Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritisk til andres næringshytter

 

Kritisk til andres næringshytter

Andreas Umbreit i Spitsbergen Tours går hardt ut mot de andre selskapene som har søkt om å få bygge næringshytter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg var i utgangspunktet imot næringshytter, for jeg frykter at det vil føre til en flom av feltturisme og de skader det fører med seg, sier Umbreit.
Han er særlig kritisk til de tre operatørene Svalbard Snøscooterutleie (SSU), Svalbard Wildlife Service (SWS) og Poli Arctici som alle har søkt om å få sette opp turisthytter mellom Diabasodden og Elveneset. Umbreit mener samtlige vil berøre hans firma, som siden 1989 har pleid å sette opp en sommerteltleir ved Diabasodden.
«Etablering av en næringshytte ville på den ene siden redusere opplevelsesverdien for disse etablerte aktiviteter, fordi en hytte ville i seg selv redusere villmarkskarakteren, og enda mere gjennom en mulig betydelig økning av ferdselen», skriver han i sin høringsuttalelse.

Føler seg truffet
– Selvfølgelig føler jeg meg truffet, og da må jeg få lov til å reagere, og spesielt når de andre ikke har sett det nødvendig å nevne oss, som er den eldste brukeren av stedet. Hvis man setter opp slike baser for feltmasseturisme vil det skape spor, og dette området har mye sårbar natur. Så det er en sammensatt argumentasjon jeg kommer med, sier Umbreit.
– Jeg skjønner ikke hvordan han har klart å ikke ødelegge tundraen der selv, når han har hatt teltleir der i så mange år. En hytte vil ødelegge mindre, fordi en teltleir dekker et større område enn en hytte, sier Stefano Poli som driver Poli Arctici.
Han sier en hytte ikke nødvendigvis må føre til flere mennesker enn en teltleir.
– Vedlagt i min søknad har jeg lagt ved flere forslag til endringer, blant annet at jeg ikke trenger å bruke hytta i visse perioder av hensyn til dyrelivet, sier Poli.

Tar hensyn
Daglig leder i SSU, John-Einar Lockert, deler heller ikke bekymringen til Umbreit.
– Området brukes allerede mye om vinteren, og jeg tror ikke ferdselen vil øke mye selv om det kommer en hytte der. Om sommeren vil vi bruke sidene på elveleiet, der det er stein og grus, for å komme oss til hytta, så vi trenger ikke gå over myrområdene. Dette har vi beskrevet i søknaden, sier Lockert.
Han synes bare det er positivt å samle flere turoperatører på ett sted.
– Man kan like gjerne samle aktiviteten på ett sted, så man slipper å bruke flere daler. Det er ikke noe negativt at Umbreit har en teltleir der, sier Lockert.
Han påpeker at leiren ikke er noen fast installasjon, og at hvem som helst kan søke om å få sette opp slike leire på Svalbard.

Høy toleransegrense
Arne Kristoffersen i SWS ønsker ikke å kommentere Umbreits utspill direkte, men sier at den slitasjen en næringshytte vil føre til ikke er betydelig i en større sammenheng.
– Miljøverndepartementet har tidligere poengtert at man skal ha høy toleransegrense og akseptere ferdsel og næringsliv innenfor område 10. Hvis man ser på hva som foregår i forbindelse med øgleutgravingen ved Diabas, ser jeg ikke på slitasjen rundt en næringshytte som et problem, sier han.
Han legger til at selskapet tar hensyn til slitasje når de legger opp ruta inn til hytta.
– Vi unngår å gå der vi setter mye spor, som der det er veldig vått, sier han.
Umbreit har selv søkt om å få etablere næringshytte i Adolfbukta, sammen med Anton og Priitta Trøen i Spitsbergen Experience. Hytta skal inngå i et opplegg basert på hundeturer og skiturer.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!