Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kronprinsparet gikk ned i dypet

I dypet: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok seg tirsdag ned i isgrotta i Longyearbreen, for å få en innføring i breer og klima. FOTO: Geir Barstein

Kronprinsparet gikk ned i dypet

Besøkte isgrotta i Longyearbreen.

– Vi er i gode hender, sier kronprins Haakon.

– Dere er i gode hender, lyder svaret.

Følget har fått beroligende ord fra Silje Smith-Johnsen, masterstudent i glasiologi og for anledningen kongelig guide, og forsvinner ned i det trange, mørke dypet av Longyearbreen.

Skravla går, og ekkoet av at en engasjert Mette-Marit stiller spørsmål om isen blir svakere etter hvert som de beveger seg ned i smeltevannskanalene.

– Det er så fint her.

Natt i LYB

Kronprinsparet ankom Arktis tirsdag, og tilbrakte en natt i Longyearbyen før de skulle fly ut til forskningsskipet «Lance».

Sent onsdag ettermiddag ankom de breen over byen i beltevogn, for en innføring i klimaspørsmål og møte med studenter og forskere ved Unis.

Etter en halvtimes tid under overflaten, er det tydelig imponert kronprinspar som snirkler og klatrer og åler seg opp gjennom det smale hullet i isen.

– Det var veldig fascinerende å være der nede. Vi så et 55 millioner år gammelt, forsteinet blad der nede, sier kronprinsesse Mette-Marit vel oppe på overflaten, mens øynene forsøker å venne seg til den plutselig overgangen til dagslys.

Klimakrise

Bladet, som er avsatt i sandstein, stammer fra en tid da Svalbard lå lenger sør og verden var varmere. Klimaet har alltid vært i endring, men ikke så fort som nå.

– Det satte virkelig ting i perspektiv, på hvor mange spor menneskeheten har satt fra seg løpet av bare 400 år, sier kronprins Haakon til Svalbardposten.

Masterstudent Smith-Johnsen, som fulgte de kongelige under isen, sier de var meget engasjert og ivrige på å lære mer om breer.

- De var mektig imponert, og interessert i å få vite hvordan alt dette hadde blitt dannet, sier hun.

Søppelhytta

Miljø sto også på programmet tidligere på dagen, da de besøkte den mye omtalte og omstridte søppelhytta i Sjøområdet – da sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

– Det er et fantastisk byggverk. Havet er blitt en søppeldynge, og det begynner vi å se konsekvensene av, sier Mette-Marit.

Bygget, skapt av kunstner Solveig Egeland, er utelukkende laget av søppel funnet under Sysselmannens strandryddingstokt på øya, og skulle i utgangspunktet bare stå i en tidsbegrenset periode.

Begeistret

Diskusjonen ble intens da det ble snakk om at den skulle rives, men takket være en gruppe ildsjeler fikk den stå i fred.

– Jeg synes det var flott at de ønsket å se hytta og lære mer om den. Kunstneren som laget den har veldig fokus på problemet med maritimt søppel, og skadene det gjør på dyreliv og natur. Her oppe er det sårbart, og verket er et varsel om at vi må ta bedre vare på naturen. Kronprinsparet er opptatt av slike ting, og jeg fikk inntrykk av at de ble oppriktig begeistret av å se den, sier sier Eli Meling, en av intiativtakerne til å bevare det spesielle verket.

Til «Lance»

Onsdag morgen fløy kronprins ut med helikopter for å overnatte på «Lance», som for øyeblikket er på 80 grader nord.

Der fikk de omvisning om bord skipet, og en innføring i forskningen som pågår ved iskanten, før de etter planen returnerte til fastlandet torsdag ettermiddag.

Se bildet større

Kronprinsparet ble guidet av Silje Smith-Johnsen, masterstudent i glasiologi på Unis. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kronprinsparet ankom breen i beltevogn... FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

... men Mette-Marit insisterte på å kjøre skuter selv ned til Longyearbyen, med et medlem av livvakttjenesten som passasjer. Haakon fulgte bak i beltevogn. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kronprinsparet og klima- og miljøminister Tine Sundtoft besøkte søppelhytta i Sjøområdet tidligere på dagen. Det blåste friskt og surt. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!