Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritisk til andres næringshytter

 

Kritisk til andres næringshytter

Andreas Umbreit i Spitsbergen Tours går hardt ut mot de andre selskapene som har søkt om å få bygge næringshytter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg var i utgangspunktet imot næringshytter, for jeg frykter at det vil føre til en flom av feltturisme og de skader det fører med seg, sier Umbreit.
Han er særlig kritisk til de tre operatørene Svalbard Snøscooterutleie (SSU), Svalbard Wildlife Service (SWS) og Poli Arctici som alle har søkt om å få sette opp turisthytter mellom Diabasodden og Elveneset. Umbreit mener samtlige vil berøre hans firma, som siden 1989 har pleid å sette opp en sommerteltleir ved Diabasodden.
«Etablering av en næringshytte ville på den ene siden redusere opplevelsesverdien for disse etablerte aktiviteter, fordi en hytte ville i seg selv redusere villmarkskarakteren, og enda mere gjennom en mulig betydelig økning av ferdselen», skriver han i sin høringsuttalelse.

Føler seg truffet
– Selvfølgelig føler jeg meg truffet, og da må jeg få lov til å reagere, og spesielt når de andre ikke har sett det nødvendig å nevne oss, som er den eldste brukeren av stedet. Hvis man setter opp slike baser for feltmasseturisme vil det skape spor, og dette området har mye sårbar natur. Så det er en sammensatt argumentasjon jeg kommer med, sier Umbreit.
– Jeg skjønner ikke hvordan han har klart å ikke ødelegge tundraen der selv, når han har hatt teltleir der i så mange år. En hytte vil ødelegge mindre, fordi en teltleir dekker et større område enn en hytte, sier Stefano Poli som driver Poli Arctici.
Han sier en hytte ikke nødvendigvis må føre til flere mennesker enn en teltleir.
– Vedlagt i min søknad har jeg lagt ved flere forslag til endringer, blant annet at jeg ikke trenger å bruke hytta i visse perioder av hensyn til dyrelivet, sier Poli.

Tar hensyn
Daglig leder i SSU, John-Einar Lockert, deler heller ikke bekymringen til Umbreit.
– Området brukes allerede mye om vinteren, og jeg tror ikke ferdselen vil øke mye selv om det kommer en hytte der. Om sommeren vil vi bruke sidene på elveleiet, der det er stein og grus, for å komme oss til hytta, så vi trenger ikke gå over myrområdene. Dette har vi beskrevet i søknaden, sier Lockert.
Han synes bare det er positivt å samle flere turoperatører på ett sted.
– Man kan like gjerne samle aktiviteten på ett sted, så man slipper å bruke flere daler. Det er ikke noe negativt at Umbreit har en teltleir der, sier Lockert.
Han påpeker at leiren ikke er noen fast installasjon, og at hvem som helst kan søke om å få sette opp slike leire på Svalbard.

Høy toleransegrense
Arne Kristoffersen i SWS ønsker ikke å kommentere Umbreits utspill direkte, men sier at den slitasjen en næringshytte vil føre til ikke er betydelig i en større sammenheng.
– Miljøverndepartementet har tidligere poengtert at man skal ha høy toleransegrense og akseptere ferdsel og næringsliv innenfor område 10. Hvis man ser på hva som foregår i forbindelse med øgleutgravingen ved Diabas, ser jeg ikke på slitasjen rundt en næringshytte som et problem, sier han.
Han legger til at selskapet tar hensyn til slitasje når de legger opp ruta inn til hytta.
– Vi unngår å gå der vi setter mye spor, som der det er veldig vått, sier han.
Umbreit har selv søkt om å få etablere næringshytte i Adolfbukta, sammen med Anton og Priitta Trøen i Spitsbergen Experience. Hytta skal inngå i et opplegg basert på hundeturer og skiturer.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!