Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kronprins Haakon til Ny-Ålesund

Sommeren 2008 var kronprins Haakon på besøk i Ny-Ålesund sammen med den svenske tronarvingen Victoria og den danske tronarvingen Frederik. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Kronprins Haakon til Ny-Ålesund

Kronprins Haakon vil delta under årets miljøsymposium i Ny-Ålesund i juni, sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2010 kl 11:03

– Kronprinsen er beskytter for Ny-Ålesund-symposiet, og det har veldig stor betydning for klimakonferansen at han kommer. Først og fremst signaleffekten, men også fordi det gjør det mer interessant for andre deltakere å være med, sier Knut Ore, styreformann i Kings Bay AS.

Ore er også leder av styringsgruppen for symposiet, med representanter fra de fem departementene og Norges forskningsråd, som er medarrangører. Konferansen vil pågå i tiden 21. til 23. juni.

Kronprins på sokkelesten

Ifølge Knut Ore fikk kronprinsen et godt inntrykk av Ny-Ålesund da han besøkte Svalbard i 2008, samt at han er svært opptatt av den globale klimasituasjonen. Tema for årets konferanse, den femte i rekken, er «The changing Arctic and its global implications».

– Vi regner med at dette er et tema som kronprinsen er opptatt av og at han kommer til å delta aktivt i diskusjonen. Og i likhet med alle de andre deltakerne, kommer også han til å gå på sokkelesten i gymsalen, sier en fornøyd styreformann.

Topptungt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er vert for arrangementet, og den som fronter symposiet. Støre på sin side har sendt ut invitasjoner til sine kolleger i andre land, uten at Svalbardposten kjenner til hvem som eventuelt har takket ja.

Under det mislykkede klimatoppmøtet i København i desember deltok Gro Harlem Brundtland som FNs klimautsending. Hennes tilstedeværelse i Ny-Ålesund vil utvilsomt også bidra til å gi konferansen et ekstra løft.

– Det blir et topptungt symposium, noe vi trenger mer enn noensinne på grunn av resultatet fra København-møtet. Håpet er at Ny-Ålesund-symposiet skal bidra til en ny vinkling, slik at vi kommer videre i klimaproblematikken. Det er ambisiøst, men vi vil gjøre vårt beste, understreker Knut Ore.

Begrenset med plass

Ny-Ålesund som konferansested har sine klare begrensninger når det gjelder plass. Symposiet foregår i det gamle samfunnshuset bygd tidlig på 1960-tallet, mens det ennå pågikk kullutvinning i Ny-Ålesund. Deltakerne holder til i gymsalen, hvor det maksimalt er plass til 42 deltakere.

Ore er klar over at kronprinsens deltakelse, samt sentrale personer som Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland, fører til økt interesse for arrangementet. Og at det igjen tiltrekker seg nasjonal og internasjonal presse.

– Det er begrenset plass i Ny-Ålesund, og vi er forberedt på at det kommer til å bli trangt i dørene. Når det gjelder pressefolk er det enda mer begrenset med plass, fastslår Ore.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!