Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krymper ned til 100

I mai starter skift 2 i Gruve 7. Her fra et allmøte høsten 2015. FOTO: Eirik Palm

Krymper ned til 100

I mai begynner innkjøringen av det andre skiftet i Gruve 7.

17. desember sa regjeringen at den går med på forslaget om driftshvile i Lunckefjell. Det ble samtidig lovet at regjeringen vil gå inn med 110 millioner kroner i 2016, og at behovet for kapital i 2017 vil være rundt 145 millioner kroner. Dette er 50 millioner kroner mer enn styret la til grunn i forslaget sitt.

100 ansatte

Etter avklaringen fra næringsminister Monica Mæland (H) startet arbeidet med å velge ut personell til Gruve 7 og styrken som skal ivareta Lunckefjell og Svea.


– Prosessen pågår. Noen får tilbud om å gå over, så får de vurderingstid, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

Til sommeren vil det være rundt 100 ansatte i Store Norske. 41 av disse vil jobbe i Gruve 7, mens 49-50 skal ta seg av vedlikeholdet av infrastrukturen i Lunckefjell og Svea.
Administrasjonen vi bestå av fem-seks ansatte, og i tillegg vil det være noen få i Store Norske Momentum og Store Norske Boliger.

– Det andre skiftet i Gruve 7 skal være i gang i mai, men det vil være begrenset hva vi får til i år, framholder Ravlo.
Budsjettet ligger på opptil 150.000 tonn produsert kull i Gruve 7 fra 2017.

Blandede følelser

Fram til sommeren blir det en gradvis nedtrapping i kullselskapet, som ved utgangen av 2013 hadde 336 ansatte. Driftshvilen starter etter at skipningssesongen for 2016 er over.
Det er hensynet til bosetting og næringsaktiviteten på Svalbard som ligger til grunn for avgjørelsen, fastslo næringsminister Monica Mæland (H) i desember.

– Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen. Pengene vil gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å kunne omstille seg, fastslo hun.

– Da vi fikk svar fra eierne kunne de først gå ut og rekruttere folk til skift to i Gruve 7, men det er jo masse folk som skal bort. Vi er ikke ferdig ennå, sier leder i gruveklubben, Ronald Jacobsen, som har blandede følelser.

– Det er ikke noe særlig, men vi må i størst mulig grad passe på at det bli gjort ordentlig, og ivareta de ansatte i forhold til ansiennitet og kompetanse, framholder han om utvelgelsen.

En del ansatte har også fått sikret pensjonen, men det er fortsatt noen som havner mellom to stoler.
(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Veien over Marthabreeen flytter seg én meter i året, og er en del av infrastrukturen som skal vedlikeholdes når Lunckefjell settes i driftshvile. Lenger fremme sees Skollfjellet og daganlegget i Svea Nord. FOTO: Birger Amundsen

Utfordrende vei

Gruvebergingskompetansen veier tungt når utvelgelsen av de som skal drive i Svea, blir gjort. Gruveanlegget forfaller raskt om det ikke vedlikeholdes.

En annen utfordring er veien over Marthabreen fra Sveagruvene til Lunckefjell. Breen beveger seg én meter i året.

– Det blir litt begrenset vedlikehold. Vi har tro på at det skal holde, sier Wenche Ravlo.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!