Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krysser fingrene for Store Norske

Morten Often håper på det beste for Store Norske, men på sikt frykter han en styrt avvikling. Og han er ikke alene. FOTO: Eirik Palm

Frykter styrt avvikling

Krysser fingrene for Store Norske

Det ble fem år som letesjef i Store Norske. Morten Often frykter styrt avvikling og kompetanseflukt. Når han nå reiser på slutt, sitter styret i forhandlinger med DnB og Næringsdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Often er en av dem som måtte gå da Store Norske skulle kutte, og reiste denne uka.
– Det er for så vidt greit, men samtidig er det litt rart. Jeg har vært her i fem år, og kom hit for å holde på med Gull og Kull.

Framtidig ressurs
– Kan det bli noen gullutvinning på Svalbard?

– Jeg er veldig usikker. Rent geologisk er det muligheter for det. Spørsmålet er jo om Store Norske er interessert å følge det opp. Og det politiske klimaet, legger Morten Often til.

Han kom til Svalbard i forbindelse med Store Norske Gull. Her var han daglig leder, i tillegg til letesjef i Store Norske, og skulle undersøke gullforekomsten ved St. Jonsfjorden videre, en åre med en antatt mektighet på mellom 10 og 20 meter. Da Store Norske Gull ble solgt til Nussir-sjef Øystein Rushfeldt, ble rettighetene på Svalbard holdt tilbake og overført til Store Norske. Andelen gram per tonn er så høy at geologen mener den kan være utvinnbar, og en viktig fremtidsressurs når Store Norske nå sannsynligvis kommer til å endre kursen etter ønske fra Stortinget.


Forhandler
Når Svalbardposten går i trykken pågår det fortsatt forhandlinger mellom Store Norske, Næringsdepartementet og bankforbindelsen. 16. januar ba kullselskapet om et kriselån på 450 millioner kroner for å kunne fortsette. Selskapet fikk et underskudd på 537 millioner kroner i 2014, og kullprisen ligger langt under det selskapet trenger for å klare seg.
Samtidig startet tidenes hestekur og omlag 100 har til nå måttet gå fra Store Norske.

Det er Stortinget som må godkjenne et slikt kriselån, og flertallet her har sagt at de er positive til et kriselån, som selskapet ber om.

I neste uke har Store Norske styremøte, og det er ventet at dette står øverst på dagsorden. Sannsynligvis er en avklaring like om hjørnet, men styreleder Annette Malm Justad vil ikke forskuttere utfallet.

– Vi er i godt arbeid og jobber intenst for å så til en løsning, sier hun til Svalbardposten.

Spørsmålet er betingelsene.

Dessuten har det kommet dårlige nyheter underveis: Kullprisene vil ifølge meglerne neppe bevege seg over 60 doller tonnet de neste tre-fire årene. Kuttrunden som ble startet i fjor, legger opp til en pris på 75 dollar.


Dilemmaet
Flere Svalbardposten har snakket med, frykter en styrt avvikling av kullselskapet, eller i hvert fall kulldriften. Det rimer i så fall med bestillingen fra Stortinget til den kommende stortingsmeldingen om Svalbard, hvor regjeringen bes legge vekt på ny virksomhet.
Også Morten Often mener det er en reell fare for en styrt avvikling. Da kan gullet være en redning for gruvedelen, men i så fall må forekomstene undersøkes og kartlegges videre.

– Forutsatt at man gjør det, kan gullet representere en framtidig ressurs. «Etter kull-tilværelsen» kommer, enten vi vil det eller ikke.

Med lav kullpris i mange år framover er Store Norske i en situasjon hvor selskapet må drive enda billigere, samtidig som det risikerer å miste viktig kompetanse, opparbeidet gjennom mange tiår.


Krysser fingrene
Råstoffprisene er sykliske og Often føler seg derfor sikker på at prisen vil øke.

– Vi har en veldig klar utvikling i negativ retning. I Norge er kull svartelistet, men i resten av verden er kull den energibæreren som øker mest. Den politiske holdningen i Norge er nei till kull, og det er ikke heldig for oss. Før eller senere er jeg helt sikker på at kullprisen går opp igjen. Det gjenstår å se om Store Norske kan eksistere så lenge at vi får med oss denne oppgangen.

Et tiltak for å drive billigere var å stanse oppfaringen i den nye Lunckefjellgruva. Stående plan er å gjenoppta oppfaringen igjen i august - september. Dette er fristen for å unngå opphold i kullproduksjonen, men da er det lite å gå på om det oppstår problemer, slik det gjorde da det første panelet skulle klargjøres. Det bør derfor gå knirkefritt.
I tillegg er leteavdelingen redusert til ett årsverk. Før kuttrunden var det fire ansatte i leting i Store Norske. I tillegg hadde Store Norske Gull tre. Uten leting, undersøkelse og oppfaring har ikke selskapet noe å leve av.

– Det er fryktelig tungt å komme i gang hvis kompetansen ikke er tilgjengelig lenger. Det er en situasjon som det er en reell fare for på geologisiden.


Magefølelse
I lokalsamfunnet begynner folk å bli utålmodige og klubblederen uttalte til Svalbardposten for to uker siden at han begynner å bli irritert over at det trekker ut. Også i Stortinget begynner representanter i opposisjonen å stille spørsmål ved at det trekker ut.

Justad har merket seg at folk på Svalbard synes de har ventet lenge nok på en avklaring, og sier det er viktig for lokalsamfunnet med en raskt avgjørelse.

– Hva sier magefølelsen din?

– Jeg håper og tror at det ikke er lenge igjen. Det er jo en litt positiv magefølelse, det, sier Justad når Svalbardposten snakker med henne mandag kveld.

– Er alle med på møtet?

– Når man skal få på plass en refinansiering, er man avhengig av at alle jobber sammen, sier Justad.


Urolig
– Jeg er veldig glad i Store Norske, sier Morten Often.
– Det er et selskap med et stort hjerte og en robusthet som jeg liker, og jeg håper Store Norske kan fortsette. Vi prøver å spisse oss, samtidig som vi sier opp folk. Slik jeg ser det er vi i fare for å ikke klare å dra med oss kompetansen, og man får ikke til å drive kostnadseffektivt uten også høy kompetanse. Men samtidig, fortsetter vi som i dag, går det ikke, sier han og legger til:

– Jeg skulle ønske at vi hadde kunnet fortsette med undersøkelsene ved St. Jonsfjorden. Det har gått fem år siden vi boret der. Det er vanlig at det går ti år til man kommer i drift. Hva med Store Norske om ti år?

Se bildet større

Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!