Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

Føler seg overkjørt: Leder Ottar Svensen i LO Svalbard avtalte i november 2012 at Yngve Hågensen skulle holde årets 1. mai-tale. I forrige uke fikk han plutselig vite at Hågensen var byttet ut med Jens Stoltenberg. FOTO: Birger Amundsen

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

LO Svalbard krever skriftlig beklagelse fra lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at Yngve Hågensen ble byttet ut med Jens Stoltenberg.

For halvannet år siden ble Yngve Hågensen invitert av LO Svalbard til å være årets 1. mai-taler i Longyearbyen. Det takket LO-veteranen ja til. Men i forrige uke la lokalstyreleder Christin Kristoffersen ut en melding på Facebook der hun ønsket Jens Stoltenberg velkommen som årets taler.

Styret i LO Svalbard er svært kritisk til at de ikke visste noe om dette.

– Et enstemmig styre er irritert over at vi har blitt overkjørt, sier leder Ottar Svensen.

LO har ansvaret
I vedtektene for LOs lokalorganisasjoner heter det i paragraf 2d at lokalorganisasjonen skal arrangere 1. mai.

Det innebærer blant annet å ordne hovedtaler til arrangementet. Yngve Hågensen ble invitert av LO Svalbard i november 2012. Opprinnelig var han ønsket til markeringen i 2013, men da hadde han allerede en avtale. Løsningen ble å ha ham som taler i 2014.

– Jeg liker Jens Stoltenberg, det er ikke det, men vi har hatt en avtale med Hågensen i lang tid. Dette burde ha blitt behandlet i styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Møtesnakk
Ifølge Svensen er bakgrunnen for det uventede talerbyttet slik: Han kom i snakk med Christin Kristoffersen i etterkant av et møte de begge hadde deltatt på. Kristoffersen sa at hun kunne få Stoltenberg til Svalbard som 1. mai-taler. Svensen repliserte at de hadde invitert Yngve Hågensen.

– Så sa jeg at «hvis det skal endres, må det i så fall avklares mellom partene». Jeg ser i etterkant at det burde jeg ikke sagt, sier Svensen.

Hågensen gledet seg
Senere fikk Svensen vite at Hågensen hadde fått en telefon fra sentralt hold i Arbeiderpartiet om LO-veteranen kunne bytte med Jens Stoltenberg. Dette bekrefter Hågensen:

– Jeg hadde bekreftet at jeg kom til Svalbard og gledet meg til det. Så fikk jeg en henvendelse fra Arbeiderpartiet om at Jens skulle til Svalbard uansett, og om han kunne ha 1. mai-talen. Da svarte jeg at hvis det var i orden for de lokale arrangørene, så var det greit for meg, sier Hågensen på telefon fra Gran Canaria, hvor han er på ferie.

Skriftlig beklagelse
Men LO Svalbard hørte aldri noe fra Arbeiderpartiet sentralt før lokalstyreleder Kristoffersen offentliggjorde ny 1. mai-taler på Facebook. Dette opprører LO-lederen.

– Vi forventer at Christin Kristoffersen kommer med en skriftlig beklagelse til styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Svensen understreker at de stiller opp under markeringen 1. mai til tross for bråket den senere tid. Han har også vært i kontakt med Hågensen flere ganger i den siste tiden.

– Han er villig til å ta en tur neste år hvis helsa holder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!