Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

Føler seg overkjørt: Leder Ottar Svensen i LO Svalbard avtalte i november 2012 at Yngve Hågensen skulle holde årets 1. mai-tale. I forrige uke fikk han plutselig vite at Hågensen var byttet ut med Jens Stoltenberg. FOTO: Birger Amundsen

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

LO Svalbard krever skriftlig beklagelse fra lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at Yngve Hågensen ble byttet ut med Jens Stoltenberg.

For halvannet år siden ble Yngve Hågensen invitert av LO Svalbard til å være årets 1. mai-taler i Longyearbyen. Det takket LO-veteranen ja til. Men i forrige uke la lokalstyreleder Christin Kristoffersen ut en melding på Facebook der hun ønsket Jens Stoltenberg velkommen som årets taler.

Styret i LO Svalbard er svært kritisk til at de ikke visste noe om dette.

– Et enstemmig styre er irritert over at vi har blitt overkjørt, sier leder Ottar Svensen.

LO har ansvaret
I vedtektene for LOs lokalorganisasjoner heter det i paragraf 2d at lokalorganisasjonen skal arrangere 1. mai.

Det innebærer blant annet å ordne hovedtaler til arrangementet. Yngve Hågensen ble invitert av LO Svalbard i november 2012. Opprinnelig var han ønsket til markeringen i 2013, men da hadde han allerede en avtale. Løsningen ble å ha ham som taler i 2014.

– Jeg liker Jens Stoltenberg, det er ikke det, men vi har hatt en avtale med Hågensen i lang tid. Dette burde ha blitt behandlet i styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Møtesnakk
Ifølge Svensen er bakgrunnen for det uventede talerbyttet slik: Han kom i snakk med Christin Kristoffersen i etterkant av et møte de begge hadde deltatt på. Kristoffersen sa at hun kunne få Stoltenberg til Svalbard som 1. mai-taler. Svensen repliserte at de hadde invitert Yngve Hågensen.

– Så sa jeg at «hvis det skal endres, må det i så fall avklares mellom partene». Jeg ser i etterkant at det burde jeg ikke sagt, sier Svensen.

Hågensen gledet seg
Senere fikk Svensen vite at Hågensen hadde fått en telefon fra sentralt hold i Arbeiderpartiet om LO-veteranen kunne bytte med Jens Stoltenberg. Dette bekrefter Hågensen:

– Jeg hadde bekreftet at jeg kom til Svalbard og gledet meg til det. Så fikk jeg en henvendelse fra Arbeiderpartiet om at Jens skulle til Svalbard uansett, og om han kunne ha 1. mai-talen. Da svarte jeg at hvis det var i orden for de lokale arrangørene, så var det greit for meg, sier Hågensen på telefon fra Gran Canaria, hvor han er på ferie.

Skriftlig beklagelse
Men LO Svalbard hørte aldri noe fra Arbeiderpartiet sentralt før lokalstyreleder Kristoffersen offentliggjorde ny 1. mai-taler på Facebook. Dette opprører LO-lederen.

– Vi forventer at Christin Kristoffersen kommer med en skriftlig beklagelse til styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Svensen understreker at de stiller opp under markeringen 1. mai til tross for bråket den senere tid. Han har også vært i kontakt med Hågensen flere ganger i den siste tiden.

– Han er villig til å ta en tur neste år hvis helsa holder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!