Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

Føler seg overkjørt: Leder Ottar Svensen i LO Svalbard avtalte i november 2012 at Yngve Hågensen skulle holde årets 1. mai-tale. I forrige uke fikk han plutselig vite at Hågensen var byttet ut med Jens Stoltenberg. FOTO: Birger Amundsen

Kritiserer Kristoffersen for overkjøring

LO Svalbard krever skriftlig beklagelse fra lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at Yngve Hågensen ble byttet ut med Jens Stoltenberg.

Tekst:

Publisert:

For halvannet år siden ble Yngve Hågensen invitert av LO Svalbard til å være årets 1. mai-taler i Longyearbyen. Det takket LO-veteranen ja til. Men i forrige uke la lokalstyreleder Christin Kristoffersen ut en melding på Facebook der hun ønsket Jens Stoltenberg velkommen som årets taler.

Styret i LO Svalbard er svært kritisk til at de ikke visste noe om dette.

– Et enstemmig styre er irritert over at vi har blitt overkjørt, sier leder Ottar Svensen.

LO har ansvaret
I vedtektene for LOs lokalorganisasjoner heter det i paragraf 2d at lokalorganisasjonen skal arrangere 1. mai.

Det innebærer blant annet å ordne hovedtaler til arrangementet. Yngve Hågensen ble invitert av LO Svalbard i november 2012. Opprinnelig var han ønsket til markeringen i 2013, men da hadde han allerede en avtale. Løsningen ble å ha ham som taler i 2014.

– Jeg liker Jens Stoltenberg, det er ikke det, men vi har hatt en avtale med Hågensen i lang tid. Dette burde ha blitt behandlet i styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Møtesnakk
Ifølge Svensen er bakgrunnen for det uventede talerbyttet slik: Han kom i snakk med Christin Kristoffersen i etterkant av et møte de begge hadde deltatt på. Kristoffersen sa at hun kunne få Stoltenberg til Svalbard som 1. mai-taler. Svensen repliserte at de hadde invitert Yngve Hågensen.

– Så sa jeg at «hvis det skal endres, må det i så fall avklares mellom partene». Jeg ser i etterkant at det burde jeg ikke sagt, sier Svensen.

Hågensen gledet seg
Senere fikk Svensen vite at Hågensen hadde fått en telefon fra sentralt hold i Arbeiderpartiet om LO-veteranen kunne bytte med Jens Stoltenberg. Dette bekrefter Hågensen:

– Jeg hadde bekreftet at jeg kom til Svalbard og gledet meg til det. Så fikk jeg en henvendelse fra Arbeiderpartiet om at Jens skulle til Svalbard uansett, og om han kunne ha 1. mai-talen. Da svarte jeg at hvis det var i orden for de lokale arrangørene, så var det greit for meg, sier Hågensen på telefon fra Gran Canaria, hvor han er på ferie.

Skriftlig beklagelse
Men LO Svalbard hørte aldri noe fra Arbeiderpartiet sentralt før lokalstyreleder Kristoffersen offentliggjorde ny 1. mai-taler på Facebook. Dette opprører LO-lederen.

– Vi forventer at Christin Kristoffersen kommer med en skriftlig beklagelse til styret i LO Svalbard, sier Svensen.

Svensen understreker at de stiller opp under markeringen 1. mai til tross for bråket den senere tid. Han har også vært i kontakt med Hågensen flere ganger i den siste tiden.

– Han er villig til å ta en tur neste år hvis helsa holder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!