Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krisen handler om mer enn kull

Kommunikasjonsrådgiver Per Arne Totland jobber tett med politisk ledelse for å få budskapet om krisen i Longyearbyen ut på riktig måte. For saken handler om mer enn bare kull. FOTO: Christopher Engås

Krisen handler om mer enn kull

Lokalstyret har hyret kommunikasjonsrådgiver for å få fortalt hva som egentlig står på spill med krisen i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:48

Helt siden selskapet meldte fra om sine akutte problemer, har det vært aktivitet på øverste lokalpolitiske nivå. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har hatt over tretti møter med sentrale aktører, og orienterte tirsdag lokalstyret om framdriften. Lokalstyrelederen har to oppgaver.

– Kort sagt er det å få staten til å skyte penger inn i selskapet, og dernest å få et flertall på Stortinget til å synes dette er en god ide, sier Kristoffersen.

Fikk det travelt

Det er ikke flertall for tradisjonell kullproduksjon på Stortinget i dag. Det har lokalpolitikerne vært klar over lenge.

– Vi har lagt ned et stort arbeid i å skissere muligheter i Arktis gjennom blant annet vår strategiske havneplan, og den nye næringsplanen. Vi skulle bruke dette som et veikart til å få til ny og annerledes aktivitet på sikt. Men når krisen i hjørne­steinsbedriften kom så fort, må arbeidet mot sentrale myndigheter forseres og gjøres mye raskere, sier lokalstyrelederen.

Krigen om sannhet

Oppfatningen om kull, og ikke minst det Store Norske driver med på Svalbard, er mange. Mange stemmer ikke overens med virkeligheten. For å få nyansert bildet, og få inn en forståelse av hva det virkelig er som står på spill, har lokalstyret fått hjelp av kommunikasjonsrådgiver Per Arne Totland.

På tirsdagens møte orienterte han om en del fastgrodde myter som må nedkjempes i hovedstaden.

– Det er en rådende oppfatning at Store Norske fortsatt er et statlig pengesluk, mens realiteten er at staten har tatt ut 1,9 milliarder i overskudd fra selskapet de siste ti årene. Siste statstilskudd kom så langt tilbake som i 2001, sier han, og fortsetter.

– I Oslo tror mange at reiseliv og forskning kan bære Svalbard nå, mens realiteten er at Store Norske fortsatt har en tredjedel av arbeidsstokken i Longyearbyen. Hjørnesteinsbedriften er en industriell motor som samfunnet fortsatt er avhengig av, sier han.

Hotspot

Andre oppfatninger som er vanlige i mer sentrale deler av landet er at Svalbard er av marginal næringsmessig betydning. Men Totland og lokalstyret mener folk som tror dette ikke har sett det store bildet.

Kommunikasjonsrådgiveren viser til at det nye Arktis er blitt en såkalt «hotspot», hvor det spås at mye av framtidens vekst vil skje. Å ha en industriell motor som Store Norske i disse områdene, med den infrastrukturen selskapet kan bidra med, kan vise seg å være en meget god investering.

– Så vil enkelte hevde at vi ikke trenger statlig eierskap for framtidig virksomhet. Men vi vet at det trengs både privat og offentlig innsats for å lykkes, sier Totland.

Ikke sort-hvitt

Oppgaven til lokalstyret blir, ifølge Totland, å jobbe for at beslutningstakere og medier på nasjonalt nivå får den rette problemstillingen i hodet. På en plansje viste han de folkevalgte hva saken egentlig handler om:

«Ikke JA eller NEI til kull. Men JA til et livskraftig Svalbard».

Men han er snar til å påpeke at Store Norske selv må løse sin egen krise, og legge fram en troverdig plan for å få drahjelp framover.

– Slik jeg ser det er det vilje til å støtte Store Norske sentralt, men selskapet må selv komme med planen i januar. Jeg håper at næringsminister Monica Mæland hører på Bjørn Eidsvågs sang «Eg ser», med Store Norske i tankene, sier Totland og siterte et av versene:

«Eg ser at du e trøtt, men eg kan ikkje gå alle skritta for deg.

Du må gå de sjøl.

Men eg vil gå de med deg»

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!