte dumt. Kan hende var også dette et utslag av grådighet. I så fall har «noen» en stor pedagogisk oppgave foran seg.
Tidligere tiders tjuvjakt hadde et sus av karslighet og «hu-hei-hvor-det-går»-mentalitet over seg. Dagens tyvjakt framstår nokså stusselig.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!