Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kronprins Haakon til Ny-Ålesund

Sommeren 2008 var kronprins Haakon på besøk i Ny-Ålesund sammen med den svenske tronarvingen Victoria og den danske tronarvingen Frederik. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kronprins Haakon til Ny-Ålesund

Kronprins Haakon vil delta under årets miljøsymposium i Ny-Ålesund i juni, sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2010 kl 11:03

– Kronprinsen er beskytter for Ny-Ålesund-symposiet, og det har veldig stor betydning for klimakonferansen at han kommer. Først og fremst signaleffekten, men også fordi det gjør det mer interessant for andre deltakere å være med, sier Knut Ore, styreformann i Kings Bay AS.

Ore er også leder av styringsgruppen for symposiet, med representanter fra de fem departementene og Norges forskningsråd, som er medarrangører. Konferansen vil pågå i tiden 21. til 23. juni.

Kronprins på sokkelesten

Ifølge Knut Ore fikk kronprinsen et godt inntrykk av Ny-Ålesund da han besøkte Svalbard i 2008, samt at han er svært opptatt av den globale klimasituasjonen. Tema for årets konferanse, den femte i rekken, er «The changing Arctic and its global implications».

– Vi regner med at dette er et tema som kronprinsen er opptatt av og at han kommer til å delta aktivt i diskusjonen. Og i likhet med alle de andre deltakerne, kommer også han til å gå på sokkelesten i gymsalen, sier en fornøyd styreformann.

Topptungt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er vert for arrangementet, og den som fronter symposiet. Støre på sin side har sendt ut invitasjoner til sine kolleger i andre land, uten at Svalbardposten kjenner til hvem som eventuelt har takket ja.

Under det mislykkede klimatoppmøtet i København i desember deltok Gro Harlem Brundtland som FNs klimautsending. Hennes tilstedeværelse i Ny-Ålesund vil utvilsomt også bidra til å gi konferansen et ekstra løft.

– Det blir et topptungt symposium, noe vi trenger mer enn noensinne på grunn av resultatet fra København-møtet. Håpet er at Ny-Ålesund-symposiet skal bidra til en ny vinkling, slik at vi kommer videre i klimaproblematikken. Det er ambisiøst, men vi vil gjøre vårt beste, understreker Knut Ore.

Begrenset med plass

Ny-Ålesund som konferansested har sine klare begrensninger når det gjelder plass. Symposiet foregår i det gamle samfunnshuset bygd tidlig på 1960-tallet, mens det ennå pågikk kullutvinning i Ny-Ålesund. Deltakerne holder til i gymsalen, hvor det maksimalt er plass til 42 deltakere.

Ore er klar over at kronprinsens deltakelse, samt sentrale personer som Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland, fører til økt interesse for arrangementet. Og at det igjen tiltrekker seg nasjonal og internasjonal presse.

– Det er begrenset plass i Ny-Ålesund, og vi er forberedt på at det kommer til å bli trangt i dørene. Når det gjelder pressefolk er det enda mer begrenset med plass, fastslår Ore.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!